Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ώρα κρίσης για όλους το Eurogroup 7/4 – Ξεκαθαρίζουν προθέσεις, σκοπιμότητες και σχέδια…

tags :
Ώρα κρίσης για όλους το Eurogroup 7/4 – Ξεκαθαρίζουν προθέσεις, σκοπιμότητες και σχέδια…
Περαιτέρω αναβλητικότητα στην εύρεση λύσης δεν είναι πλέον ανεκτή
Το σημερινό Eurogroup είναι πραγματικά καθοριστικής σημασίας.
Καθώς φέρνει προ των ευθυνών τους όλους τους βασικούς παίκτες και πρωταγωνιστές του ελληνικού ζητήματος.
Και κυρίως γιατί σηματοδοτεί την κρίσιμη εκείνη καμπή όπου περαιτέρω αναβλητικότητα θα είναι προβληματική.
Όχι μόνο για την Ελλάδα και για την οικονομία της αλλά και συνολικά για την Ευρώπη και για την επόμενη ημέρα της, ιδιαίτερα μετά το Brexit.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν έχει άλλα περιθώρια ούτε άλλη πορεία να ακολουθήσει, πέραν από το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας.
Συμφωνία, η οποία πέρα από τα όσα βαριά και επώδυνα μέτρα θα περιέχει, πρέπει παράλληλα να ανοίγει και μια προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση ύστερα από 7 συναπτά έτη ύφεσης, ανεργίας, απώλειας εισοδημάτων και λιτότητας.
Άρα κροκοδείλια δάκρυα, πολιτικοί τσαμπουκάδες και ενστάσεις για το «θεαθήναι» από τους 153 της συμπολίτευσης δεν είναι ανεκτά και δεν πείθουν.
Όπως δεν πείθουν με την κριτική τους και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες και οι ίδιες γνωρίζουν πως και αυτές, αν ήταν στα πράγματα, πάνω κάτω τα ίδια θα καλούνταν να δεχθούν από τους δανειστές, να ψηφίσουν και να εφαρμόσουν.
Το έχουν αποδείξει άλλωστε όταν ήταν και εκείνοι στα πράγματα.
Οι αυταπάτες και συνάμα λεονταρισμοί του πολιτικού συστήματος και οι μεταξύ τους αλληλοκατηγορίες – τουλάχιστον όσον αφορά τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία – πλέον εκλαμβάνονται από την κοινή γνώμη ως μια παρατεταμένη γραφικότητα.
Αλλά οι ευθύνες δεν βαρύνουν μόνο την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση και, η οποία την τελευταία επταετία ανεξάρτητα από την όποια ρητορική τους, πάντα υποχωρεί στις απαιτήσεις των δανειστών.
Είναι και οι ίδιοι οι δανειστές, οι οποίοι πρέπει να αποδείξουν ότι επιτέλους διαθέτουν την πολιτική βούληση να βρουν μια ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση για την Ελλάδα.
Ότι πράγματι διαθέτουν ένα σχέδιο, ότι έχουν αφήσει πίσω την τιμωρητική τους διάθεση, ότι παρά τα αντικρουόμενα συμφέροντα και τους εκατέρωθεν υπολογισμούς τους, βασικό τους μέλημα είναι να καταλήξουν σε μια λειτουργική λύση για το ελληνικό πρόβλημα.
Διότι είναι προφανές – ενόψει μάλιστα των εκλογών σε Γαλλία, Γερμανία αλλά και των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ – ότι μια αίσια κατάληξη στην υπόθεση της Ελλάδας, θα είναι ωφέλιμη και για την ίδια την Ευρώπη.
Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι ενδεικτική για τις προθέσεις όλων των εμπλεκόμενων.
Η ελληνική κυβέρνηση αποδεδειγμένα έχει κάνει ότι είναι δυνατό για να υπάρξει συμφωνία και είναι εκείνη που θα κληθεί να λάβει νέες δύσκολες πολιτικές αποφάσεις και νέα βαριά μέτρα.
Μένει να αποδειχθεί ποια θα είναι και η στάση των δανειστών.
Και είναι η ώρα των αποφάσεων και για αυτούς.
Και από τις αποφάσεις τους θα κριθούν για το πώς οραματίζονται και διαμορφώνουν το σχέδιο τους για την Ελλάδα αλλά και για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης