Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σε αμηχανία λόγω Eurogroup και η ΝΔ – Αυτοαναιρούμενα επιχειρήματα, στον αέρα η στρατηγική της

Σε αμηχανία λόγω Eurogroup και η ΝΔ – Αυτοαναιρούμενα επιχειρήματα, στον αέρα η στρατηγική της
Το ότι η πολιτική της στάση έχει ταυτιστεί με το καταστροφολογικό σενάριο είναι αν μη τι άλλο προβληματικό δείγμα γραφής
Μέσα σε αυτό το ασαφές τοπίο για το τι πέτυχε η κυβέρνηση στο Eurogroup και το τι θα φέρουν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στην Αθήνα, η ΝΔ αδυνατεί και αυτή να διαμορφώσει μια πειστική στρατηγική και ρητορική.
Αν και τα δεδομένα φαίνεται να είναι με το μέρος της.
Η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει.
Η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση καθυστερεί ενώ δεν υπάρχει καμία απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Η κυβέρνηση, πέρα από το ότι έπεσε έξω στις προθεσμίες της, είναι σαφές πως θα αναγκαστεί να λάβει και να νομοθετήσει νέα δύσκολα και επώδυνα μέτρα, όπως τη μείωση του αφορολόγητου και τη μείωση των συντάξεων.
Μέτρα που όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση «θα πλήξουν τη μεσαία τάξη και την φτωχολογιά».
Και όλα αυτά τη στιγμή που τα αντισταθμικά μέτρα, στα οποία ποντάρει η κυβέρνηση για το δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα, παραπέμπουν κυρίως στην θεωρία παρά στην πράξη.
Πιο ευνοϊκό λοιπόν σκηνικό για να οργανώσει την αντιπολιτευτική της τακτική η ΝΔ, ενδεχομένως να μην μπορούσε να βρει.
Μια και τα όποια θετικά σημεία της συμφωνίας του Eurogroup θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, ενώ το μόνο βέβαιο είναι η νομοθέτηση νέων μέτρων.
Το κόστος των οποίων όπως λέει η ΝΔ πρέπει να το σηκώσει μόνη της η κυβέρνηση, διότι αυτή τα έφερε.
Πρόκειται για μια τακτική, η οποία αν και φαντάζει πολιτικά δικαιολογημένη και αναμενόμενη για ελληνικό κόμμα της τελευταίας – και όχι μόνο – επταετίας, είναι άκρως αντιφατική και προβληματική.
Διότι η ΝΔ είναι αυτή που καλούσε την κυβέρνηση να κλείσει το ταχύτερο δυνατό την αξιολόγηση.
Προειδοποιώντας πως όσο καθυστερεί το κλείσιμο της τόσο αυξάνεται ο λογαριασμός των μέτρων.
Και απειλώντας ότι αν δεν μπορεί η κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση, τότε να παραιτηθεί και να φύγει, για να αναλάβει εκείνη την εξουσία.
Και να εφαρμόσει εκείνη τα μέτρα (κατά στελέχη της και άλλα τόσα), τα οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι πρέπει να εφαρμόσει.
Τα οποία τώρα υπογραμμίζει με κατηγορηματικό τρόπο πως θα τα καταψηφίσει μόλις τα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση.
Και όλα αυτά την ώρα που η περίφημη Συμφωνία Αλήθειας που ευαγγελίζεται η ΝΔ ως την απαρχή μιας νέας πολιτικής περιόδου, περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, οι οποίες όμως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα που σήμερα καταγγέλλει, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουν δεκτές από τους δανειστές.
Η στάση των δανειστών απέναντι στα αντίμετρα που θέλει η σημερινή κυβέρνηση είναι ενδεικτική για το τι περιμένει και τη Συμφωνία Αλήθειας της ΝΔ, αν στο μείγμα δεν υπάρχουν και δημοσιονομικά μέτρα.
Με λίγα λόγια και η επιχειρηματολογία της ΝΔ είναι και αυτή στον αέρα.
Αλλά υπάρχει και ένας ακόμα πιο σοβαρός κίνδυνος για τη στρατηγική που έχει χαράξει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Να δώσει σαφές σήμα το Βερολίνο και οι λοιποί δανειστές ότι έχει έρθει πράγματι η ώρα να δρομολογηθεί η επίλυση του ελληνικού ζητήματος.
Και να επιβεβαιωθεί η αισιοδοξία της κυβέρνησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης, να δρομολογηθούν η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πράγματι για κάθε ένα ευρώ φόρο, να υπάρξει και ένα ευρώ ελάφρυνση.
Εξέλιξη που αν μη τι άλλο θα ακυρώσει κάθε αντιπολιτευτική κορώνα και κριτική της, η οποία διέπεται από έντονα καταστροφολογικά χαρακτηριστικά.
Άλλωστε η ΝΔ μετρά ήδη μια διάψευση προσδοκιών.
Μια και το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας απέδειξε ότι ηρωική έξοδος του Τσίπρα και πρόωρες εκλογές είναι εκτός ατζέντας.
Και είναι τέτοια η ταχύτητα και η πυκνότητα των πολιτικών εξελίξεων που δεν αποκλείεται η ΝΔ να εγκλωβιστεί σε μια παρατεταμένη αμηχανία, χωρίς κανένα πειστικό πολιτικό επιχείρημα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης