Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ξεκάθαρη η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έχει ακόμα κλειδώσει η αυτοδυναμία

Ξεκάθαρη η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έχει ακόμα κλειδώσει η αυτοδυναμία
Η πρώτη μάχη που πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση είναι αυτή με τα δικά της κακώς κείμενα
Η τελευταία δημοσκόπηση (της Opinion Poll για την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος) δείχνει ότι παγιώνεται μια τεράστια διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μοιάζει να είναι μη αναστρέψιμη.
Και πράγματι όταν η διαφορά των δύο κομμάτων ανέρχεται στις 16,5 ποσοστιαίες μονάδες, τότε τα λόγια μάλλον περιττεύουν.
Εάν μάλιστα συνδυάσει κανείς ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων – τουλάχιστον 8 στους 10 – έχει αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση και παράλληλα δεν της δείχνει καμία εμπιστοσύνη (όπως π.χ. για το εάν θα υπάρξουν αντίμετρα ή όχι), τότε γίνεται αντιληπτό το πόσο βαρύ είναι το κλίμα κατά της σημερινής κυβέρνησης.
Με τη δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να είναι στα ύψη, ακόμα και αυτό που φαντάζει σήμερα ως μειονέκτημα για τη ΝΔ, δηλαδή η μη επίτευξη αυτοδυναμίας, μπορεί να γυρίσει υπέρ της.
Διότι αν δει κανείς τα αποτελέσματα της εν λόγω δημοσκόπησης, η ΝΔ για να σχηματίσει κυβέρνηση δεν θα έχει άλλο σύμμαχο, πέραν της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Και δεδομένου ότι κανείς δεν θέλει την αποσταθεροποίηση της χώρας, είναι λογικό οι ψηφοφόροι να στραφούν στη ΝΔ, να ενισχύσουν περαιτέρω το 31% που φέρεται να λαμβάνει σήμερα και να της δώσουν ποσοστά αυτοδυναμίας.
Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η εικόνα είναι ευνοϊκή για τη ΝΔ.
Κανείς όμως δεν μπορεί να υποστηρίξει πως αυτή η εικόνα θα είναι ίδια ύστερα από δύο χρόνια, όταν και λήγει η τετραετία.
Μια και οι μετρήσεις γίνονται σε μια χρονική στιγμή που θεωρείται αν όχι από τις χειρότερες, τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολη για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Εάν η κυβέρνηση κλείσει την αξιολόγηση, παίρνοντας μια καλή συμφωνία που να δίνει πραγματικές λύσεις για την ελληνική οικονομία, τότε το κάδρο και η εικόνα αλλάζουν.
Διότι αν λήξει η αβεβαιότητα, αν επιβεβαιωθεί η επιστροφή στην ομαλότητα και αρχίσει να διαφαίνεται πως η ελληνική οικονομία παίρνει μπροστά, εάν τα νούμερα για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης επιβεβαιώνονται, τότε η θεώρηση της σημερινής πραγματικότητας, όσα δυσάρεστα και αν περιλαμβάνει, θα γίνει πιο αισιόδοξη.
Ακόμα και αν τα όποια θετικά της πορείας της οικονομίας δεν φανούν άμεσα στην τσέπη των πολιτών.
Είναι προφανές πως ύστερα από 7 με 8 χρόνια κρίσης, η κοινωνία «διψά» για μια αλλαγή σελίδας, για την προσδοκία ότι στο εξής η καθημερινότητα της θα βελτιώνεται.
Ακόμα όμως και εάν όλα αυτά τα θετικά επιβεβαιωθούν, είναι προφανές πως αυτό που θα έχει εξαιρετική σημασία είναι το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση Τσίπρα.
Με τα μπρος – πίσω της τελευταίας διετίας, δεν υπάρχει ελπίδα.
Πρέπει να τρέξει μπροστά με σχέδιο, να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να αλλάξει όσα «κακώς κείμενα» μπορεί από την ελληνική πραγματικότητα και να στείλει το μήνυμα ότι μπορεί να συμβάλλει σε μια νέα, διαφορετική εποχή.
Θα είναι μια πραγματική «μάχη», ένα τεράστιο στοίχημα ακόμα και για τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ.
Για τις αντιλήψεις, για τη στρατηγική του, για την πολιτική του πρόταση, για τα όσα έχει πει έως σήμερα.
Είναι τότε που θα φανεί, εάν πράγματι διαθέτει πέρα από τη βούληση, και ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας.
Είναι τότε που θα φανεί, εάν είναι μια αξιόπιστη κυβέρνηση που οι δεσμεύσεις της επιβεβαιώνονται από την πραγματικότητα.
Εάν τα καταφέρει όλα αυτά η κυβέρνηση Τσίπρα, θα ξαναμπεί δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό και θα μπορέσει να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους.
Εάν όχι, οι σημερινές δημοσκοπήσεις δείχνουν το τι θα ακολουθήσει.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης