Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πλησιάζει η ώρα του ταμείου για την κυβέρνηση – Δεδομένοι οι 153 για την ψήφιση της συμφωνίας

Πλησιάζει η ώρα του ταμείου για την κυβέρνηση – Δεδομένοι οι 153 για την ψήφιση της συμφωνίας
Παρά τα βαριά μέτρα, η κυβέρνηση μπορεί υπό προϋποθέσεις να διαχειριστεί τη συμφωνία…
Η ώρα του ταμείου για την κυβέρνηση πλησιάζει, καθώς όπως φαίνεται πλησιάζει και το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Η κυβέρνηση επιμένει (το επανέλαβε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) στην θέση ότι εάν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν υπάρχει συμφωνία.
Και αυτό σημαίνει ότι πέρα από το βαρύ πακέτο με τα νέα επώδυνα και δύσπεπτα πολιτικά μέτρα (μείωση αφορολόγητου, περικοπές σε συντάξεις, πώληση μονάδων της ΔΕΗ), στη συμφωνία θα εντάσσονται και τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος, και τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, η οποία θεωρείται από πολλούς στην κυβέρνηση απαραίτητη συνθήκη για την έξοδο στις αγορές αλλά και κατ’επέκταση από την κρίση.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί έντονες πιέσεις και κριτική από την αντιπολίτευση για τα μέτρα αυτά.
Όπως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δυσαρέσκεια ανάμεσα στους πολίτες, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα ακόμα κύμα επιβαρύνσεων, θα ενισχυθεί.
Και όμως παρά το βαρύ κλίμα, η κυβέρνηση μπορεί υπό προϋποθέσεις να διαχειριστεί αυτή τη συμφωνία.
Μια από τις προϋποθέσεις είναι κατά πόσο θα διαπιστωθεί ότι είναι αξιόπιστη η κυβέρνηση.
Εάν δηλαδή αποδειχθούν αξιόπιστοι οι ισχυρισμοί της, και υπάρξουν πράγματι αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν και θα είναι ικανά να καταστήσουν μηδενική τη δημοσιονομική επιβάρυνση και άρα να επιβεβαιώσουν το κυβερνητικό επιχείρημα περί του τέλους της λιτότητας, τότε οι αντιδράσεις και οι επικρίσεις για τη συμφωνία θα μετριαστούν.
Διότι σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση θα μπορέσει να υποστηρίξει ότι με τη συμφωνία αυτή εδραιώνεται όχι μόνο η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία αλλά ανοίγει ο δρόμος για μια λύση που οδηγεί στην οικονομική ανάπτυξη και στην έξοδο από την κρίση.
Άρα το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι κυρίως το εάν θα επιβεβαιωθεί η έως σήμερα ρητορική της και οι προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει για το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Και σε αυτό βοηθά ιδιαίτερα η στάση της ΝΔ, η οποία δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί σοβαρή.
Το κλείστε γρήγορα την αξιολόγηση, για να καταψηφίσουμε τα μέτρα, τα οποία όμως αν γίνουμε κυβέρνηση, θα εφαρμόσουμε δεν μπορεί να σταθεί ως κριτική.
Και κυρίως δεν μπορεί να πείσει και τους πολίτες.
Και όσο η κριτική από τη ΝΔ και από τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης παραμένει προβληματική, τόσο ενισχύονται οι κυβερνητικές θέσεις.
Είναι πολύ πιθανό η συμφωνία που θα έρθει να προκαλέσει εντάσεις και γκρίνιες στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Αλλά είναι δεδομένο πως αυτές θα αντιμετωπιστούν και παρά τις όποιες αντιδράσεις, δεν θα υπάρξει ούτε ένας από τους 153 που θα επιλέξει να διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή.
Εάν μάλιστα η συμφωνία είναι τέτοια που επιβεβαιώνει τα όσα έχει πει έως σήμερα η κυβέρνηση (τόσο για τα αντίμετρα όσο και για μια συνολική συμφωνία που ανοίγει μια νέα σελίδα για την χώρα), τότε οι 153 θα έχουν και ένα αρκετά πειστικό αφήγημα να αντιπαρατάξουν στα βαριά μέτρα που έρχονται.
Αφήγημα τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ψηφοφόρους.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης