Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η συμφωνία κρίνει το μέλλον του Τσίπρα, την τύχη της ΝΔ και τη στάση των αναποφάσιστων

Η συμφωνία κρίνει το μέλλον του Τσίπρα, την τύχη της ΝΔ και τη στάση των αναποφάσιστων
Τίποτα δεν έχει κλειδώσει ακόμα στην εγχώρια πολιτική σκηνή… Το σκηνικό παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο
Ένα ακόμα ορόσημο για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επίτευξη συμφωνίας, αυτό του Eurogroup της 7ης Απριλίου, μοιάζει να έχει χαθεί.
Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να βάλει ένα ακόμα χρονοδιάγραμμα, διαβεβαιώνοντας ότι η συμφωνία θα κλείσει εντός του Απριλίου.
Και προαναγγέλλει (όπως ανακοίνωσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ) ότι η τελική συμφωνία θα είναι κοινωνικά βιώσιμη, θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, θα περιλαμβάνει μέτρα για την απομείωση του χρέους και θα ανοίγει το δρόμο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Από την πλευρά της η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για θέατρο του παραλόγου και ότι βυθίζει την κοινωνία και την οικονομία στην αβεβαιότητα, οδηγώντας την χώρα σε αδιέξοδο.
Και υπογραμμίζει ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να φύγει η σημερινή κυβέρνηση, να αναλάβει εκείνη τη διακυβέρνηση της χώρας προκειμένου όμως να εφαρμόσει όλα εκείνα που ζητούν οι δανειστές και τα οποία η ίδια απορρίπτει και κατηγορεί την κυβέρνηση Τσίπρα!
Και ακριβώς αυτό το στρατηγικό αδιέξοδο τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η δημοσκόπηση της PalmosAnalysis για λογαριασμό του tvxs.gr.
Διότι μπορεί η ΝΔ να προηγείται με 13 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τα ποσοστά του που συγκεντρώνουν και οι δύο είναι ενδεικτικά της δυναμικής τους και της απήχησης τους στην κοινωνία.
Η ΝΔ βρίσκεται στο 23,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 10,6% (ακολουθούν ΚΚΕ με 5,9%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,2% και η Χρυσή Αυγή με 4%).
Την ίδια στιγμή, η απροσδιόριστη ψήφος ανέρχεται στο 42,7%, με τους αναποφάσιστους να φτάνουν στο 17,2%, με αυτούς που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν να είναι στο 12,1%, με το 7,5% να απαντά ότι δεν ξέρει τι θα ψηφίσει και με τους υπόλοιπους να επιλέγουν το Λευκό και το Άκυρο.
Πρόκειται για ποσοστά που αν μη τι άλλο δείχνουν πόσο ρευστό παραμένει το πολιτικό σκηνικό στην χώρα.
Διότι μπορεί να κυριαρχεί η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα για τα έως σήμερα κυβερνητικά της πεπραγμένα, αλλά είναι εξίσου προφανής η δυσπιστία και η καχυποψία για τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη.
Η δημοσκόπηση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει πως τίποτα δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις.
Το «κλειδί» θα είναι αναμφίβολα το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Διότι αυτό θα κρίνει την αξιοπιστία της κυβέρνησης για αυτά που έχει προαναγγείλει όπως ότι με τη συμφωνία μπαίνει τέλος στη λιτότητα.
Θα κρίνει εάν όλη αυτή η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης που έχει φέρει και πάλι την οικονομία στα όρια της, άξιζε τον κόπο και απέδωσε θετικά.
Εάν αυτή η συμφωνία, παρά τα επώδυνα μέτρα, διαμορφώνει πραγματικά τις συνθήκες για την έξοδο της χώρας από την κρίση, τότε ο Τσίπρας θα μπορέσει να ξαναμπεί δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο.
Εάν η συμφωνία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια επανάληψη όλων των προηγούμενων, η οποία θα αφήσει την χώρα να σέρνεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, τότε η πολιτική αλλαγή θα είναι επιβεβλημένη.
Το τι θα προβλέπει η συμφωνία είναι που θα κρίνει που θα κατευθυνθεί τελικά αυτό το 42% της απροσδιόριστης ψήφου, το οποίο έως σήμερα εξακολουθεί να τηρεί στάση αναμονής.

Σπύρος Χριστόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης