Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η γραμμή Μητσοτάκη, οι προκλήσεις και το μεγάλο στοίχημα την επομένη της συμφωνίας

Η γραμμή Μητσοτάκη, οι προκλήσεις και το μεγάλο στοίχημα την επομένη της συμφωνίας
Σαφές το μήνυμα της μη ανοχής στην εσωστρέφεια
Η «καρατόμηση» με συνοπτικές διαδικασίες της Κατερίνας Παπακώστα με αφορμή την επίθεση της στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη αποτελεί μια σαφή ένδειξη για το πώς σκέφτεται ο Κ. Μητσοτάκης την πορεία και τη στρατηγική της ΝΔ το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα όμως αναδεικνύει και τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο πρόεδρος της ΝΔ.
Είναι ξεκάθαρο πως οι ώρες είναι κρίσιμες και για τη ΝΔ τη στιγμή που όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα της χώρας είναι πιθανά μια και παραμένουν ανοιχτές η διαπραγμάτευση, η αξιολόγηση και η τελική συμφωνία με τους δανειστές.
Σε μια κρίσιμη στιγμή τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τους συσχετισμούς στην εγχώρια πολιτική σκηνή, ο κ.Μητσοτάκης θέλησε να στείλει μερικά ξεκάθαρα μηνύματα προς το εσωτερικό του κόμματος του.
Πρώτον, ότι διαφοροποιήσεις από την επίσημη γραμμή του κόμματος δεν γίνονται ανεκτές.
Άλλωστε η κα.Παπακώστα είχε αφήσει αιχμές κατά της στρατηγικής του κόμματος και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν και είχε υποστηρίξει πως με το κλείσιμο της αξιολόγησης η ΝΔ κινδυνεύει να καταστεί γραφική με το μόνιμο αίτημα της για εκλογές ενώ είχε στηλιτεύσει και τη μη ψήφιση των θετικών μέτρων.
Δεύτερον, ότι δεν θα διστάσει να προωθήσει σε καίριες θέσεις νέα πολιτικά πρόσωπα στη ΝΔ έναντι παλαιότερων στελεχών.
Η αντικατάσταση της κας.Παπακώστα με τον Ιάσονα Φωτήλα που μετέβη πριν από λίγους μήνες στη ΝΔ από Το Ποτάμι είναι ενδεικτική.
Τρίτον, ότι κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο και ότι όλοι αξιολογούνται.
Μήνυμα ιδιαίτερης βαρύτητας από τη στιγμή που στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι το πιθανότερο σενάριο των επόμενων μηνών είναι οι πρόωρες εκλογές.
Με τα μηνύματα αυτά ο πρόεδρος της ΝΔ δίνει το πολιτικό του στίγμα, το οποίο είναι συνεπές με τα λόγια του.
Πολιτική επετηρίδα δεν υπάρχει, το «άνοιγμα» σε όμορες πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες είναι αληθινό και γίνεται πράξη και όλα τα στελέχη κρίνονται.
Είναι όμως προφανές πως ο κ.Μητσοτάκης δεν θέλει σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή όπως είναι η παρούσα χρονική στιγμή όπου όλα είναι ανοιχτά, και οι πολιτικές ισορροπίες είναι εύθραυστες, να έχει μπροστά του εσωτερικά «μέτωπα» και «γκρίνιες».
Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτές αμφισβητούν κορυφαίες πολιτικές επιλογές, όπως είναι για παράδειγμα η μη ψήφιση των μέτρων.
Για αυτό και καθιστά ξεκάθαρο, έστω και με αυτόν τον τρόπο, ότι η γραμμή είναι μια, η στρατηγική ενιαία και ο στόχος ένας, η όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.
Και προς αυτήν την πορεία τα όποια «αγκάθια», ιδιαίτερα όταν ξεφυτρώνουν από το εσωτερικό του κόμματος, θα «ξεριζώνονται» άμεσα.
Τα μηνύματα Μητσοτάκη αποτυπώνουν με σαφήνεια τη στρατηγική του.
Όμως αποκαλύπτονται και οι προκλήσεις.
Οι οποίες δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν με μεγαλύτερη ένταση από το εσωτερικό του κόμματος του, σε περίπτωση που το πολιτικό σχέδιο που έχει χαράξει ο κ.Μητσοτάκης δεν επιβεβαιωθεί από το περιεχόμενο της συμφωνίας και την προοπτική που αυτή μπορεί να ανοίγει για την ελληνική οικονομία και την χώρα.
Τα δύσκολα και για τη ΝΔ – όπως και για την κυβέρνηση - αναμένεται να αρχίσουν με το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων.
Διότι εάν δεν επιβεβαιωθεί το σενάριο Μητσοτάκη, εάν απομακρυνθεί οριστικά το ενδεχόμενο εκλογών για την επόμενη διετία και εάν η οικονομία αρχίσει να αποδίδει δυναμικά, τότε ο πρόεδρος της ΝΔ θα είναι πραγματικά δύσκολο να ελέγξει την εσωστρέφεια και κυρίως να αποκρούσει την κριτική της…

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης