Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Βολεύει ο «κακός Schaeuble» αλλά αναδεικνύει τις πολιτικές αδυναμίες Τσίπρα, Μητσοτάκη

Βολεύει ο «κακός Schaeuble» αλλά αναδεικνύει τις πολιτικές αδυναμίες Τσίπρα, Μητσοτάκη
Εκλογές τέλος, ανεκτή υποχώρηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης προανήγγειλε ο πρωθυπουργός
Η τελευταία αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή (την Τετάρτη 1/2) κινήθηκε στο γνωστό συγκρουσιακό και πολωτικό κλίμα.
Είχε όμως ενδιαφέροντα στοιχεία που έδωσαν το στίγμα για το τι θα επακολουθήσει αλλά και που ανέδειξαν αδυναμίες.
Ο Τσίπρας έκλεισε μια και καλή το θέμα της δραχμής, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα για την κυβέρνηση, κάτι που όπως είπε άλλωστε το απέδειξε ξεκάθαρα το καλοκαίρι του 2015.
Απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές, χαρακτηρίζοντας το αίτημα της ΝΔ «είτε απερισκεψία είτε χρήσιμη ηλιθιότητα», το οποίο εξυπηρετεί μόνο τα σχέδια Schaeuble.
Υποστήριξε πως η αξιολόγηση δεν κλείνει επειδή το ΔΝΤ ζητά αναίτια και πέρα από κάθε συνταγματική λογική προληπτικά μέτρα 2% του ΑΕΠ.
Μόνο που αυτή την φορά, απέφυγε να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει ούτε ένα μέτρο για μετά το 2018, υπογραμμίζοντας πως η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχώρηση σε θέματα αρχών.
Άρα ο κ.Τσίπρας απέκλεισε πρόωρες εκλογές, διεμήνυσε πως ο μόνος δρόμος είναι στο ευρώ και τόνισε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει με ανεκτές για την κυβέρνηση υποχωρήσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το αίτημα του για εκλογές και πολιτική αλλαγή προέρχεται από το λαό που δεν συμφωνεί με το έργο της κυβέρνησης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκείνη είναι που συντάσσεται με το σχέδιο Schaeuble, επικαλούμενος τις δηλώσεις Ξυδάκη.
Επιπλέον, παραδέχθηκε πως τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές είναι υπερβολικά, αλλά τα απέδωσε στην προσωπική αναξιοπιστία και ανικανότητα του Αλέξη Τσίπρα αλλά και στην αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα να της ζητούνται διαρκώς μέτρα.
Άρα ο κ.Μητσοτάκης πέρα από την ετοιμότητα του να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, επί της ουσίας υποστήριξε πως το δίλημμα που αντιμετωπίζει η χώρα (όπως ο ίδιος το έθεσε), δηλαδή τέταρτο μνημόνιο ή Grexit οφείλεται αποκλειστικά στην ανικανότητα της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να φύγει διότι είναι θέλημα λαού.
Από τις τοποθετήσεις αυτές εξάγονται κάποια χρήσιμα συμπεράσματα.
Πρώτον, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάει σε πρόωρες εκλογές.
Δεύτερον, η αξιολόγηση θα κλείσει με μια «ανεκτή» υποχώρηση από την κυβέρνηση.
Τρίτον, η πολιτική επιχειρηματολογία της ΝΔ παραμένει αδύναμη και το πολιτικό της σχέδιο εξακολουθεί να είναι μη πειστικό.
Τέταρτον, το μόνο σημείο στο οποίο συμφωνούν Τσίπρας και Μητσοτάκης είναι ότι ο Schaeuble είναι ο «κακός της υπόθεσης».
Εκτίμηση που βολεύει και τους δύο.
Τσίπρας και Μητσοτάκης πέρα από το να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος συντάσσεται και για το ποιος εξυπηρετεί τα σχέδια του Schaeuble καλό θα ήταν να βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις επιλογές του.
Τις οποίες στο τέλος αυτές και καλούνται να υλοποιήσουν.
Αλλά αυτό είναι και το δύσκολο μέρος.
Ο πρωθυπουργός καλείται να κλείσει την αξιολόγηση και να βρει λύσεις χωρίς να αναζητά μονίμως κάποιον άλλο να φταίει για τις καθυστερήσεις, τη στασιμότητα και όλα τα δεινά που μας βρίσκουν.
Ο πρόεδρος της ΝΔ καλείται να αφήσει λίγο στην άκρη τα περί εκλογών και να προσπαθήσει να κερδίσει την κοινή γνώμη με το δικό του πολιτικό αφήγημα και όχι να επωφελείται μόνο της αποτυχίας του αντιπάλου του.
Εάν δυσκολεύονται ή αδυνατούν, θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές.
Διότι πράγματι ο χρόνος τελειώνει για να βγουν και οι δύο αλλά και όλοι μας από το αδιέξοδο.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης