Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το πιθανότερο σενάριο θέλει κλείσιμο της αξιολόγησης με διαχειρίσιμη συμφωνία για τον Τσίπρα – Η εναλλακτική τρομάζει

Το πιθανότερο σενάριο θέλει κλείσιμο της αξιολόγησης με διαχειρίσιμη συμφωνία για τον Τσίπρα – Η εναλλακτική τρομάζει
Θα ζητήσει η Merkel από τον Μητσοτάκη να στηρίξει τη συμφωνία με τα νέα μέτρα;
Το σκηνικό σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και για το εάν θα κλείσει η αξιολόγηση παραμένει θολό.
Τα περιθώρια όμως είναι ασφυκτικά.
Και αυτή η εβδομάδα θα δείξει αν μπορεί να βγει κάτι θετικό από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Εάν εντός των επόμενων 72 ωρών δανειστές και κυβέρνηση προχωρήσουν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις και επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, τότε θεωρείται εφικτό η αξιολόγηση να κλείσει βάσει του χρονοδιαγράμματος.
Εάν σε αυτό το διάστημα, δεν υπάρξει πρόοδος, τότε τα πράγματα περιπλέκονται αρκετά.
Χρόνος για διορθωτικές κινήσεις δεν θα υπάρχει.
Το σενάριο των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, δηλαδή των πρόωρων εκλογών θα είναι πιο πιθανό από ποτέ.
Η Ευρώπη θα προχωρά σε τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις (σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία) με το ελληνικό ζήτημα να αποτελεί ανοιχτή «πληγή» και την καλύτερη αφορμή για επίθεση (και για εκλογικά κέρδη) από τις ευρωσκεπτικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις.
Επιπλέον, η μη ύπαρξη συμφωνίας θα ενισχύσει τα περί Grexit σε μια χρονική στιγμή που η ΕΕ γιορτάζοντας τα 60 χρόνια από την ίδρυση της, προσπαθεί να διαχειριστεί τα αδιέξοδα της και να στείλει το μήνυμα ότι παραμένει ενωμένη και έχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα.
Συνεπώς, το αδιέξοδο δεν εξυπηρετεί κανέναν και αυτό το γνωρίζουν όλοι, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο άλλο σχέδιο για το μέλλον της Ευρώπης από αυτό που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.
Άρα μόνη εναλλακτική είναι η εύρεση λύσης.
Και το πιθανότερο είναι αυτή να βρεθεί εντός των επόμενων 24ωρων.
Το επιβεβαίωσαν και οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.
Ομιλία που έδειξε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποχωρήσει, εφόσον και οι δανειστές της δώσουν λίγο «αέρα» να αναπνεύσει.
Είτε μειώνοντας τις οικονομικές απαιτήσεις των μέτρων που ζητούν είτε προσφέροντας ανταλλάγματα στην ελληνική κυβέρνηση, τα οποία θα της επιτρέψουν να διαχειριστεί καλύτερα τα νέα, επώδυνα μέτρα.
Άλλωστε η επίθεση Τσίπρα σε Schaeuble και ΔΝΤ αυτό το μήνυμα ήθελε να στείλει.
Και όχι τόσο να ανυψώσει το ηθικό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να στηρίξουν τη νέα συμφωνία.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – και των ΑΝΕΛ – γνωρίζουν πολύ καλά και αυτοί ότι δεν έχουν άλλη λύση πέρα από το να ψηφίσουν τα νέα μέτρα.
Διότι ξέρουν ότι χωρίς αυτά, δεν θα υπάρξει συμφωνία, η αξιολόγηση δεν θα κλείσει και ένας νέος γύρος – πιθανόν πιο σφοδρός από κάθε άλλον στο παρελθόν – αβεβαιότητας θα ενσκήψει πάνω από την ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Επιπροσθέτως, μια πολιτική υποχώρηση τώρα θα σημαίνει και μια άνευ προηγουμένου πολιτική ήττα.
Μια και θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας πορείας, η οποία πέρα από το ότι δεν θα έχει αφήσει πίσω της τίποτα, συνεπάγεται τα χειρότερα για το μέλλον.
Είναι προφανές πως μια συμφωνία με νέα μέτρα θα προκαλέσει περαιτέρω πολιτική φθορά στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Και ότι θα αποτελέσει την καλύτερη ευκαιρία για τη ΝΔ και την αντιπολίτευση για να εξαπολύσει νέες επιθέσεις κατά των κυβερνητικών επιλογών.
Θα έχει όμως πραγματικά ενδιαφέρον τι στάση θα τηρήσει η ΝΔ, εάν στη συνάντηση που θα έχουν στο Βερολίνο Merkel και Μητσοτάκης, η καγκελάριος ζητήσει από τον πρόεδρο της ΝΔ να στηρίξει τα νέα αυτά μέτρα.
Μια και αυτά θα εφαρμοστούν από το 2018 και μετά και κατά πάσα πιθανότητα θα κληθεί να εφαρμόσει ο κ.Μητσοτάκης αφού το αργότερο, τον Σεπτέμβριο του 2019 είναι οι εκλογές, τις οποίες όλα δείχνουν πως θα κερδίσει η ΝΔ.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης