Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Χάνει ερείσματα εντός και εκτός Ευρώπης η κυβέρνηση Τσίπρα – Ασφυκτικό το 2017 χωρίς συμφωνία

Χάνει ερείσματα εντός και εκτός Ευρώπης η κυβέρνηση Τσίπρα – Ασφυκτικό το 2017 χωρίς συμφωνία
Δύσκολα τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σε ένα πλήρως αβέβαια ευρωπαϊκό περιβάλλον
Η κυβέρνηση Τσίπρα (και μαζί της ολόκληρη η χώρα) βρίσκεται πραγματικά σε δυσχερή θέση.
Κυρίως διότι την ώρα που εξακολουθούν να μην υπάρχουν σαφείς και ξεκάθαρες αποφάσεις για την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση χάνει σε «συμμάχους» και σε ερείσματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.
Η περίπτωση της Ιταλίας και του Matteo Renzi, ο οποίος τα είχε βάλει με την πολιτική Schaeuble, είναι ενδεικτική.
Η Ευρώπη συνεχίζει τη συντηρητική στροφή της, με τη δυσαρέσκεια απέναντι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα που κλωνίζεται επικίνδυνα, ολοένα και να εντείνεται.
Οι επικείμενες εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία αναμένεται να επιβεβαιώσουν την άνοδο ή τη διατήρηση στην εξουσία των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων.
Οι οποίες και ενώ φουντώνει η κριτική απέναντι στην ΕΕ, κάθε άλλο παρά διατεθειμένες θα είναι να δείξουν περισσότερη ανοχή και αλληλεγγύη σε όσους μένουν πίσω, σε όσους αδυνατούν να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους.
Η Ευρώπη εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας, όπου κανείς δεν μπορεί να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη ούτε για την πορεία της ούτε για τις διαθέσεις της.
Και σε αυτήν την κρίσιμη στροφή, η Ελλάδα - τις τύχες της οποίας διαχειρίζεται τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα - έχει την ατυχία να παραμένει η μόνη μνημονιακή χώρα, να είναι η πλέον αδύναμη οικονομικά χώρα, η οποία εξαρτάται απόλυτα από αυτό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα που ολοένα και περισσότεροι αρχίζουν να αμφισβητούν και να αποδομούν.
Εξίσου δυσάρεστα όμως είναι και τα μηνύματα στο εσωτερικό της χώρας για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών, η δυναμική της κυβέρνησης βαίνει διαρκώς μειούμενη.
Βάσει των στοιχείων της εν λόγω έρευνας, μόλις το 8% των ψηφοφόρων που δηλώνουν βέβαιοι τι θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές (πιθανότητα άνω του 80%) υποστηρίζει ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τη ΝΔ είναι στο 21%
Η μέτρηση αυτή βέβαια δεν είναι ούτε η πρώτη που καθιστά σαφές ότι το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ευρύ και αυξανόμενο.
Υπάρχει όμως και ένα στοιχείο που δείχνει πως ενδεχομένως αυτή η διαφορά τείνει να γίνει και μη αναστρέψιμη.
Το στοιχείο αυτό αφορά τη στάση της πλειοψηφίας των πολιτών απέναντι στο τελευταίο «ταμπού» της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο υποστηρίζει με σθένος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η μέτρηση δείχνει ότι το 63% των πολιτών συμφωνεί (πλήρως ή μάλλον) με την απόλυση όσων δημοσίων υπαλλήλων αξιολογούνται αρνητικά με μόλις το 18% να εκφράζει αντίθετη άποψη.
Την ίδια στιγμή, το 81% συμφωνεί (πλήρως ή μάλλον) με το να είναι χαμηλότερη η φορολογία των επιχειρήσεων.
Πρόκειται για δύο επιχειρήματα, την ανάγκη υλοποίησης των οποίων διατυπώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη, όταν η κυβερνητική πολιτική υποστηρίζει τα ακριβώς αντίθετα.
Η κυβέρνηση Τσίπρα πόνταρε και εξακολουθεί να ποντάρει πολλά στην ψήφο των δημοσίων υπαλλήλων με το σκεπτικό ότι ο φόβος ή η ανησυχία τυχόν απόλυσης από μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα τους στρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι προφανές όμως πλέον ότι ακόμα και αν οι δημόσιοι υπάλληλοι ταχθούν δυναμικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας (που ψήφισε μαζικά ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές) πλέον θα σταθεί απέναντι του.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης