Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ποια δέσμευση του Τσίπρα θα υλοποιηθεί και ποια θα αθετηθεί; - Βάσιμη αισιοδοξία ή μια ακόμα αυταπάτη;

Ποια δέσμευση του Τσίπρα θα υλοποιηθεί και ποια θα αθετηθεί; - Βάσιμη αισιοδοξία ή μια ακόμα αυταπάτη;
Σύντομο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και εκλογές το 2019 βλέπει ο πρωθυπουργός
Από την Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας αφού κατηγόρησε τους δανειστές για «ακατανόητη επιθετικότητα» απέναντι στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι κανείς δεν θα πει στην κυβέρνηση πως θα διαχειριστεί τα κονδύλια που προκύπτουν από την υπερκάλυψη των στόχων για τα έσοδα.
Μήνυμα που αν και το έλαβαν, το προσπέρασαν με άνεση οι Ευρωπαίοι.
Μια και την ίδια στιγμή ζητούσαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι οι παροχές Τσίπρα θα ισχύσουν μόνο για το 2016, ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ότι σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση από το στόχο οι περικοπές θα γίνουν εκεί που έγιναν οι παροχές.
Και τότε υποστηρίζουν ότι θα «ξεπαγώσουν» και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Παρά το όχι και τόσο ευχάριστο για την Ελλάδα κλίμα, ο πρωθυπουργός είπε και άλλα αισιόδοξα.
Όπως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί άλλα μέτρα πέραν αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Όπως ότι η β’ αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα χωρίς την υποχρέωση νέων μέτρων.
Όπως ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα αποκατασταθούν.
Πρόκειται για μια αισιοδοξία, η οποία αν μη τι άλλο δεν επιβεβαιώνεται ούτε από τα γεγονότα ούτε από τις διαθέσεις των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ.
Άλλωστε η στάση των τελευταίων με το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος λόγω των παροχών Τσίπρα είναι μια σαφής ένδειξη του πώς αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα.
Πέρα όμως από την εξαιρετικά προβληματική στάση των Ευρωπαίων, ερωτηματικά προκαλεί και η ίδια η στάση του πρωθυπουργού.
Όσον αφορά τις παροχές, προφανώς ο κ.Τσίπρας ήθελε με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει τετελεσμένα, προκαταλαμβάνοντας τις αρνητικές τους αντιδράσεις.
Για αυτό άλλωστε και οι δανειστές και προκειμένου να «πάρουν το αίμα τους πίσω» και να τιμωρήσουν την κυβέρνηση για την «αυθάδη» συμπεριφορά της, έπλεξαν όλη αυτήν την επιχειρηματολογία ότι η κυβέρνηση ενήργησε με μη συμβατό τρόπο καθώς δεν συνεννοήθηκε από πριν με τους εταίρους.
Και μπορεί αυτήν την φορά το σχέδιο της κυβέρνησης να λειτούργησε, αλλά το ερώτημα είναι από πού απορρέει όλη αυτή η αισιοδοξία του πρωθυπουργού για τα μελλούμενα, για το ότι θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς μέτρα και ότι εκλογές θα γίνουν το 2019 όταν και θα έχει επέλθει το τέλος της κρίσης.
Διότι εάν η β’ αξιολόγηση δεν κλείσει σύντομα (υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση θα έκλεινε στις 5 Δεκεμβρίου), διότι εάν η κυβέρνηση αναγκαστεί να λάβει νέα επώδυνα μέτρα, διότι εάν δεν αποκατασταθούν οι συλλογικές συμβάσεις, τότε για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός θα βγει έκθετος.
Εκτός και αν δεν θέλει να βάλει στο «κάδρο» απαισιόδοξες εκτιμήσεις, διότι γνωρίζει ότι τότε θα κληθεί να αθετήσει μια ακόμα δέσμευση του, αυτή ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης