Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το κλείσιμο της συμφωνίας δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα αλλά διατηρεί στο προσκήνιο τις πρόωρες εκλογές

Το κλείσιμο της συμφωνίας δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα αλλά διατηρεί στο προσκήνιο τις πρόωρες εκλογές
Βασικό ερώτημα είναι εάν και πόσο η κυβέρνηση Τσίπρα θα αντέξει υπό το νέο βαρύ πακέτο μέτρων
Το κλείσιμο της αξιολόγησης και η επίτευξη συνολικής συμφωνίας ανοίγουν μια νέα σελίδα στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Αλλά διατηρούν στο προσκήνιο το μόνιμο πλέον ζήτημα, αυτό των πρόωρων εκλογών.
Καθώς το ερώτημα δεν είναι πλέον, εάν οι 153 βουλευτές της συμπολίτευσης θα ψηφίσουν τη συμφωνία, αλλά κατά πόσο η κυβέρνηση Τσίπρα θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της.
Και να εξαντλήσει την τετραετία, όπως κατ’επανάληψη έχει τονίσει ο πρωθυπουργός.
Η συμφωνία προβλέπει επώδυνα και βαριά μέτρα, την ώρα που τα όποια θετικά μέτρα (αντίμετρα) τελούν υπό αίρεση και δεν πείθουν ότι μπορούν να εξισορροπήσουν το βαρύ «πακέτο».
Άλλωστε οι όποιες ενστάσεις διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ εστίαζαν ακριβώς σε αυτό, ότι δηλαδή το εν λόγω πρόγραμμα δεν βγαίνει λόγω της έντονα υφεσιακής και αντικοινωνικής διάστασης του.
Είναι προφανές πως τα μέτρα της συμφωνίας θα πλήξουν και άλλο το προφίλ της κυβέρνησης και του κ.Τσίπρα.
Είναι εξίσου προφανές πως η αντιπολιτευτική κριτική και ρητορική κατά της κυβέρνησης θα ενταθούν μια και η μείωση του αφορολόγητου και οι περικοπές στις συντάξεις, σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα που πλήττουν ήδη τους πολίτες, αποτελούν την καλύτερη «βάση» για μια ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης.
Το ερώτημα είναι λοιπόν, αν και πόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα αντέξει.
Η απάντηση δεν είναι εύκολη.
Και θα εξαρτηθεί πρωτίστως από το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας για το χρέος, για τα πρωτογενή πλεονάσματα, για το εάν θα διασφαλίζει την ένταξη στο QE, για το εάν εν τέλει θα οδηγεί την χώρα στο ξέφωτο.
Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να πάει όσο πιο μακριά μπορεί προκειμένου να φτάσει κοντά στο τέλος της τετραετίας, το φθινόπωρο του 2019.
Ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο και παρά την εφαρμογή των επώδυνων μέτρων (από 1/1/2019 θα τεθούν σε ισχύ οι περικοπές στις συντάξεις), η οικονομία θα έχει πάρει μπρος, τα θετικά μέτρα θα έχουν ενεργοποιηθεί και η ψυχολογία θα έχει αλλάξει καθώς θα διαφαίνεται η έξοδος από την κρίση.
Και πάνω σε αυτήν την αλλαγή ψυχολογίας αλλά και σε μια σειρά από άλλες δράσεις – όπως π.χ. πάταξη της διαφθοράς, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μείωση της ανεργίας -, θα πατήσει και θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το σημερινό αρνητικό κλίμα εις βάρος της.
Είναι ίσως το μόνο σενάριο, το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση Τσίπρα να ελπίζει ότι μπορεί να γυρίσει τα πράγματα υπέρ της.
Αλλά αυτή είναι η πλέον αισιόδοξη «ανάγνωση» της κυβέρνησης.
Η ΝΔ εκτιμά ότι ακόμα και αν όλες οι διαπραγματεύσεις κλείσουν θετικά, το πιθανότερο σενάριο είναι η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές το αργότερο έως τις αρχές του 2018.
Και βασίζει αυτή την εκτίμηση της στο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα κινηθεί στην έως σήμερα πεπατημένη της.
Ότι δηλαδή δεν θα καταφέρει να «περπατήσει» με επιτυχία το πρόγραμμα, ότι δεν θα καταφέρει να διατυπώσει ένα θετικό αφήγημα με αυτήν τη συμφωνία και ότι εν τέλει θα βρεθεί αντιμέτωπη πάλι με σοβαρά διλήμματα, ακόμα και με αυτό της απόδρασης από την εξουσία για να διατηρήσει όσες δυνάμεις τις έχουν απομείνει.
Είναι προφανές πως μια νέα περίοδος εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θα αρχίσει με το κλείσιμο της συμφωνίας.
Και πολλά θα κριθούν, από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα.
Είναι όμως σαφές ότι για να πάει σε πρόωρες εκλογές ο Τσίπρας θα πρέπει να υπάρχουν οι συνθήκες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα τον κρατούν πολιτικά ζωντανό.
Και αυτές οι προϋποθέσεις τη δεδομένη στιγμή, δεν υπάρχουν.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης