Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πολλαπλά τα οφέλη για τη ΝΔ από τις επαφές Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς – Βήμα προς τα εμπρός…

Πολλαπλά τα οφέλη για τη ΝΔ από τις επαφές Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς – Βήμα προς τα εμπρός…
Οι κινήσεις συνεννόησης ενισχύουν τη στρατηγική αλλά και το προφίλ του προέδρου της ΝΔ
Οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς (στις 12:00 σήμερα 4/4 με τον Σταύρο Θεοδωράκη, στις 17:00 αύριο 5/4 με τον Βασίλη Λεβέντη) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για τη ΝΔ.
Είναι μια πολιτική κίνηση που αφενός ενισχύει την έως σήμερα στρατηγική του και αφετέρου στέλνει θετικά μηνύματα προς την κοινή γνώμη.
Τα οφέλη είναι πράγματι πολλαπλά από αυτήν την πρωτοβουλία.
Πρώτον, ενισχύει τη ρητορική του Κ.Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης, καθώς υπογραμμίζει ότι οι επαφές αυτές είναι απόρροια των κρίσιμων και έκτακτων συνθηκών που βιώνει λόγω των κυβερνητικών πεπραγμένων η χώρα.
Δεύτερον, διαμορφώνει ένα σαφές «μέτωπο» κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, την ώρα που αυτή εμφανίζεται ολοένα πιο απομονωμένη και αποκομμένη από την κοινωνία.
Το γεγονός ότι μετά τη συνάντηση των Μητσοτάκη – Γεννηματά την περασμένη εβδομάδα υπήρξε κοινή δήλωση για το ότι είναι ανάγκη να φύγει το συντομότερο δυνατό η σημερινή κυβέρνηση, είναι επιτυχία της ΝΔ, μια και «δικαιώνει» το αίτημα της για πολιτική αλλαγή.
Τρίτον, η ΝΔ στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν περιμένει τις κινήσεις της κυβέρνησης για να αντιδράσει, αλλά ότι, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ότι είναι σε επαφή με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και ότι καταθέτει προτάσεις.
Τέταρτον, και εξίσου σημαντικό, είναι ότι αν και κατά τη συνάντηση του με την κα.Γεννηματά δεν υπήρξε καμία δέσμευση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για μελλοντική κυβερνητική συνεργασία, οι επαφές αυτές συνδράμουν στο να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας που μπορεί να καταστεί εξαιρετικά χρήσιμος στο μέλλον.
Πέμπτον, και σε άμεση συνάρτηση με τα προηγούμενα, ο κ.Μητσοτάκης αν και εμφανίζεται – βάσει των δημοσκοπήσεων – ως ο επόμενος πρωθυπουργός, με τις κινήσεις αυτές περνά το μήνυμα ότι επιζητά τις επαφές, τις συζητήσεις και τη συνεννόηση με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.
Κίνηση που μόνο θετικά μπορεί να του πιστωθεί.
Είναι προφανές πως κανείς δεν αναμένει από αυτές τις επαφές να υπάρξουν άμεσα πολιτικά αποτελέσματα.
Άλλωστε οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Γεννηματά είναι ενδεικτικές (π.χ. για το ότι δεν υπήρξε αναφορά για εθνική συνεννόηση που είναι πάγια θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ή ότι αποστέλλονται αντιφατικά μηνύματα για το στίγμα της παράταξης, κοκ).
Παρά τις όποιες ενστάσεις, οι κινήσεις Μητσοτάκη είναι απόλυτα θετικές για τη ΝΔ.
Διότι δείχνει – και παρά τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες - την θέληση του να ξεπεράσει την όποια δυσπιστία και καχυποψία.
Άλλωστε αυτό το βήμα, της άρσης των διαχωριστικών πολιτικών γραμμών, είναι απαραίτητη συνθήκη για να καταφέρει επιτέλους η χώρα να ορθοποδήσει.
Και ανεξάρτητα από το εάν και τι θα αποφέρουν αυτές οι κινήσεις, ο κ.Μητσοτάκης τις καρπώνεται.
Διότι είναι πολλοί εκείνοι, όχι μόνο μέσα στις σημερινές πολιτικές δυνάμεις αλλά και στην κοινωνία, που βλέποντας τις μνημονιακές κυβερνήσεις να αποτυγχάνουν η μια μετά την άλλη, επιθυμούν μια ευρύτερη συνεννόηση και πολιτική συνεργασία για να καταφέρει να βγει η χώρα από τη λιτότητα, την κρίση και τα μνημόνια.
Είναι μια πρωτοβουλία που αν και συμβολικής κυρίως υφής και σημασίας, ενισχύει θετικά το προφίλ του κ.Μητσοτάκη.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης