Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το πάνω χέρι επιδιώκει να πάρει και πάλι ο Τσίπρας – Διασκεδάζει ανησυχίες, τρέχει για την επόμενη ημέρα

Το πάνω χέρι επιδιώκει να πάρει και πάλι ο Τσίπρας – Διασκεδάζει ανησυχίες, τρέχει για την επόμενη ημέρα
Άκρως αναγκαίο για την κυβέρνηση Τσίπρα να απεγκλωβιστεί από την γκρίνια και να φέρει αποτελέσματα η διακυβέρνηση της
Να πάρει πάλι το «πάνω χέρι» και την πρωτοβουλία των κινήσεων θέλοντας να μετατοπίσει την ατζέντα από τη γκρίνια και τη δριμεία κριτική για τα όσα επώδυνα μέτρα προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές επιχειρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Το κατέστησε σαφές με τη συνάντηση που είχε με τους 13 περιφερειάρχες για την χάραξη ενός εθνικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Το διεμήνυσε χθες κατά το υπουργικό συμβούλιο, όπου και έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για το κυβερνητικό έργο για τους επόμενους πέντε μήνες, στοχεύοντας στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Θα το επιχειρήσει και σήμερα (5/5) με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα παρουσιάσει αναλυτικά τη συμφωνία και τι περιμένει η κυβέρνηση από τους δανειστές όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Με την ομιλία του στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Τσίπρας θα επαναλάβει ότι η συμφωνία, πέρα από τα επώδυνα μέτρα, προβλέπει - για πρώτη φορά - και θετικά μέτρα και θα τονίσει ότι το κλείσιμο της έστω και με υποχωρήσεις συνιστά αναγκαία συνθήκη για να δρομολογηθεί η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση, τα μνημόνια και την επιτροπεία.
Η κυβέρνηση δεν προβληματίζεται για τη στάση των βουλευτών της.
Θεωρεί δεδομένο ότι και οι 153 θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα ψηφίσουν τη συμφωνία στη Βουλή.
Το αφήγημα υπάρχει και είναι πειστικό, παρά το γεγονός ότι πολλές δηλώσεις και τοποθετήσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και άλλων υπουργών και στελεχών του κόμματος κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης αποδείχθηκαν αναξιόπιστες.
Γνωρίζουν – κυβέρνηση και 153 – ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα βρεθεί σε δυσχερή θέση και η ΝΔ.
Μια και η κεντρική στρατηγική της, αυτή των πρόωρων εκλογών, «κάηκε» μια και καλή.
Και αυτό ακριβώς θέλει να αναδείξει – μεταξύ άλλων – ο κ.Τσίπρας.
Ότι δηλαδή ο ίδιος και η κυβέρνηση του περνούν πλέον στο επόμενο στάδιο, αυτό της ανάταξης της οικονομίας και της χώρας και δεν μένουν σε μια στείρα πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση για το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Ότι δηλαδή αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η χάραξη στρατηγικής για την επόμενη ημέρα.
Πρόκειται για μια ορθή στρατηγική.
Και άκρως απαραίτητη για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Πρώτον, επικοινωνιακά για να μην παγιδευτεί στη μόνιμη κριτική και στα «πυρά» της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία.
Δεύτερον, διότι γνωρίζει ότι δεν υπάρχει χρόνος για περαιτέρω καθυστερήσεις στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το οποίο πρέπει να φέρει άμεσα αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών.
Τρίτον, διότι μόνο με την επιτάχυνση και την αποτελεσματικότητα του έργου της η κυβέρνηση έχει ελπίδες να αντιστρέψει το σημερινό αρνητικό εις βάρος της κλίμα και να διαμορφώσει και πάλι ένα νέο momentum υπέρ της.
Τέταρτον, διότι μόνο αν «τρέξει» υπάρχει η πιθανότητα να επιβεβαιωθούν και εν τέλει να υλοποιηθούν τα όσα θετικά μέτρα προβλέπει η συμφωνία και ο απώτερος στόχος που είναι η έξοδος από την κρίση.
Η ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία είναι ο τελευταίος «σκόπελος» για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Και εκτιμάται ότι αυτό το «εμπόδιο» θα το ξεπεράσει εύκολα.
Αυτό που απαιτείται να κάνει είναι να εφαρμόσει το έργο της και να φέρει αποτελέσματα.
Από αυτόν το νέο «μαραθώνιο» και από τις επιδόσεις της, θα κριθεί και το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης.
Και οι πιθανότητες επιτυχίας δεν είναι αμελητέες, ιδιαίτερα εάν αποδειχθεί ότι η ΝΔ παραμένει εγκλωβισμένη στις δικές της «ιδεοληψίες», όπως είναι για παράδειγμα το αίτημα για πολιτική αλλαγή και για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης