Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το λάθος μέτρο , την λάθος στιγμή φέρνει η κυβέρνηση για τις τράπεζες

Το λάθος μέτρο , την λάθος στιγμή φέρνει η κυβέρνηση για τις τράπεζες

Το σχέδιο της κυβέρνησης να επιβάλλει και στα ομολογιακά δάνεια των τραπεζών φόρο 0,6% στα πλαίσια της εισφοράς που καταβάλλουν οι δανειολήπτες όταν συνάπτουν ένα δάνεια έρχεται σε λάθος στιγμή.

Σε μια περίοδο που οι τράπεζες θα επιδειώξουν να μειώσουν σημαντικά την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ επιστρέφοντας περίπου το 50% της ρευστότητας που έλαβαν δηλαδή από 40 δις ευρώ σε 20 δις ευρώ άρα θα στραφούν στην άντληση ρευστότητας με ίδια μέσα η επιβολή φόρου στα ομολογιακά είναι προφανώς λάθος μέτρο.

Γιατί όμως;

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανεισθεί περίπου 4,5 δις ευρώ μέσω ομολογιακών και καλυμμένων ομολογιών τους τελευταίους μήνες.
Σχεδιάζουν να αντλήσουν πάνω από 10 δις ευρώ μέσα στο 2010.
Αν υποτεθεί ότι από τα 10 δις ευρώ τα μισά δηλαδή τα 5 δις ευρώ θα είναι ομολογιακά δάνεια κοινά ή μειωμένης εξασφάλισης είναι μια επιβάρυνση 30 εκατ ευρώ.
Όμως ενώ το ποσό για τα δεδομένα των τραπεζών μπορεί να φαντάζει μικρό είναι ουσιαστικό γιατί μια τράπεζα ή μια επιχείρηση δανείζεται με επιτόκιο στα κοινά ομολογιακά περίπου με επιτόκιο 3,8% περίπου.

Με την επιβολή φόρου το τελικό επιτόκιο που θα πληρώνει μια τράπεζα θα είναι 4,4%.
Όμως με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα βγουν μαζικά να αντλήσουν ρευστότητα αυτό πρακτικά σημαίνει ότι λόγω μεγάλης ζήτησης θα αυξηθούν τα επιτόκια.
Με δεομένη μάλιστα και την εικόνα της οικονομίας οι τράπεζες θα πληρώνουν ακριβότερα πλέον για την έκδοση ομολογιακών δανείων επηρεάζοντας προφανώς την σύνθεση της ρευστότητας τους.



Πέτρος Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης