Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με άρωμα από το παρελθόν – Τα πυρά, οι στόχοι και το φάουλ της Γεννηματά

Κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με άρωμα από το παρελθόν – Τα πυρά, οι στόχοι και το φάουλ της Γεννηματά
Ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ τηρεί η Γεννηματά ποντάροντας στην προσέλκυση ψηφοφόρων
Και ξαφνικά ξέσπασε κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, φέρνοντας στο νου μνήμες από το όχι και τόσο μακρινό πολιτικό παρελθόν.
Η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε τον Κ.Μητσοτάκη υποτακτικό της Merkel καθώς όπως είπε επέλεξε να παρουσιάσει το πρόγραμμα της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση στην καγκελάριο της Γερμανίας και όχι στον ελληνικό λαό.
«Έχουμε ήδη έναν υποτακτικό, δεν χρειαζόμαστε άλλον» είπε η κα.Γεννηματά αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον πρόεδρο της ΝΔ.
Και συνέχισε την επίθεση εξαπολύοντας τα πυρά της τόσο κατά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και κατά της ΝΔ, κατηγορώντας τους ότι αυτοί ευθύνονται για τη μη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης.
Η στρατηγική της κας.Γεννηματά είναι περισσότερο από προφανής.
Τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι εξακολουθεί να παραμένει ουρά της ΝΔ και η ΝΔ την καλεί να συμπορευτεί με τις δυνάμεις της υπευθυνότητας και των μεταρρυθμίσεων κατά του λαϊκισμού, η κα.Γεννηματά θέλει να δείξει πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία επιχειρεί να κάνει μια νέα πολιτική αρχή μέσω ενός ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, κρατά σαφείς αποστάσεις και από τους δύο.
Αντίδραση απόλυτα δικαιολογημένη.
Όχι τόσο για τις πολιτικές, μετεκλογικές ισορροπίες.
Όσο κυρίως διότι γνωρίζει ότι μόνο έτσι θα μπορέσει όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να ενισχύσει τη δυναμική της.
Μια και με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να προσελκύσει αυτούς που έχουν απογοητευτεί από το ΣΥΡΙΖΑ και εκείνους που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία και καχυποψία την πολιτική του Μητσοτάκη.
Και αν αυτή η στρατηγική έχει βάση, οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί σε Τσίπρα και Μητσοτάκη και το κάλεσμα προς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να συγκυβερνήσουν, συνιστούν άλματα λογικής.
Και καθιστούν την επιχειρηματολογία της προβληματική.
Διότι αφενός γνωρίζει ότι το να συγκυβερνήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι ανέφικτο, βάσει των σημερινών ισορροπιών και αφετέρου αφήνει να εννοηθεί ότι χωρίς τη συνεργασία και των δύο , η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν προτίθεται να βάλει πλάτη στην επόμενη κυβέρνηση προφανώς για λόγους πολιτικού κόστους.
Την ίδια στιγμή όμως οι δημοσκοπήσεις – σχεδόν στο σύνολο τους – καταδεικνύουν τον κομβικό ρόλο που αποκτά η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τις επόμενες εκλογές.
Καθώς εμφανίζεται να είναι η μόνη πολιτική δύναμη, με την οποία θα μπορούν να συμμαχήσουν η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ για το σχηματισμό κυβέρνησης, εφόσον δεν καταφέρουν να πιάσουν ποσοστά αυτοδυναμίας.
Αναμφίβολα πρόκειται για μια εξέλιξη που αναβαθμίζει πολιτικά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία όλο τον προηγούμενο καιρό είχε ξεχάσει τι σημαίνει δυναμική.
Αν λοιπόν ισχύει το υπονοούμενο της κας.Γεννηματά, δηλαδή να μη συμμετάσχει σε μια μελλοντική κυβέρνηση, αν δεν συμμετάσχουν εξίσου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τότε το μήνυμα μάλλον αρνητικά μπορεί να ερμηνευτεί.
Διότι δείχνει ότι την κρίσιμη στιγμή, προτιμά να κρυφτεί και να κάνει το βήμα προς τα πίσω.
Και πολλές ευκαιρίες να παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο χωρίς να συμμαχήσει με το ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν έχει και δύσκολα μπορεί να αποκτήσει στο άμεσο μέλλον.
Ιδιαίτερα όταν προτιμά να στέλνει αποτρεπτικά μηνύματα στους δυνητικούς της ψηφοφόρους.
Οι οποίοι έχουν και έναν επιπλέον λόγο να αποθαρρύνονται όταν ακούν την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξη να χαρακτηρίζει πολιτικούς της αντιπάλους με τρόπο που μάλλον μας παραπέμπει στο παρελθόν, παρά συνιστούν την αρχή μιας νέας πολιτικής εποχής.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης