Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το κρίσιμο της επίσκεψης του Μητσοτάκη στο Βερολίνο δεν είναι τόσο τι θα πει, αλλά κυρίως τι θα ακούσει

Το κρίσιμο της επίσκεψης του Μητσοτάκη στο Βερολίνο δεν είναι τόσο τι θα πει, αλλά κυρίως τι θα ακούσει
Τα αποτελέσματα των επαφών με Merkel, Schaeuble θα φανούν πολύ σύντομα…
Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον...
Αφενός γιατί για πρώτη φορά βρίσκεται στη Γερμανία ως πρόεδρος της ΝΔ αφετέρου γιατί η επίσκεψη του γίνεται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή για την Ελλάδα.
Όμως αυτό που είναι σημαντικό είναι δεν είναι τόσο τι θα πει και το εάν θα πείσει τη Merkel και τον Schaeuble ότι πράγματι είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική λύση.
Όσο κυρίως το τι θα ακούσει.
Τόσο για το πολιτικό του αφήγημα όσο και για το μόνιμο αίτημα του για πρόωρες εκλογές.
Και δεδομένου ότι ο κ.Μητσοτάκης βρίσκεται στο Βερολίνο όχι ως πρωθυπουργός αλλά ως εν αναμονή πρωθυπουργός, οπότε δεν θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να παρουσιάσει το πολιτικό του σχέδιο και άρα να δεχθεί τις δέουσες πιέσεις από την άλλη πλευρά, οι λεπτομέρειες της πρότασης του περνούν σε δεύτερη μοίρα.
Και το ενδιαφέρον εστιάζει στο πώς Merkel και Schaeuble προσεγγίζουν αφενός την ελληνική κρίση σε μια ακόμα εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία και αφετέρου τι προθέσεις έχουν για το μέλλον της κυβέρνησης Τσίπρα.
Ήδη πολλοί υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ανοιχτά και δημόσια ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έχει σχέδιο να τους ρίξει, ενώ εξίσου ανοιχτά και δημόσια ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάλεσε από τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σάββατο την καγκελάριο να «μαζέψει» τον Schaeuble.
Μέσα λοιπόν σε αυτό το κλίμα ο κ.Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να ακούσει από πρώτο χέρι ή τουλάχιστον να αφουγκραστεί τις σκέψεις του Βερολίνου για την επόμενη πολιτική ημέρα στην Ελλάδα.
Και βάσει αυτών θα διαπιστώσει εάν μπορεί να επιμείνει στο αίτημα του για πρόωρες εκλογές ή να συμβιβαστεί με το σενάριο της αναμονής.
Και αν υποτεθεί ότι ο σχεδιασμός του Βερολίνου δεν προβλέπει την πρόκληση πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, εξέλιξη που αν μη τι άλλο συνεπάγεται και επίτευξη συμφωνίας και κλείσιμο της αξιολόγησης, υπάρχει μια ακόμα ενδιαφέρουσα παράμετρος.
Θα ζητηθεί για παράδειγμα από τον κ.Μητσοτάκη να στηρίξει η ΝΔ την όποια συμφωνία έρθει με τα νέα, δύσκολα μέτρα δεδομένου ότι αυτά κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να εφαρμοστούν από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές;
Και αν ζητηθεί τι απάντηση θα δώσει ο κ.Μητσοτάκης;
Και η απάντηση του θα συνάδει με την πρόθεση του να πείσει τη Merkel και τον Schaeuble για την πολιτική και κυβερνητική του πρόταση, για τη βούληση και την ικανότητα του για μεταρρυθμίσεις, για την πρόθεση του να κάνει το βήμα προς τα εμπρός;
Τα δείγματα γραφής της διήμερης επίσκεψης του κ.Μητσοτάκη στο Βερολίνο θα φανούν πολύ σύντομα.
Τόσο από την εξέλιξη της αξιολόγησης όσο και από τη ρητορική του προέδρου της ΝΔ κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης