Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Περνάει με 153 η συμφωνία στη Βουλή αλλά Τσίπρας και Μητσοτάκης ήδη «μάχονται» για την επόμενη ημέρα

Περνάει με 153 η συμφωνία στη Βουλή αλλά Τσίπρας και Μητσοτάκης ήδη «μάχονται» για την επόμενη ημέρα
Ένα «καυτό» δεκαήμερο αρχίζει για κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εβδομάδα που αρχίζει από σήμερα καθώς η συμφωνία με τους δανειστές παίρνει το δρόμο της για τη Βουλή.
Βάσει του προγραμματισμού, η συμφωνία θα κατατεθεί στις 10/5 στη Βουλή, στις 11 – 12/5 θα συζητηθεί στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και στις 15/5 αναμένεται να πάει στην Ολομέλεια προκειμένου το αργότερο έως τις 17/5 να ψηφιστεί.
Με λίγα λόγια αναμένεται ένα «καυτό» δεκαήμερο, κατά το οποίο κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναμένεται να ανεβάσουν στο μέγιστο τους τόνους της μεταξύ τους αντιπαράθεσης με απώτερο στόχο να κερδίσουν εντυπώσεις και πόντους στη νέα περίοδο που ανοίγει με το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.
Εκπλήξεις στην ψηφοφορία δεν θα πρέπει να αναμένονται.
Θεωρείται δεδομένο ότι οι 153 της συμπολίτευσης θα ψηφίσουν τη συμφωνία, ενώ μένει να φανεί ποιοι και πόσοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ψηφίσουν τα αντίμετρα (και εάν ναι, ποια).
Σε κάθε περίπτωση το πραγματικό ενδιαφέρον βρίσκεται στην περίοδο που ανοίγει μετά την ψηφοφορία.
Μια και στο Eurogroup στις 22/5 θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η αισιοδοξία και η προσδοκία της κυβέρνησης ότι οι δανειστές θα συγκεκριμενοποιήσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και θα δώσουν το «σήμα» και για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που με τη σειρά της θα ανοίξει το δρόμο και για την έξοδο στις αγορές και κατ’επέκταση στην φυγή από την κρίση.
Εφόσον επιβεβαιωθεί το κυβερνητικό αφήγημα αρχίζει μια πραγματικά κρίσιμη περίοδος.
Τόσο για την κυβέρνηση Τσίπρα όσο και για τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει, ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα η διακυβέρνηση της, ότι μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, ότι μπορεί να ανατάξει την οικονομία, ότι μπορεί να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να αποδείξει ότι έχει αφήγημα, ότι έχει πολιτική πρόταση, ότι μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική λύση, ότι τέλος πάντων εκείνη μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα.
Το έργο τους δεν είναι εύκολο.
Διότι στις προκλήσεις αυτές και οι δύο αποδεδειγμένα δεν τα έχουν πάει και πολύ καλά.
Και μπορεί ο Τσίπρας να κάνει σχέδια για τα επόμενα έξι χρόνια, αλλά δεν αποκλείεται το 2018 να είναι έτος εκλογών (η 4ετής θητείας της σημερινής κυβέρνησης λήγει το φθινόπωρο του 2019).
Και αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα είναι καθοριστική και για τον Τσίπρα και για τον Μητσοτάκη.
Πραγματικά, ποια θα είναι η τύχη του κ.Τσίπρα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συντριβεί και η ΝΔ βγει αυτοδύναμη;
Ποιο θα είναι το μέλλον του κ.Μητσοτάκη εάν η ΝΔ χάσει τις εκλογές;
Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι πραγματικά μια άνευ προηγουμένου πολιτική «σύγκρουση».
Και ήδη οι δύο πλευρές ρίχνουν σε αυτή τη «μάχη» όλα τους τα όπλα.
Μια «μάχη», η οποία έχει ήδη αρχίσει.
Αυτό άλλωστε υποδηλώνει και η «κόντρα» για τη διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης