Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο δρόμος του Μητσοτάκη για την εξουσία περνά από τη ΝΔ - Θέλει χρόνο και θάρρος για ρήξεις…

Ο δρόμος του Μητσοτάκη για την εξουσία περνά από τη ΝΔ - Θέλει χρόνο και θάρρος για ρήξεις…
Μεγάλο στοίχημα η ανανέωση της ΝΔ και η υπέρβαση της δυσπιστίας των πολιτών
Μέσα στον επόμενο μήνα ο Κ. Μητσοτάκης (και όχι μόνο) θα γνωρίζει αν το μόνιμο πλέον αίτημα του για πρόωρες εκλογές θα υλοποιηθεί.
Είναι όμως ξεκάθαρο ότι αν και το ζητά επίμονα, δεν το επιθυμεί διότι πολύ απλά δεν τον συμφέρει.
Προκήρυξη πρόωρων εκλογών σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση δεν θα έχουν κλείσει και η χώρα θα είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε στον αέρα.
Όπως στον αέρα θα είναι το οποιοδήποτε σχέδιο για την οικονομία, το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές, το τέλος των μνημονίων.
Και όλα αυτά όταν είναι εξαιρετικά ασαφές πόσο μια γονατισμένη από τους φόρους και από την 7ετή ύφεση κοινωνία μπορεί να ανταποκριθεί σε μια ακόμα περίοδο αβεβαιότητας και ανασφάλειας.
Είναι προφανές πως αυτό που χρειάζεται ο κ.Μητσοτάκης είναι χρόνος και όχι να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας με την πλάτη στον τοίχο.
Χρόνος για να προετοιμάσει καλύτερα την πολιτική του πρόταση, για να οργανώσει καλύτερα το κόμμα του, για να κάνει το άνοιγμα του στην κοινωνία και να απομακρύνει όσο το δυνατόν τη δυσπιστία - που και ο ίδιος γνωρίζει - ότι τηρεί απέναντι του ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων.
Ο δρόμος που έχει μπροστά του είναι ανηφορικός.
Τον περιέγραψε άλλωστε και με την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.
Ο κ.Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι πολλοί είναι καχύποπτοι και απογοητευμένοι με τη ΝΔ αλλά τους ζήτησε να ακούσουν την πολιτική του πρόταση, να την αξιολογήσουν και να τη συγκρίνουν με αυτήν των πολιτικών του αντιπάλων.
Σε αυτό το πλαίσιο διεμήνυσε ότι οι πόρτες της ΝΔ είναι ανοιχτές σε όλους.
Πρόσκληση που για να υλοποιηθεί επιτυχώς όμως πρέπει πρώτα να περάσει ένα ακόμα «εμπόδιο», ίσως το πιο δύσκολο.
Αυτό της ανανέωσης της ίδιας της ΝΔ.
Πολύ ορθά ο κ.Μητσοτάκης έχει επισημάνει την ανάγκη ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού της ΝΔ που με τη σειρά του θα φέρει νέες πολιτικές ιδέες, νέο πολιτικό ήθος και ύφος, νέο πολιτικό αέρα που μόνο αυτός μπορεί να διώξει τα κακώς κείμενα του παρελθόντος.
Τα οποία είναι αυτά που διατηρούν τις επιφυλάξεις των πολιτών τόσο απέναντι στο κόμμα του όσο και στον ίδιο προσωπικά.
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο μια και οι ισορροπίες στο εσωτερικό της ΝΔ (όπως και σε κάθε άλλο κόμμα εξουσίας) είναι μια εξαιρετικά λεπτή υπόθεση που μπορεί να προκαλέσει εντάσεις που δεν είναι δύσκολο να εξελιχθούν σε εστίες κρίσης ακόμα και με απρόβλεπτες διαστάσεις.
Αλλά ο κ.Μητσοτάκης δεν έχει άλλο δρόμο, εάν θέλει πράγματι να συγκροτήσει ένα κοινωνικό μέτωπο (ακόμα και με πολιτικές προσωπικότητες από άλλους χώρους) που θα του δώσει και την εκλογική νίκη.
Διότι από αυτό το ξεσκαρτάρισμα, θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο μπορεί να πείσει ότι ετοιμάζεται να κάνει ένα νέο και διαφορετικό βήμα.
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τον πρόεδρο της ΝΔ.
Να προχωρήσει σε συνεργασίες, σε συναινέσεις, να συγκροτήσει ένα πολιτικό μέτωπο, στο οποίο όντως θα συμμετέχουν οι ικανότεροι και οι πιο άξιοι.
Ο κ.Μητσοτάκης θα βρεθεί και εκείνος σύντομα αντιμέτωπος με αρκετά διλήμματα.
Προς το παρόν όμως φαίνεται πως έχει αντιληφθεί το μεγαλύτερο λάθος της διακυβέρνησης Τσίπρα.
Το είπε και ο ίδιος.
«Δεν θα δώσω δικαίωμα σε κανέναν την επόμενη των εκλογών να πει ότι τον κορόιδεψα για να υφαρπάξω την ψήφο του» είπε μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ο κ.Μητσοτάκης.
Μένει να αποδειχθεί τι από όλα αυτά ο πρόεδρος της ΝΔ μπορεί να φέρει εις πέρας.
Και από αυτήν την ικανότητα του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η επίδοση του στις εκλογές.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης