Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πρώτο βήμα το Eurogroup της 7ης Απριλίου προς τη λύση – Αναγκαίο να μπει τέλος στις αυταπάτες όλων…

Πρώτο βήμα το Eurogroup της 7ης Απριλίου προς τη λύση – Αναγκαίο να μπει τέλος στις αυταπάτες όλων…
Δύσκολος ακόμα ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση και από την επιτροπεία
Με το Eurogroup της 7ης Απριλίου έγινε ένα καίριο βήμα προς τα εμπρός.
Η επίτευξη συμφωνίας για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για τη δρομολόγηση όλων των «καυτών» θεμάτων που άπτονται του ελληνικού ζητήματος (μέτρα για το χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα, ένταξη στο QE) κρίνεται θετική.
Διότι πολύ απλά ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα συμπίεζε περαιτέρω τον χρόνο, φέρνοντας πιο κοντά και καθιστώντας πιο πιθανά τα καταστροφικά σενάρια.
Είναι προφανές πως απομένουν ακόμα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν.
Και πως παραμένει κρίσιμο όλα αυτά που απομένουν, να γίνουν γρήγορα.
Όμως όλοι οι βασικοί «παίκτες» κινούνται προς την κατεύθυνση της λύσης.
Λύση, η οποία είναι άκρως απαραίτητη για να καταφέρει η χώρα να ορθοποδήσει και να πορευτεί προς ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμφωνία περιλαμβάνει βαριά και επώδυνα μέτρα.
Τα οποία έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη γονατισμένη οικονομία και κοινωνία.
Αλλά είναι εξίσου ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε – και δεν υπάρχει – εναλλακτική πρόταση.
Και αυτό το ξέρουν όλοι.
Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κοινωνία.
Η κυβέρνηση μπορεί να πήρε μια ανάσα αλλά όλα τα δύσκολα παραμένουν μπροστά της.
Οι πρόωρες εκλογές δεν αποτελούν πλέον λύση και οι 153 βουλευτές της συμπολίτευσης δεν έχουν κανένα περιθώριο έτσι ώστε να κάνουν τις όποιες ενστάσεις τους πράξη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της συμφωνίας στη Βουλή.
Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει δυναμικά, διότι το οποιοδήποτε πισωγύρισμα θα δράσει πολλαπλασιαστικά αρνητικά εις βάρος της.
Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τα όποια θετικά προβλέπει η συμφωνία, αλλά είναι εξίσου ξεκάθαρο ότι για να υλοποιήσει όλα αυτά τα «αντίμετρα», θα πρέπει να «τρέξει» και να φέρει αποτελέσματα επί των μέτρων.
Άρα θα πρέπει να ασκήσει στον πολιτικό χρόνο που της απομένει αφενός μια αποτελεσματική και αφετέρου  μια πειστική πολιτική.
Η οποία θα πρέπει να φέρει αποτελέσματα στην οικονομία και παράλληλα να δείχνει στην κοινωνία ότι διαθέτει μια αξιόπιστη πολιτική πρόταση που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε σχέση με τις πολιτικές δυνάμεις του παρελθόντος.
Το εξαιρετικά αυτό δύσκολο έργο της κυβέρνησης θα επιχειρήσει να το καρπωθεί η αντιπολίτευση, και ειδικά η ΝΔ.
Διότι της δίνεται για άλλη μια φορά η ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση και στη «λαϊκίστικη» πολιτική της, επιστρατεύοντας και αυτή τα ίδια «λαϊκίστικα» επιχειρήματα για να δείξει πόσο αναξιόπιστη και ανίκανη είναι η κυβέρνηση.
Οι περικοπές στις συντάξεις, η μείωση του αφορολόγητου είναι «βούτυρο» στο αντιπολιτευτικό ψωμί της ΝΔ – και όχι μόνο - για να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να αντλήσει όσα πολιτικά οφέλη μπορεί.
Παρά το γεγονός ότι όλοι αποδέχονται ότι αν η ΝΔ  - ή οποιοσδήποτε άλλος – ήταν στη διακυβέρνηση της χώρας, πάνω κάτω τα ίδια μέτρα θα της επιβάλλονταν από τους δανειστές – εταίρους.
Πέρα όμως από τα όποια πολιτικά παιχνίδια και τακτικισμούς για τη διεκδίκηση της εξουσίας, κάποια στιγμή πρέπει και η κοινωνία να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να λάβει τις αποφάσεις της.
Διότι όταν ένας στους τρεις φορολογούμενους δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο, τότε η μείωση του αφορολόγητου μάλλον εμφανίζεται ως λογική συνέπεια.
Διότι όταν ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που συνταξιοδοτήθηκαν στα 50 τους, τότε μάλλον οι περικοπές μοιάζουν αναγκαίες βάσει των σημερινών δεδομένων της ελληνικής οικονομίας.
Για να αλλάξει πορεία η χώρα και να βγει πραγματικά από την επιτροπεία, δεν αρκούν μόνο οι πολιτικές αποφάσεις.
Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ποια είναι η πραγματικότητα και ποια είναι τα αναγκαία βήματα για την έξοδο από την κρίση.
Όσο επώδυνα και αν είναι.
Δεν είναι μόνο οι αυταπάτες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Είναι και οι αυταπάτες της κοινωνίας που σε κάποια φάση θα πρέπει και αυτή να συμβαδίσει με την πραγματικότητα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης