Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο Ιανουάριος 2017 κρίνει το σενάριο των πρόωρων εκλογών ή κλείνει χωρίς μέτρα η αξιολόγηση ή πάμε στην κάλπη

Ο Ιανουάριος 2017 κρίνει το σενάριο των πρόωρων εκλογών ή κλείνει χωρίς μέτρα η αξιολόγηση ή πάμε στην κάλπη
Μέσα σε λιγότερο από 30 ημέρες θα έχει κριθεί ποιο σενάριο τελικά θα υλοποιηθεί…
Το 2017 είναι από τις πιο απρόβλεπτες χρονιές των τελευταίων ετών.
Καθώς αν και δεν είναι εκλογικό έτος, το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες παραμένει δυνατά στο τραπέζι.
Κανείς δεν μπορεί σήμερα να απαντήσει με βεβαιότητα αν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ή όχι.
Ούτε καν ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Παρά το ότι απορρίπτει και ξορκίζει με κατηγορηματικό τρόπο το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί και να το αποκλείσει.
Θολή εικόνα που μέσα στον Ιανουάριο είναι πολύ πιθανό να ξεκαθαρίσει.
Η κυβέρνηση έχει ορίσει την 26η Ιανουαρίου ως τη νέα ημερομηνία – ορόσημο για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Είναι αυτή η ημερομηνία, η οποία – όπως όλα δείχνουν – θα καθορίσει και την πορεία των πραγμάτων.
Τυχόν κλείσιμο της αξιολόγησης θα σημάνει το πράσινο φως για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του α’ τριμήνου του 2017, εξέλιξη που με τη σειρά της θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά θετικά για την ελληνική οικονομία, μια και θα σημάνει από ανάκτηση και εδραίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών (αλλά και των πολιτών) στην ανοδική πορεία της οικονομίας μέχρι και δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.
Βέβαια το ζητούμενο δεν είναι μόνο το εάν, αλλά και το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση.
Εάν οι δανειστές επιμείνουν στη σκληρή γραμμή τους και απαιτήσουν νέα, δύσκολα μέτρα, και μάλιστα την άμεση νομοθέτηση τους, τότε τα δεδομένα αλλάζουν άρδην.
Θα πρέπει να θεωρείται παραπάνω από δεδομένο, ότι η σημερινή κυβέρνηση και Βουλή δεν είναι σε θέση να ψηφίσουν και να περάσουν έναν ακόμα επώδυνο γύρο μέτρων, όπως για παράδειγμα μείωση συντάξεων ή μισθών.
Άρα οι εκλογές σε αυτήν την περίπτωση φαντάζουν μονόδρομος.
Μόνο που εδώ εισάγεται και μια ακόμα παράμετρος.
Ότι οι δανειστές, εφόσον επιλέξουν να παίξουν αδιάλλακτα και σκληρά, γνωρίζουν πως η πίεση τους θα φέρει και την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα.
Κίνηση που πέρα από το ότι συνηγορεί στο ότι εν τέλει ούτε και οι ίδιοι οι δανειστές (βλέπε Βερολίνο και Schaeuble) θέλουν να βρεθεί άμεσα μια λύση στο ελληνικό ζήτημα, δημιουργεί εκ νέου νέα δεδομένα και στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Διότι σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση, αν και σήμερα ξορκίζει τις εκλογές, πλέον θα τις επιδιώξει, θα επιλέξει το δρόμο της σύγκρουσης με τους δανειστές προκειμένου να ενισχύσει το πολιτικό της προφίλ και να συγκρατήσει δυνάμεις που θα επιτρέψουν στο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρηθεί σε τροχιά εξουσίας, έστω και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πρόκειται για ένα σενάριο που θα έχει ικανοποιήσει τις κύριες πολιτικές δυνάμεις - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψουν στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πέσει μαχόμενος ενώ οι δανειστές θα έχουν ικανοποιήσει το θέλημα τους – αλλά θα διατηρεί άλυτο το ελληνικό ζήτημα, συντηρώντας την αγωνία και την απελπισία των πολιτών και διαιωνίζοντας έναν φαύλο κύκλο απογοήτευσης και αβεβαιότητας.
Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.
Και το ποιο από αυτά θα υλοποιηθεί, θα φανεί σε λιγότερο από 30 ημέρες.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης