Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δεδομένη η φθορά για τον Τσίπρα αλλά και η δυσπιστία για τον Μητσοτάκη

Δεδομένη η φθορά για τον Τσίπρα αλλά και η δυσπιστία για τον Μητσοτάκη
Ψήφους και δυναμική θα κόψει από τη ΝΔ η ενωτική κίνηση στην Κεντροαριστερά…
Δύο είναι τα καυτά πολιτικά ερωτήματα για το 2017.
Το πρώτο είναι αν η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές.
Το δεύτερο είναι εάν πάμε σε εκλογές, κατά πόσο είναι αναστρέψιμο ή όχι το προβάδισμα που έχει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς τις πρόωρες εκλογές όλοι το συζητούν, αλλά επί της ουσίας κανείς δεν τις θέλει.
Η κυβέρνηση το αφήνει ανοιχτό, όταν βλέπει ότι «στριμώχνεται» από τις απαιτήσεις των δανειστών αλλά επισήμως το απορρίπτει κατηγορηματικά.
Η ΝΔ τις ζητά επιτακτικά και επίμονα, αλλά ούτε αυτή τις θέλει, ιδιαίτερα εάν γίνουν άμεσα, καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα κληθεί να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που θα της προκαλέσει τεράστια πολιτική φθορά.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θέλει και αυτή αλλαγή της κυβέρνησης αλλά γνωρίζει ότι πρόωρες κάλπες δεν την συμφέρουν, μια και τώρα προσπαθεί να οργανώσει τα πολιτικά της βήματα.
Εκλογές στην Ελλάδα δεν θέλουν ούτε οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι φοβούνται ότι μια νέα αναταραχή με το ελληνικό ζήτημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην ΕΕ σε μια ευαίσθητη στιγμή λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.
Άρα κανείς βασικός «παίκτης» δεν επιθυμεί εκλογές.
Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι κανείς δεν μπορεί να τις αποκλείσει.
Εφόσον λοιπόν το θέμα των πρόωρων εκλογών παραμένει ανοιχτό, μια κρίσιμη ερώτηση είναι αν η διαφορά που έχει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναστρέψιμη ή όχι.
Όλα τα στοιχεία λένε πως το προβάδισμα της ΝΔ δεν είναι αναστρέψιμο.
Η ΝΔ, βάσει της δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας – που ήταν και η πρώτη για το 2017 - προηγείται ακόμα και με 14 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου και με περίπου 60 ποσοστιαίες μονάδες στην παράσταση νίκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 13 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.
Παράλληλα, η κοινωνία σε συντριπτικά ποσοστά εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης (86,5%), υποστηρίζει πως η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση (88%), λέει πως το 2017 θα είναι χειρότερο από το 2016 (72%) ενώ δηλώνει απαισιόδοξο για την πορεία των οικονομικών του τους επόμενους μήνες.
Άρα η πολιτική φθορά της κυβέρνησης είναι δεδομένη και το πιθανότερο είναι να συνεχιστεί.
Όπως δεδομένη είναι και η απογοήτευση της κοινωνίας από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα.
Το παιχνίδι μοιάζει τελειωμένο.
Αλλά υπάρχουν κάποιες κρίσιμες παράμετροι που δείχνουν πως ενδεχομένως και να μην είναι.
Όπως ότι η συσπείρωση στο ΣΥΡΙΖΑ (39%) είναι εξαιρετικά χαμηλή έναντι της ΝΔ (82,5%), στοιχείο που δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιθώριο να αυξήσει τη δυναμική του, ιδιαίτερα από τη στιγμή που πολλοί απογοητευμένοι ψηφοφόροι δεν επιλέγουν τη ΝΔ.
Όπως ότι παρά το προβάδισμα του Κ. Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα, καταλληλότερος για πρωθυπουργός βγαίνει ο Κανένας.
Όπως ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διέρχεται την πιο δύσκολη στιγμή της και όλη η κοινωνία είναι απέναντι της, δεν έχει καταφέρει να «κλειδώσει» μια αυτοδύναμη νίκη.
Πρόκειται για παραμέτρους που αναδεικνύουν μια γενικότερη τάση δυσπιστίας απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη ΝΔ.
Δυσπιστία, η οποία δεν αποκλείεται να κοστίσει ιδιαίτερα στον κ.Μητσοτάκη.
Αυτή τη δυσπιστία θέλει να ενισχύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν επιστρατεύει μονίμως το επιχείρημα ότι η ΝΔ θα προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Και είναι πολύ πιθανό όλα αυτά τα δεδομένα – απογοήτευση και δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, δυσπιστία και επιφυλακτικότητα για τη ΝΔ – να ωθήσουν πολλούς ψηφοφόρους στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθιστώντας αυτήν την πολιτική δύναμη – «κλειδί» για τις εξελίξεις.
Και μπορεί ο Τσίπρας να θέλει να συγκρατήσει τη διαρροή ψηφοφόρων του προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά είναι προφανές πως από αυτήν την εξέλιξη πλήττεται και η ΝΔ.
Μια και οι απογοητευμένοι και συνάμα δύσπιστοι ψηφοφόροι θα έχουν μια ακόμα επιλογή, «κόβοντας» από τη δυναμική της ΝΔ.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης