Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γραμμή «όχι σε όλα» από τον Μητσοτάκη – Αναγκαίο να περάσει από την καταγγελία σε μια θετική πολιτική πρόταση

Γραμμή «όχι σε όλα» από τον Μητσοτάκη – Αναγκαίο να περάσει από την καταγγελία σε μια θετική πολιτική πρόταση
Μπορεί να πείσει με το πολιτικό της σχέδιο η ΝΔ;
Τη δική του στρατηγική απέναντι στις πρωτοβουλίες Τσίπρα επιχειρεί να διαμορφώσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης αντιλαμβανόμενος τα νέα δεδομένα και τη νέα πολιτική περίοδο που φέρνει σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση η συμφωνία με τους δανειστές.
Τη στάση της ΝΔ απέναντι σε αυτή τη συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιήσει ο κ.Μητσοτάκης κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.
Κατά πάσα πιθανότητα ο κ.Μητσοτάκης θα επαναλάβει το αναμενόμενο, ότι δηλαδή η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα.
Χωρίς αμφιβολία είναι μια πολιτική κίνηση με ρίσκο.
Και εντάσσεται στην απόφαση για σκληρή αντιπολίτευση, η οποία στοχεύει τόσο στην αποδόμηση της συμφωνίας όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού.
Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν και οι συνεντεύξεις που έδωσε ο κ.Μητσοτάκης τις τελευταίες 48 ώρες (στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ).
Με τις οποίες έδωσε και ένα δείγμα γραφής του πώς θα κινηθεί.
Πρώτον, υποστηρίζει ότι δεν ψηφίζει τα θετικά μέτρα διότι αυτά είναι «ένα άπιαστο όνειρο» και δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστούν.
Δεύτερον, επιχειρεί να αναδείξει τι σημαίνουν για την κοινωνία και για την καθημερινότητα των πολιτών τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία.
Τρίτον, θέλει να καταδείξει πόσο αναξιόπιστη και αποτυχημένη είναι η κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας πως ο πρωθυπουργός είχε τάξει 12 δις ευρώ παροχές και έχει φέρει 12,5 δις ευρώ μέτρα.
Τέταρτον, ο κ.Μητσοτάκης αντιλαμβανόμενος ότι μόνο η καταγγελία των κυβερνητικών πεπραγμένων και η κριτική δεν οδηγούν πουθενά και κυρίως δεν είναι επαρκείς για να του φέρουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα (δηλαδή εκλογική νίκη και αυτοδυναμία), προσπαθεί να επικοινωνήσει το δικό του πολιτικό αφήγημα κάνοντας λόγο για μείωση της φορολογίας και για λιγότερο και πιο λειτουργικό Δημόσιο.
Αυτό όμως ενέχει αρκετές δυσκολίες.
Διότι δεν μπορεί να αφήνει πλέον θολές γραμμές.
Αφενός πρέπει να δώσει στοιχεία για το πώς θα επιτύχει αυτά που υπόσχεται (μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20%, μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα) αφετέρου πρέπει να διευκρινίσει απόλυτα τη θέση του για το Δημόσιο.
Διότι η έως σήμερα ρητορική ότι «απαιτείται ένα μικρότερο και πιο λειτουργικό Δημόσιο χωρίς απολύσεις» και ότι είναι επιβεβλημένη η αξιολόγηση κάθε άλλο παρά «καθησυχάζουν» την κρίσιμη «μάζα» των δημοσίων υπαλλήλων, η ψήφος των οποίων θα είναι καθοριστική στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Η έως σήμερα στρατηγική του κ.Μητσοτάκη δεν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένη.
Το μόνιμο αίτημα του για πρόωρες εκλογές έχει «καεί».
Εξίσου προβληματική είναι και η στρατηγική της «καταστροφολογίας», η οποία ούτε αυτή έφερε αποτελέσματα.
Διότι πέρα από την αποδόμηση της συμφωνίας Τσίπρα, πρέπει και ο ίδιος να παρουσιάσει ένα θετικό πολιτικό αφήγημα.
Και αυτό προϋποθέτει να επικοινωνήσει μια ξεκάθαρη και απόλυτα ειλικρινής «Συμφωνία Αλήθειας».
Μια και ο ίδιος υποστηρίζει πως η ΝΔ δεσμεύεται από τους στόχους που έχουν τεθεί αλλά όχι από το πώς αυτοί θα επιτευχθούν.
Και αυτό είναι το «στοίχημα» του κ.Μητσοτάκη.
Να αποδείξει δηλαδή ότι διαθέτει μια αξιόπιστη, εναλλακτική πολιτική πρόταση.
Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρουσιάσει ένα σαφές και συνάμα τολμηρό πολιτικό σχέδιο που δεν θα «σέρνεται» πίσω από τις κινήσεις Τσίπρα.
Και που προφανώς δεν θα κινείται στην έως σήμερα πολιτική «πεπατημένη» των διασφαλίσεων στους πάντες, εφόσον ο κ.Μητσοτάκης θέλει να πείσει για τον μεταρρυθμιστικό του οίστρο.
Τώρα το πόσο «τολμηρή», διαφορετική, πειστική και κυρίως αποδοτική θα είναι η πρόταση Μητσοτάκη μένει να φανεί.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης