Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η ευκαιρία του Μητσοτάκη στο δρόμο προς την εξουσία – Οι προκλήσεις και η παγίδα…

Η ευκαιρία του Μητσοτάκη στο δρόμο προς την εξουσία – Οι προκλήσεις και η παγίδα…
Υπέρ της ΝΔ το πολιτικό momentum
Η συμφωνία και οι επιβαρύνσεις που αυτές προβλέπει συνιστούν μια ιδανική ευκαιρία για τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη στο δρόμο προς την εξουσία.
Καθώς τους δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο να ασκήσουν πίεση και να αποδομήσουν το έως σήμερα κυβερνητικό αφήγημα αλλά και να ενισχύσουν τη δική τους πολιτική θέση και προφίλ.
Μια και οι επιβαρύνσεις πλήττουν ως επί το πλείστον τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας, καθώς προβλέπονται φόροι ακόμα για αποδοχές των 410 ευρώ/το μήνα και περικοπές ακόμα και για συντάξεις των 485 ευρώ/μήνα!
Ψηφοφόρους δηλαδή που ως επί το πλείστον είχε καταφέρει να προσελκύσει και να πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Ήδη η ΝΔ – από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η επίτευξη συμφωνίας – έσπευσε να εξαπολύσει τα πυρά της.
Έκανε λόγο για συνθηκολόγηση, για 4ο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση την ώρα χωρίς τίποτα συγκεκριμένο για το χρέος και για το QE της ΕΚΤ ενώ χαρακτήρισε τον κ.Τσίπρα ως τον αντιμνημονιακό που ως πρωθυπουργός έχει φέρει ήδη δύο μνημόνια.
Καλύτερη συγκυρία για τη ΝΔ δεν θα μπορούσε να υπάρξει.
Οι δημοσκοπήσεις την φέρνουν πρώτη με μεγάλη διαφορά σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ.
Η λαϊκή δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης Τσίπρα είναι στα ύψη.
Και η συμφωνία με τα νέα μέτρα αναμένεται να την επιτείνει ακόμα περισσότερο.
Καθώς όλοι γνωρίζουν πως ακόμα και αν η οικονομία γυρίσει θετικά και επιτευχθεί ανάπτυξη, αυτή θα αργήσει να φανεί (αν φανεί) και στην καθημερινότητα και κυρίως στην τσέπη των πολιτών.
Την ίδια στιγμή και ενώ η δυναμική, η αξιοπιστία και η δημοτικότητα της κυβέρνησης είναι στο ναδίρ, η ΝΔ μπορεί να επωφεληθεί και από την εσωστρέφεια και τις παλινωδίες που καταγράφονται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Επί της ουσίας η ΝΔ μοιάζει – τουλάχιστον αυτή τη στιγμή - να παίζει μόνη της χωρίς κάποιον ουσιαστικό πολιτικό αντίπαλο.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να ανασυνταχθεί, να επουλώσει τα τραύματα της και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, η Κεντροαριστερά παραμένει κατακερματισμένη και απωθεί τους δυνητικούς ψηφοφόρους της.
Υπό αυτά τα δεδομένα η ΝΔ φαντάζει ως μια αξιόπιστη πολιτική επιλογή.
Αλλά ο δρόμος που έχει μπροστά της δεν είναι εύκολος.
Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζει σημάδια κατάρρευσης, η ΝΔ αδυνατεί να φτάσει σε ποσοστά αυτοδυναμίας.
Είναι προφανές πως η έως σήμερα στρατηγική της ΝΔ δεν έχει αποδώσει.
Οι εύκολες και συνήθεις λύσεις, όπως είναι το αίτημα για πρόωρες εκλογές, δεν πείθουν και δεν γίνονται αποδεκτές από την κοινωνία.
Ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει ένα πολιτικό αφήγημα και ένα πολιτικό σχέδιο που να μπορεί πράγματι να πείσει ότι φέρνει κάτι διαφορετικό από τη «συνταγή» που ακολουθείται έως σήμερα.
Πολιτικό «καύσιμο» της ΝΔ εξακολουθούν να παραμένουν τα «λάθη» και οι κινήσεις της κυβέρνησης.
Όμως αυτό δεν είναι ικανή συνθήκη να φέρει τη ΝΔ στην εξουσία.
Είναι η κατάλληλη στιγμή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποδομήσει – όπως δηλώνει ότι επιθυμεί – τη συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα αλλά παράλληλα να πει τι διαφορετικό θα έκανε.
Είναι η στιγμή που πρέπει με ξεκάθαρο τρόπο να παρουσιάσει το δικό της πρόγραμμα, τη δική της πρόταση.
Και βάσει αυτού να κριθεί.
Διότι διαφορετικά κινδυνεύει να εγκλωβιστεί πράγματι σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης