Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αναγκαία η εθνική γραμμή για να μπει τέλος στην κρίση – Επιβεβλημένη λύση η συνεννόηση όλων

Αναγκαία η εθνική γραμμή για να μπει τέλος στην κρίση – Επιβεβλημένη λύση η συνεννόηση όλων
Αδιέξοδη και καταστροφική για τα συμφέροντα του λαού η έως σήμερα στάση των πολιτικών δυνάμεων
Επτά χρόνια με οικονομική κρίση συμπληρώνει η χώρα, και το έργο παραμένει το ίδιο.
Η κυβέρνηση αντιπαρατίθεται και πάλι με τους δανειστές, με τη Γερμανία να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όλα.
Για ένα πρόγραμμα που και πάλι δεν βγαίνει, για μια «συνταγή» που εξακολουθεί να προβλέπει επιβαρυντικά και επώδυνα μέτρα για το λαό, διαιωνίζοντας έναν φαύλο κύκλο αδιεξόδων.
Ένας λαός που εκφράζει την απόλυτη δυσαρέσκεια, την απογοήτευση και την οργή του για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, που διατυπώνει την απαισιοδοξία του για το μέλλον, που υποστηρίζει πως η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι τελεί υπό πλήρη σύγχυση για το τι θέλει και που επιθυμεί να πάει.
Από τη μια θέλει το ευρώ, από την άλλη ζητά να μην περάσουν τα σκληρά μέτρα που ζητούν οι δανειστές.
Από τη μια καλεί την κυβέρνηση να πει όχι στους δανειστές, από την άλλη είναι έτοιμος να την ρίξει για να φέρει στην εξουσία μια άλλη.
Η αντιπολίτευση και αυτή στο γνωστό της ανέξοδο ρόλο που συντηρεί το πρόβλημα.
Ζητά εκλογές εδώ και τώρα παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προβληματική εξέλιξη που θα προκαλέσει αναταραχή στην Ευρωζώνη.
Αιτείται πολιτικής αλλαγής χωρίς να έχει να παρουσιάσει ένα πολιτικό αφήγημα πειστικό και εναλλακτικό από αυτό που εφαρμόζεται έως σήμερα.
Επτά χρόνια τώρα η ίδια ιστορία.
Και παρά το γεγονός ότι έχουν αλλάξει μια σειρά από σημαντικές παράμετροι – με πρώτη και καλύτερη τη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει άλλος βιώσιμος δρόμος από αυτόν της Ευρώπης – και έχουν καταπέσει πολλές αυταπάτες, οι πρωταγωνιστές επιμένουν στους ρόλους τους.
Η κυβέρνηση να μην μπορεί, η αντιπολίτευση να βιάζεται να αναλάβει, ο λαός να δυσανασχετεί και να πληρώνει, οι δανειστές να επιμένουν και να εμμένουν λόγω της (πολιτικής και οικονομικής) ισχύος τους και των ιδεοληψιών τους, στην εξυπηρέτηση των δικών τους (έστω και βραχυπρόθεσμων) συμφερόντων.
Είναι ίσως η στιγμή που πράγματι πρέπει να αλλάξει κάτι ουσιαστικό, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο.
Είναι προφανές πως καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί από μόνη της να τα βγάλει πέρα.
Είναι σαφές πως πρέπει να υπάρξει μια κοινή πολιτική γραμμή απέναντι σε αυτό το κορυφαίο εθνικό θέμα, η λύση του οποίου είναι επιβεβλημένο να γίνει το συντομότερο δυνατό.
Η πολιτική συνεννόηση είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.
Είτε με τη δημιουργία μιας οικουμενικής κυβέρνησης, είτε με τη στήριξη της σημερινής κυβέρνησης από τις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, είτε ακόμα και με εκλογές και με μια νέα κυβέρνηση που θα απολαμβάνει τη στήριξη όλων.
Ας επιλέξουν οι πρωταγωνιστές ένα διαφορετικό ρόλο.
Διότι το σημερινό σκηνικό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.
Άλλωστε δεν είναι προς το συμφέρον του λαού και της χώρας.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης