Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σε δυσχερή θέση Τσίπρας και Μητσοτάκης – Ο ένας καίγεται από το μνημόνιο, ο άλλος δεν πείθει ως εναλλακτική

tags :
Σε δυσχερή θέση Τσίπρας και Μητσοτάκης – Ο ένας καίγεται από το μνημόνιο, ο άλλος δεν πείθει ως εναλλακτική
Πανηγυρισμοί δεν επιτρέπονται ούτε για το ΣΥΡΙΖΑ ούτε για τη ΝΔ
Την ώρα που Τσίπρας και Μητσοτάκης ετοιμάζονται για έναν ακόμα γύρο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης με αφορμή τη συζήτηση και την ψήφιση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με το οποίο επικυρώνεται η συμφωνία με τους δανειστές, τα μηνύματα από την κοινωνία είναι αρνητικά.

Και για τους δύο.

Η δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών είναι ενδεικτική.

Το 72% χαρακτηρίζει τη συμφωνία «κακή» ή «μάλλον κακή».

Το 35% θεωρεί ασήμαντα ή μάλλον ασήμαντα τα αντίμετρα (διαφορετική άποψη έχει το 39%)

Το 61% εκτιμά ότι η συμφωνία δεν πρόκειται να βελτιώσει την οικονομία.

Το 63% υποστηρίζει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερεύσει τους επόμενους 12 μήνες ενώ το 56% επισημαίνει πως τον επόμενο χρόνο θα επιδεινωθεί η προσωπική οικονομική του κατάσταση.

Το αρνητικό κλίμα εις βάρος της κυβέρνησης Τσίπρα είναι κάτι παραπάνω από προφανές.

Εάν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του ότι από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοψήφισμα του 2015, το 79% υποστηρίζει ότι η πιθανότητα να ξαναψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ είναι μηδενική (μόλις το 5% λέει ότι η πιθανότητα είναι υψηλή), τότε γίνεται αντιληπτή η δυσμενής θέση, στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση.

Παρόλο αυτά πανηγυρισμοί για τη ΝΔ δεν δικαιολογούνται ούτε από αυτήν την έρευνα.

Διότι μπορεί η ΝΔ να προηγείται με 10 μονάδες (30% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ) στη δυνητική εκλογική επιρροή (ψηφοφόροι που δηλώνουν πιθανότητα άνω του 50% να ψηφίσουν κάποιο κόμμα) αλλά η διαφορά τους μειώθηκε καθώς τον περασμένο Μάρτιο η ΝΔ προηγούνταν με 33% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλαδή τους τελευταίους αυτούς δύο μήνες όπου κορυφώθηκαν οι διαπραγματεύσεις, όπου έγιναν γνωστά με περισσότερες λεπτομέρειες τα νέα βαριά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, όπου όλοι έμαθαν πάνω κάτω πόσο θα επιβαρυνθούν, η ΝΔ κατάφερε να δει τη διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ να ψαλιδίζεται.

Και την ίδια στιγμή, το βασικό πολιτικό της αφήγημα, το συνεχές και μόνιμο αίτημα για την «ανάγκη πολιτικής ανάγκης για να σωθεί η χώρα», απορριπτόταν κατηγορηματικά και πανηγυρικά.

Μια και το 61% των πολιτών λέει όχι σε πρόωρες εκλογές, δίνοντας προφανώς χρόνο στην κυβέρνηση Τσίπρα να ολοκληρώσει την θητεία της.

Τσίπρας και Μητσοτάκης βρίσκονται σε πραγματικά δύσκολη θέση.

Ο μεν πρωθυπουργός φέρνει μια ακόμα συμφωνία με επώδυνα μέτρα.

Και μπορεί το κάθε μνημόνιο να καίει και από έναν πρωθυπουργό (όπως δήλωσε πρόσφατα και ο κ.Βαρουφάκης) αλλά το πρόβλημα του κ.Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν έχουν πείσει πως φέρνουν κάτι διαφορετικό σε πολιτική νοοτροπία από τους προηγούμενους.

Ο δε πρόεδρος της ΝΔ κατακεραυνώνει την κυβέρνηση για την ανικανότητα, την προχειρότητα και την έλλειψη σχεδίου της, αλλά αδυνατεί να πείσει ότι αυτός έχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο, αδυνατεί να πείσει για την πολιτική αξιοπιστία του κόμματος του.

Εμφανίζεται πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά είναι σαφές το πεπερασμένο της δυναμικής της ΝΔ.

Τσίπρας και Μητσοτάκης, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βιώνουν τα αδιέξοδα τους.

Η επικείμενη αντιπαράθεση τους στη Βουλή για τη συμφωνία δεν πρόκειται να τα άρει.

Και οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά απαιτητικοί για τους δύο.

Μόνο θετικό είναι ότι παίζουν χωρίς τρίτο ισχυρό πολιτικό αντίπαλο, καθώς η Δημοκρατική Συμπαράταξη εξακολουθεί να ψάχνει το δρόμο της Κεντροαριστεράς.



Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης