Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στο success story της οικονομίας ποντάρει ο Τσίπρας αλλά θα αντέξει (και θα τον στηρίξει) η κοινωνία;

Στο success story της οικονομίας ποντάρει ο Τσίπρας αλλά θα αντέξει (και θα τον στηρίξει) η κοινωνία;
Όλα θα παιχθούν και θα κριθούν στο υπόλοιπο της κυβερνητικής θητείας…
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανανεώσει την κυβερνητική του θητεία, επικρατώντας και στις επόμενες εκλογές.
Τοποθέτηση αν μη τι άλλο εξαιρετικά αισιόδοξη μια και πηγαίνει «κόντρα» τόσο στις δημοσκοπήσεις όσο και στο αίσθημα που επικρατεί σήμερα στην κοινωνία.
Την αισιόδοξη αυτή εκτίμηση ο κ.Τζανακόπουλος την απέδωσε στο success story, στο οποίο έχει «επενδύσει» η κυβέρνηση.
Το οποίο προβλέπει το κλείσιμο μιας συνολικής συμφωνίας με μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους, την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, τη δοκιμαστική αρχικά και κατόπιν την πλήρη έξοδο στις αγορές.
Εξελίξεις που συνεπάγονται το τέλος της επιτροπείας και των μνημονίων, την έξοδο από την κρίση.
Και από τη στιγμή που όλα αυτά θα έχουν συμβεί, η σημερινή κυβέρνηση ποντάρει στο ότι θα μπορούν να «χωνευτούν» πιο εύκολα από την κοινωνία και οι φορολογικές και όποιες άλλες επιβαρύνσεις προβλέπονται από αυτή τη συμφωνία.
Μάλιστα για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του ο κ.Τζανακόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες ξέρουν ποιος μάχεται για τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, ποιος προσπαθεί να ανατρέψει την κατάσταση στην αγορά εργασίας, ποια είναι η κυβέρνηση που βάζει στο στόχαστρο τη μεγάλη φοροδιαφυγή και τη διαπλοκή καθώς και ότι ξέρει ποιοι είναι οι συνεχιστές του παλιού καθεστώτος.
Σε αυτές τις τοποθετήσεις υπάρχουν κάποιες γερές δόσεις αλήθειας.
Αλλά είναι προφανές πως υπάρχει και ισχυρός αντίλογος.
Η υπερφορολόγηση που αντί να μειώνεται, διατηρείται και ενδεχομένως ενισχύεται, το αλαλούμ με τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές, ο «μεσαίωνας» που εξακολουθεί να υπάρχει στην αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, η ανεργία που παραμένει στο ύψος της, οι δυσλειτουργίες του δημόσιου τομέα που λένε να μην τελειώσουν είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα της τραγικής καθημερινότητας που καλούνται να διαχειριστούν οι πολίτες.
Οι οποίοι ως επί το πλείστον δεν έχουν πειστεί σε καμία περίπτωση από τις κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης (αλλά και από το έργο και το προφίλ της) πως αυτή αποτελεί μια πολιτική δύναμη, η οποία είναι ταγμένη στο να φέρει την πολιτική αλλαγή και μια νέα ηθική στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Αντιθέτως, διαπιστώνουν πως πολλά από τα «κακώς κείμενα» του παρελθόντος συντηρούνται με αμείωτη ένταση.
Και είναι σαφές σε όλους πως αυτή δεν είναι η μόνη διάψευση των πολιτών για τη σημερινή κυβέρνηση.
Πράγματι, ύστερα από δύο χρόνια διακυβέρνησης η κυβέρνηση Τσίπρα έχει λόγους να αισιοδοξεί.
Ο σχεδιασμός για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση φαίνεται να έχει δρομολογηθεί.
Αν και παραμένει θολό, αν όχι άγνωστο, το πότε αυτή θα συμβεί.
Η κυβέρνηση ευνοείται – βάσει των σημερινών δεδομένων – και από τη στάση της αντιπολίτευσης.
Η ΝΔ επιμένει να καταγγέλλει με εμμονή τα κυβερνητικά πεπραγμένα χωρίς όμως να πείθει, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει βυθιστεί σε έναν ακόμα γύρο εσωστρέφειας.
Και μπορεί οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ να ψάχνουν ακόμα τα βήματα τους, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι εν τέλει η ίδια η κοινωνία.
Η οποία εξακολουθεί να δυσπιστεί, κρίνοντας τα έως σήμερα κυβερνητικά πεπραγμένα.
Πριν προεξοφλήσει μια νέα τετραετία χάρη στις αποδόσεις της οικονομίας, η κυβέρνηση καλό θα ήταν στον χρόνο που της απομένει, να πείσει ότι δεν είναι ίδια με τους προηγούμενους.
Δεν είναι εύκολο, μια και έως σήμερα δεν τα έχει καταφέρει.
Και μια καλή αρχή θα ήταν να σταματήσει να αποδίδει την ευθύνη για όλα τα δεινά στους προηγούμενους.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης