Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Economist: Η μυστηριώδης ηρεμία της αγοράς χρυσού - Γιατί δεν έχει αντιδράσει στους γεωπολιτικούς κινδύνους

Economist: Η μυστηριώδης ηρεμία της αγοράς χρυσού - Γιατί δεν έχει αντιδράσει στους γεωπολιτικούς κινδύνους
Ο χρυσός δεν δείχνει να αντιδρά στην γεωπολιτική αβεβαιότητα
Στην πορεία της αγοράς χρυσού μετά τη νίκη του Donald Trump αναφέρεται ο Economist με σχετική του ανάλυση.
Όπως αναφέρεται, η Αμερική βομβάρδισε τη Συρία και οι σχέσεις της με τη Ρωσία έχουν επιδεινωθεί.
Η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει μεγάλου βεληνεκούς πυρηνικούς πυραύλους, κάτι που ο Donald Trump έχει υποσχεθεί ότι θα σταματήσει, ακόμα και μονομερώς εάν χρειαστεί.
Την ίδια στιγμή, έχει αρχίσει να γίνεται συζήτηση για αναθέρμανση της οικονομίας, λόγω των φορολογικών περικοπών στην Αμερική.
«Όλα αυτά θα έπρεπε να είναι ''καλά νέα'' για τον χρυσό, το μέταλλο που συνήθως κερδίζει σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας ή ενίσχυσης των προσδοκιών του πληθωρισμού» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Ωστόσο, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, ο χρυσός δέχθηκε πλήγμα όταν κέρδισε ο Trump στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ είναι πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα του περασμένου Ιουλίου.



Ο χρυσός σημείωσε μια 10ετή ανοδική πορεία κατά τα έτη 2001-2011 όταν έφτασε στα 1.898 δολ. ανά ουγγιά.
Αυτή η μακρά ανοδική πορεία στα τελευταία της στάδια στηρίχθηκε από τις δυο εξελίξεις: πρώτον, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και δεύτερον από την κρίση του ευρώ που προκάλεσε νευρικότητα σχετικά με το ενδεχόμενο διάλυσης του ενιαίου νομίσματος αλλά και την ασφάλεια των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Μέχρι το 2013, όμως, οι ανησυχίες της ευρωζώνης είχαν «ξεφουσκώσει» και, παρά το QE, ο πληθωρισμός δεν ενισχύθηκε.
Η τιμή του χρυσού υποχώρησε απότομα και έχει μείνει σε ένα στενό εύρος τιμών από τότε.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Σύμφωνα με το Economist, το μέταλλο δεν πηγαίνει τόσο καλά όσο θα μπορούσε, λαμβάνοντας υπόψη και τις ειδήσεις σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή ο Trump δεν έχει εφαρμόσει τις προεκλογικές του απειλές, όπως οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα.
Η βομβιστική επίθεση στη Συρία μπορεί να αποδειχθεί ότι απόφαση κλειδί, και οι δηλώσεις του σχετικά με τη βόρεια Κορέα μπορεί τελικά να μην σημαίνουν τίποτα.
Με τη βοήθεια των συμβούλων του: όπως ο υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson, και ο υπουργός Άμυνας James Mattis, ο Trump μπορεί να αποδειχθεί ένας πιο συμβατικός πρόεδρος εξωτερικής πολιτικής από ό,τι αναμενόταν.
«Έτσι οι αγορές χρυσού στην πραγματικότητα είναι ένα στοίχημα ότι τα πράγματα δεν θα πάνε καθόλου καλά: ότι οι εξελίξεις θα κλιμακωθούν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Κορέα ή ότι οι κεντρικές τράπεζες θα χάσουν χάνουν τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής.
Θα μπορούσε να συμβεί, βέβαια, αλλά έτσι εξηγείται γιατί ο χρυσός τείνει να είναι φίλος με μια μάλλον μελαγχολική στάση απέναντι στη ζωή» καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης