Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ώρα Κυπριακού, ώρα για πολιτική σοβαρότητα – Το ουσιαστικό και το συμβολικό μήνυμα

Ώρα Κυπριακού, ώρα για πολιτική σοβαρότητα – Το ουσιαστικό και το συμβολικό μήνυμα
Αναγκαίο το εθνικό μέτωπο, επιβεβλημένη η συνεννόηση
Οι προκλήσεις των επόμενων ημερών είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την κυβέρνηση και για την χώρα.
Δεν είναι μόνο το θέμα της αξιολόγησης και η ανάγκη να κλείσει άμεσα προκειμένου να δρομολογηθούν όλα εκείνα τα θετικά βήματα, στα οποία προσδοκά η κυβέρνηση (και η κοινωνία) για να ανακάμψει η οικονομία.
Είναι και το Κυπριακό, το οποίο αποτελεί το υπ’αριθμόν ένα εθνικό θέμα εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες.
Και είναι τώρα η πρώτη φορά που παρά τις όποιες επιφυλάξεις διατυπώνονται, διαφαίνεται μια ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του.
Σε μια περίοδο αν μη τι άλλο γενικευμένης αστάθειας στην περιοχή μας.
Με την Τουρκία να βιώνει μια άνευ προηγουμένου περίοδο αβεβαιότητας και ανασφάλειας και με τον πρόεδρο Erdogan να έχει καταστεί ο πιο απρόβλεπτος «παίκτης της γειτονιάς», το Κυπριακό μπορεί να αποτελέσει πραγματική θρυαλλίδα εξελίξεων.
Είτε σε θετική είτε σε αρνητική κατεύθυνση.
Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι μια θετική κατάληξη στο Κυπριακό είναι ικανή να αλλάξει απόλυτα τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς στη Μεσόγειο, στη νοτιανατολική Ευρώπη και ευρύτερα στην ΕΕ, καθώς θα αποτελέσει την καλύτερη ευκαιρία για να ξεμπλοκάρει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.
Όπως επίσης κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι συνέπειες ή ενδεχομένως επιπλοκές μπορεί να έχει μια αρνητική εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό.
Είναι προφανές πως διάγουμε μια κρίσιμη χρονική στιγμή.
Και σε αυτή τη στιγμή οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να σταθούν ενωμένες απέναντι σε αυτό το μείζον εθνικό θέμα.
Ούτε η εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων ούτε οι ανέξοδες πολιτικές αντιπαραθέσεις χωρούν.
Αντιθέτως, απαιτείται συνεννόηση, συναίνεση και αν μη τι άλλο η διαμόρφωση ενός αρραγούς εθνικού μετώπου.
Όπου θα έχουν εξεταστεί και αναλυθεί όλα τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας.
Είναι αναγκαίο ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί που θα συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου να στείλουν αυτό το μήνυμα στην κοινωνία.
Μήνυμα, το οποίο το έχουν ανάγκη όλοι οι πολίτες.
Σε μια χρονική στιγμή που η κοινωνία πιέζεται αφόρητα και ασφυκτικά στην καθημερινότητα της, σε μια στιγμή που οι πιέσεις, οι υποχρεώσεις, οι φόροι και οι ανάγκες έχουν εξελίξει την καθημερινή διαβίωση σε μάχη επιβίωσης, σε μια στιγμή που η κοινωνική συνοχή δείχνει σημάδια κατάρρευσης, οι πολιτικές δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να στείλουν το μήνυμα ότι μπορούν να υπερκεράσουν διαφορές και ενωμένες να σταθούν απέναντι στα κορυφαία εθνικά θέματα και στις προκλήσεις.
Ο τόπος δεν έχει άλλες αντοχές για περαιτέρω κατακερματισμό, για περαιτέρω αντιπαράθεση, για περαιτέρω αλληλοκατηγορίες.
Όπως ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκτοξεύουν εκατέρωθεν βολές για το ποιος έχει βουτήξει πιο βαθιά στην χυδαιότητα.
Η συμπόρευση των πολιτικών δυνάμεων για το Κυπριακό έχει (και) έντονα υψηλό συμβολικό χαρακτήρα.
Διότι θα στείλει το μήνυμα ότι στα πραγματικά κρίσιμα και καθοριστικά εθνικά ζητήματα, οι πολιτικές δυνάμεις επιλέγουν αυτό που είναι για το καλό του τόπου και των πολιτών του.
Μήνυμα άκρως απαραίτητο σε μια κοινωνία με έντονα τα σημάδια αν όχι της διάλυσης, τουλάχιστον της αποσύνθεσης.
 
Σπύρος Χριστόπουλος

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης