Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τι θα πράξει η ΝΔ εάν η συμφωνία ανοίξει το δρόμο για έξοδο από την κρίση; - Αναγκαίο ένα θετικό πολιτικό αφήγημα

Τι θα πράξει η ΝΔ εάν η συμφωνία ανοίξει το δρόμο για έξοδο από την κρίση; - Αναγκαίο ένα θετικό πολιτικό αφήγημα
Δεν μπορεί άλλο να παραμείνει εγκλωβισμένη στο αρνητικό σενάριο…
Η ΝΔ φέρεται – τουλάχιστον δημοσκοπικά – να έχει το πάνω χέρι έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Η διαφορά της παγιώνεται σε διψήφια ποσοστά, προηγείται σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ και καρπώνεται της λαϊκής δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του.
Και μάλιστα αυτή η δυσαρέσκεια εκτιμάται ότι θα ενταθεί το επόμενο διάστημα ενόψει των νέων επώδυνων μέτρων που θα προβλέπει η επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές.
Όλα δηλαδή φαίνεται πως βαίνουν «δεξιά» για τη ΝΔ, μια και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο βλέπει τα ποσοστά του να εξανεμίζονται αλλά και αντιλαμβάνεται ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρει να επανακτήσει την χαμένη δυναμική του.
Το πολιτικό αφήγημα όμως της ΝΔ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα όσα «δεινά» θα προβλέπει η συμφωνία σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού.
Ποια θα είναι όμως η τακτική της, αν επιβεβαιωθεί η κυβερνητική ρητορική ότι η συμφωνία αυτή, παρά τα όσα επώδυνα μέτρα, ανοίγει το δρόμο για την έξοδο της χώρας από την κρίση;
Τι θα πράξει η ΝΔ αν δεν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της ότι ακόμα και με το κλείσιμο της αξιολόγησης και της συμφωνίας, η χώρα θα εξακολουθήσει να σέρνεται διότι πολύ απλά «η χειρότερη κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης» δεν θα μπορέσει να «περπατήσει» στο δρόμο που η ίδια έχει χαράξει;
Το βασικό πρόβλημα αυτής της στρατηγικής της ΝΔ είναι ότι έχει ποντάρει στο αρνητικό σενάριο των εξελίξεων.
Βασίζεται δηλαδή στο ότι η ήδη γονατισμένη κοινωνία και οικονομία δεν θα καταφέρουν ούτε τα επόμενα χρόνια να σηκώσουν κεφάλι.
Αλλά αυτό το «ποντάρισμα» είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Διότι μπορεί να αποφέρει οφέλη στη ΝΔ λόγω της εντεινόμενης δυσαρέσκειας και απογοήτευσης των πολιτών κατά της κυβέρνησης, αλλά δεν διαμορφώνει ένα θετικό και ελπιδοφόρο πολιτικό μήνυμα.
Το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ελκυστική πολιτική πρόταση.
Αντιθέτως η πολιτική πρόταση της ΝΔ μοιάζει να έχει εγκλωβιστεί στο μόνιμο πλέον αίτημα περί της ανάγκης για πολιτική αλλαγή και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Εγκλωβισμός που επιβεβαιώνεται από μια διαρκή αρνητική κριτική, από μια μη πειστική Συμφωνία Αλήθειας, από την έλλειψη ενός θετικού πολιτικού αφηγήματος.
Εγκλωβισμός που ενδέχεται να κορυφωθεί, αν το κυβερνητικό σχέδιο – και μαζί του η κοινωνία και η οικονομία – περπατήσει.
Είναι προφανές πως οι επόμενοι μήνες θα είναι εξίσου κρίσιμοι και δύσκολοι – πέραν από την κυβέρνηση – και για τη ΝΔ.
Ήδη ηχούν διάφορα προειδοποιητικά καμπανάκια για τον κ.Μητσοτάκη.
Όπως ότι δεν καταφέρνει να βρεθεί κοντά σε ποσοστά αυτοδυναμίας, όταν η κυβέρνηση βρίσκεται στον πάτο.
Το δημοσκοπικό μάλιστα εύρημα ότι παρά τη δυσαρέσκεια των πολιτών κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις είναι ενδεικτικό.
Η ΝΔ πρέπει να απαγκιστρωθεί το ταχύτερο δυνατόν από την ταύτιση της πολιτικής της με τα αρνητικά σενάρια για το μέλλον της χώρας.
Πρέπει να ελιχθεί και να αναλάβει άλλου είδους πρωτοβουλίες που θα προσδώσουν θετικά και αισιόδοξα μηνύματα στην πολιτική της πρόταση.
Η πρόσφατη πρωτοβουλία Μητσοτάκη και οι συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι ένα χαρακτηριστικό θετικό βήμα.
Ήταν ένα βήμα που ξέφυγε από την έως σήμερα πεπατημένη, από τη μίζερη κριτική, που έδειξε πως η ΝΔ δεν σέρνεται μόνο πίσω από τα έργα της κυβέρνησης.
Σε αυτήν την πορεία πρέπει να κινηθεί η ΝΔ στο εξής προκειμένου να μην βρεθεί σε πραγματικό στρατηγικό αδιέξοδο.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr







Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης