Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Όλα παίζονται τις επόμενες πέντε εβδομάδες – Κρίνεται η στρατηγική των Τσίπρα, Μητσοτάκη

Όλα παίζονται τις επόμενες πέντε εβδομάδες – Κρίνεται η στρατηγική των Τσίπρα, Μητσοτάκη
Στο τραπέζι όλα τα σενάρια…
Οι επόμενες εβδομάδες έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα είναι πραγματικά καθοριστικές.
Για όλους, για την κυβέρνηση, για την αξιωματική αντιπολίτευση, για την ίδια την χώρα.
Διότι μέσα σε αυτές τις πέντε εβδομάδες θα δοθούν οι απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα.
Για το τι είδους μέτρα θα προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών.
Για το εάν τα θετικά μέτρα θα είναι πράγματι ικανά να εξισορροπήσουν τα αρνητικά μέτρα και να οδηγήσουν σε ένα μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Για το τι θα προβλέπουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για το ποιες θα είναι οι απαιτήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Για το εάν και πότε η Ελλάδα θα ενταχθεί στο QE.
Για το εάν τελικά η συμφωνία θα είναι πράγματι ικανή να δρομολογήσει την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιτροπεία.
Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα όχι μόνο θα ξεδιαλύνουν το σημερινό θολό τοπίο αλλά θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και τις πολιτικές εξελίξεις.
Διότι από τις απαντήσεις αυτές θα ξεκαθαρίσει και το εάν παραμένει στο τραπέζι ή απομακρύνεται οριστικά το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Εάν οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι θετικές, τότε η κυβέρνηση θα κρατά σε μεγάλο βαθμό την τύχη στα χέρια της.
Καθώς παρά τα βαριά μέτρα, παρά τη δυσαρέσκεια και κυρίως τις δυσκολίες των πολιτών, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να διαχειριστεί τη συμφωνία, διαμηνύοντας ότι για πρώτη φορά την τελευταία επταετία υπάρχουν και θετικά μέτρα και ότι η χώρα έχει μπει σε άλλη τροχιά που την οδηγεί στην έξοδο από την κρίση.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να εξαντλήσει την τετραετία και στα δύο περίπου χρόνια που της απομένουν έως το Σεπτέμβριο του 2019 να τα δώσει όλα έτσι ώστε να ανατρέψει τη σημερινή ιδιαίτερα αρνητική εικόνα που έχει για αυτήν η πλειοψηφία της κοινωνίας.
Αυτός ο δρόμος άλλωστε είναι και ο μοναδικός που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση Τσίπρα προκειμένου να μείνει «ζωντανή» στην εγχώρια πολιτική σκηνή και να διεκδικήσει δυναμικά και πάλι την επανεκλογή της στις επόμενες εκλογές.
Εάν οι απαντήσεις που θα δοθούν αυτές τις πέντε εβδομάδες δεν είναι ξεκάθαρες και κινούνται στην «πεπατημένη» των ημίμετρων, τότε η κυβέρνηση Τσίπρα θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο και το προβάδισμα θα περάσει στα χέρια της ΝΔ και του Κ.Μητσοτάκη.
Η μη ύπαρξη ενός ξεκάθαρου «οδικού χάρτη» θα φέρει σε πραγματικά δυσχερή θέση την κυβέρνηση Τσίπρα.
Διότι τότε θα απομείνει μόνο με τα βαριά μέτρα επιτείνοντας τα αδιέξοδα της οικονομίας και της κοινωνίας.
Και παράλληλα ο Κ. Μητσοτάκης θα έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει μια ολομέτωπη επίθεση, επιτυγχάνοντας πιθανότατα και τον απώτερο στόχο του για πρόωρες εκλογές, τις οποίες θα κερδίσει άνετα η ΝΔ.
Και δεν αποκλείεται η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια της κοινωνίας να δώσουν στον Κ. Μητσοτάκη ακόμα και την αυτοδυναμία προκειμένου να μην υπάρξει ένας ακόμα ισχυρότερος κύκλος πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.
Εάν όμως η συμφωνία κλείσει θετικά, τότε «σκοτεινιάζει ο ορίζοντας» και για την αξιωματική αντιπολίτευση.
Καθώς τελευταία της ελπίδα (για να μην καταρρεύσει η σημερινή πολιτική της στρατηγική) θα είναι η σημερινή κυβέρνηση να μην καταφέρει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, και η κοινωνία και οικονομία να εξακολουθήσουν να σέρνονται.
Αλλά αυτό δεν είναι αξιόπιστο πολιτικό σχέδιο για τη ΝΔ, καθώς όχι μόνο δεν ενισχύει αλλά αντίθετα αποδυναμώνει τη δυναμική και την προοπτική της.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης