Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σκληρό πόκερ από Τσίπρα και Μητσοτάκη με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές

Σκληρό πόκερ από Τσίπρα και Μητσοτάκη με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές
Τη στρατηγική τους ξεδιπλώνουν οι δύο διεκδικητές της εξουσίας
Ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή της συμφωνίας με τους δανειστές, Τσίπρας και Μητσοτάκης ξεδιπλώνουν τα τελευταία 24ωρα τη στρατηγική τους και ρίχνουν στο τραπέζι όλα τους τα χαρτιά προκειμένου να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους σε ένα ακόμα σκληρό πολιτικό πόκερ.
Στόχος και των δύο να «οχυρώσουν» τα νώτα τους και να περάσουν στην αντεπίθεση.
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα περάσει με τις ψήφους και των 153 βουλευτών της συμπολίτευσης και ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή διαρροή.
Καθώς μια και μόνο διαφοροποίηση είναι ικανή να δημιουργήσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην κυβερνητική σταθερότητα
Αντιθέτως η κυβέρνηση εμφανίζεται σίγουρη ότι όχι μόνο οι 153 θα ψηφίσουν αλλά και ότι θα υπάρξει διευρυμένη πλειοψηφία στην ψήφιση των αντίμετρων, καθώς δεν αποκλείει ακόμα και βουλευτές της ΝΔ να «σπάσουν» την επίσημη γραμμή του κόμματος.
Ο κ.Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτές του έχει καταστήσει σαφές ότι άλλος δρόμος πέρα από την ψήφιση των μέτρων και της συμφωνίας δεν υπάρχει.
Και για να κάμψει τις όποιες ενστάσεις επισημαίνει ότι αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για να βγει η χώρα από τα μνημόνια, την επιτροπεία και την κρίση.
Αλλά και για να μπορέσει η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της.
Παράλληλα επιτίθεται στη ΝΔ τονίζοντας ότι δεν έχει ουσιαστικό πολιτικό αφήγημα και ότι η μόνη της στρατηγική είναι να καταγγέλλει τα κυβερνητικά πεπραγμένα, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση έχει γυρίσει σελίδα και τρέχει για την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη και για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Με λίγα λόγια κατηγορεί τη ΝΔ ότι είναι εκτός πραγματικότητας.
Το ίδιο όμως υποστηρίζει και ο κ.Μητσοτάκης για την κυβέρνηση.
Απορρίπτει κατηγορηματικά τη συμφωνία, υποστηρίζοντας πως τα βαριά μέτρα είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας και της ανικανότητας της κυβέρνησης και ότι τα αντίμετρα δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ποτέ.
Παράλληλα περνά στην αντεπίθεση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έφερε 4ο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, ότι αντί για παροχές 12 δις ευρώ έφερε φόρους 12,5 δις ευρώ και υποστηρίζει ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν οι δανειστές απέναντι σημερινή κυβέρνηση είναι η βασική αιτία που επιβάλλονται συνεχώς νέα μέτρα και νέες επιβαρύνσεις.
Αλλά ο κ.Μητσοτάκης δεν περιορίζεται αυτή την φορά μόνο στην καταγγελία.
Οι τελευταίες του συνεντεύξεις (στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera) έχουν πολύ έντονο το στοιχείο του δικού του πολιτικού σχεδίου.
Η αναφορά του για παράδειγμα ότι επιθυμεί ένα μικρότερο κράτος προκειμένου να μειωθεί και η ένταση της φορολογίας είναι ενδεικτική.
Όπως ενδεικτικό είναι και το επιχείρημα του ότι για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας απαιτείται μια αποφασισμένη κυβέρνηση που θα κάνει πολύ τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας, έχοντας λάβει και νωπή λαϊκή εντολή.
Και το επιχείρημα του ότι υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία που υποστηρίζει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα, πράγματι μπορεί να έχει βάση και απήχηση στην κοινωνία, εφόσον το εννοεί.
Τσίπρας και Μητσοτάκης γνωρίζουν πως η συμφωνία είναι μονόδρομος.
Γνωρίζουν όμως πως η επόμενη ημέρα της οικονομίας και της κοινωνίας είναι εξόχως απαιτητική.
Και ότι χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική στάση.
Από αυτήν που έχουν ακολουθήσει και οι δύο έως σήμερα.
Και αυτό είναι το πραγματικό ενδιαφέρον.
Διότι η στρατηγική που θα ξεδιπλώσουν και θα ακολουθήσουν στο εξής θα είναι καθοριστική και για την τύχη που θα έχουν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Εκεί όπου θα κριθούν όλα και για τους δύο.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης