Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Εγκλωβισμένοι στο μικρόκοσμο τους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ – Μάχες εντυπωσιασμού που χάνονται σε επίπεδο κοινωνίας

Εγκλωβισμένοι στο μικρόκοσμο τους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ – Μάχες εντυπωσιασμού που χάνονται σε επίπεδο κοινωνίας
Εμμένουν στην πόλωση, όταν το ζητούμενο είναι η συναίνεση για ταχύτερη έξοδο από την κρίση…
Ίσως το μόνο χειρότερο από το διαρκές επεισόδιο του κλείνει ή δεν κλείνει η αξιολόγηση, είναι το σίριαλ της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ.
Η κόντρα και κυρίως η ρητορική που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο πλευρών για το ποιος φταίει που η χώρα και η κοινωνία βρίσκονται σε αυτήν την πραγματικά τραγική κατάσταση, όχι μόνο δεν λέει τίποτα στους πολίτες αλλά αντιθέτως ενισχύει με γεωμετρικό ρυθμό τα αρνητικά συναισθήματα απέναντι τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ.
Αυτήν την φορά η αφορμή ήταν η τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Β. Κικίλιας υποστήριξε ότι η έννοια ψεύτης έχει ονοματεπώνυμο, αυτό του Αλέξη Τσίπρα.
Και στήριξε την επιχειρηματολογία του στο ότι έταξε παροχές 12 δις ευρώ και φόρτωσε βάρη στους πολίτες 12,5 δις ευρώ, στο ότι αν και εκλέχθηκε με συνθήματα κατά της λιτότητας, επέβαλε 8 φορές περισσότερη λιτότητα από αυτήν που του είχε ζητηθεί.
Η απάντηση από τους κυβερνητικούς κύκλους δεν άργησε να έρθει.
Αφού κατηγόρησαν τη ΝΔ ότι επί της διακυβέρνησης της μετέτρεψε την χώρα σε παρία, υλοποιώντας ένα από τα σφοδρότερα σοκ λιτότητας στα χρόνια της κρίσης που μεταφράζεται σε μέτρα 25,61 δις ευρώ τη διετία 2012-2014, υποστήριξαν ότι η ΝΔ έχει το θράσος όχι απλά να μην απολογείται αλλά να εξακολουθεί να ψεύδεται όσον αφορά το τι προβλέπεται για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξακολουθούν να επενδύουν σε μια ανέξοδη «κοκορομαχία», η οποία επιτυγχάνει τα άκρως αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούν.
Πρόκειται για μια στρατηγική που όχι δεν τους αποφέρει πόντους ακόμα και σε επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων, αλλά αντιθέτως επιταχύνει τα συναισθήματα αποστροφής των πολιτών.
Οι οποίοι βλέπουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να «σφάζονται» για τη μάχη της «καρέκλας», διαπιστώνοντας όμως ότι οι δύο κυρίαρχοι πολιτικοί «παίκτες» δεν διαθέτουν ένα πειστικό και σαφές σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.
Η κυβέρνηση ενόψει της νέας συμφωνίας με τους δανειστές, αναζητά γραμμή άμυνας και ένα θετικό πολιτικό αφήγημα, την ώρα που παραμένει αμφίβολο το κατά πόσο στο τέλος όλης αυτής της διαπραγμάτευσης θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της.
Η ΝΔ, η οποία βλέπει τη λαϊκή κατακραυγή κατά της κυβέρνησης να γιγαντώνεται, αδυνατεί να πείσει ότι μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική πρόταση, καθώς αρκείται στο να «ποντάρει» στα ασταθή βήματα της κυβέρνησης, ευελπιστώντας σε μια πιθανή «τρικλοποδιά».
Και την ίδια στιγμή, οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν όλα εκείνα που τους επιβάλλονται από τις άστοχες κινήσεις και αποφάσεις των κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης και των μνημονίων.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μοιάζουν εγκλωβισμένοι στο μικρόκοσμο τους.
Μοιάζουν σαν να μην μπορούν να αντιληφθούν τα πολιτικά μηνύματα που εκπέμπονται από το δημοψήφισμα για το Brexit, από την εκλογή Trump στις ΗΠΑ, από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, όπου πρόεδρος αναμένεται να εκλεχθεί ο Macron, ο οποίος επί της ουσίας δεν στηρίζεται από κάποιο κόμμα.
Αδυνατούν να επιδείξουν μια έστω minimum διάθεση συναίνεσης και ανοχής στο κορυφαίο εθνικό ζήτημα των τελευταίων επτά ετών και να κινηθούν προς μια κατεύθυνση που πάνω από όλα θα αποβεί συμφέρουσα για τον ελληνικό λαό.
Επιμένουν σε μια αδιέξοδη και μικροκομματική πόλωση.
Που όμως δεν εξυπηρετεί εν τέλει ούτε τα συμφέροντα τους.
Αντιθέτως, ενισχύει την κατακραυγή και τη δυσαρέσκεια για τα πεπραγμένα τους, ενισχύει την πολιτική τους αναξιοπιστία, ενισχύει τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος τους.
Και όλα αυτά σε μια στιγμή που καταγράφεται η τάση διεθνώς οι πολίτες να αναζητούν λύσεις κατά του παραδοσιακού πολιτικού κατεστημένου.
Σενάριο που αν επιβεβαιωθεί και στην Ελλάδα, η οποία εδώ και 7 με 8 χρόνια κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, φαντάζει αν μη τι άλλο εφιαλτικό.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης