Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Θα μπορούσε η Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα και να έχει νόημα η μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ

Θα μπορούσε η Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα και να έχει νόημα η μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ
Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις δισεκατομμυρίων και μάλιστα άμεσα με κίνητρα ισχυρά και χωρίς να μπλεχθεί η γραφειοκρατία
Αν το όφελος για τη χώρα είναι 46 δις. ευρώ στα επόμενα 44 χρόνια τότε μιλάμε για ωφέλεια περίπου 1 δις. ευρώ το χρόνο, δηλαδή μικρότερη από 1% του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα συζητάμε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, για κάμποσα χρόνια από το 2018 και μετά.
Η ουσία είναι ότι με αυτά τα πλεονάσματα ακόμα και στην υπόθεση πως έχουμε μια σχετική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, δύσκολα θα γίνει αντιληπτή αυτή η ανάπτυξη από τους πολλούς και κυρίως από τους εξαθλιωμένους.
Γιατί το 3,5% θα πρέπει να βγει με αίμα και με δεδομένα το μεγάλο και αναποτελεσματικό κράτος και την αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων άμεσα, τότε δύσκολα θα μπορούμε να δούμε βελτίωση της καθημερινότητας.
Θα μπορούσε, είναι αλήθεια, η τρόικα να βοηθήσει την Ελλάδα αφού αποφάσισε να κάνει πάλι κάτι για το χρέος μας.
Θα μπορούσε δηλαδή να μειώσει τις απαιτήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2-2,5% για κάποια χρόνια και τη διαφορά να την απαιτήσει να γίνει μείωση φόρων.
Μια μείωση 1% για παράδειγμα είναι ίσης αξίας με το 50% του ΕΝΦΙΑ.
Μια μείωση αμέσως θα φαινόταν στην τσέπη του Έλληνα.
Μια μείωση κάποιων επιχειρηματικών φόρων άμεσα θα φαινόταν στις επιχειρήσεις.
Όμως όταν σου δίνει κάτι για το χρέος αλλά από την άλλη σου βάζει υψηλούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και μάλιστα για συνεχόμενα έτη, τότε αυτή η βοήθεια μετριάζεται σημαντικά.
Αυτό που δείχνει αυτή η… εξίσωση είναι ότι απλά θέλουν να σιγουρέψουν ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους κάνοντας κάπως πιο βιώσιμο το χρέος.
Αν όντως επιθυμούν και απαιτούν τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα και με δεδομένο ότι μία οικονομία δεν μπορεί κάθε χρόνο να επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, και ειδικά η ελληνική, τότε μάλλον θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρο ότι θα ενεργοποιηθούν αρκετοί «κόφτες» και πως η εποπτεία θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια ακόμα.
Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε επιλογές προσέλκυσης επενδύσεων που θα ταρακουνήσουν το σύστημα.
Καλώντας απλά κάποιους να βάλουν τα ωραία τους τα λεφτά επειδή έχουμε ήλιο, θάλασσα και υψηλή φορολογία δεν πρόκειται να φέρεις τις επενδύσεις που χρειάζεται η χώρα για να παράξει πλούτο και να ξεφύγει από την επικίνδυνη ζώνη.
Καλώντας επενδυτές την ώρα που διώχνεις δεκάδες λόγω γραφειοκρατίας δεν μπορείς να ελπίζεις σε αλλαγή του σκηνικού.
Και επειδή δεν πρόκειται να πάρουν οι κυβερνώντες αποφάσεις που θα προκαλέσουν πάταγο, ετοιμαστείτε για νέα φορολογικά μέτρα στο μέλλον στο όνομα της βελτίωσης του όρου χρέους/ΑΕΠ.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης