Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στην αντεπίθεση με σίγουρα «χαρτιά» ο Μητσοτάκης – Στην άκρη το αίτημα για εκλογές

Στην αντεπίθεση με σίγουρα «χαρτιά» ο Μητσοτάκης – Στην άκρη το αίτημα για εκλογές
Σε σωστή κατεύθυνση η αναπροσαρμογή της αντιπολιτευτικής γραμμής της ΝΔ….
Ακόμα και στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το πλέον θετικό σενάριο στο μέτωπο της οικονομίας για την κυβέρνηση Τσίπρα, ο δρόμος που έχει μπροστά της είναι εξαιρετικά ανηφορικός και δύσκολος μέχρι να καταλήξει σε ένα success story.
Και μπροστά σε αυτές τις κυβερνητικές «προκλήσεις» η ΝΔ επανασχεδιάζει τη δική της στρατηγική.
Η οποία βασίζεται αφενός στη σκληρή αντιπολίτευση και αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος και αφετέρου στην παρουσίαση του δικού της προγράμματος.
Και αυτούς τους άξονες, των επιπτώσεων δηλαδή από τα κυβερνητικά μέτρα αλλά των θετικών προοπτικών της δικής της πρότασης, ο κ.Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να τα επικοινωνήσει με μεγαλύτερη ένταση στην κοινωνία.
Πρόκειται για μια αναπροσαρμογή του σχεδιασμού που κρίνεται άκρως απαραίτητη.
Το αίτημα για εκλογές δεν μπορεί πλέον να είναι στην κορυφή των πολιτικών διεκδικήσεων της ΝΔ ενώ και το ποντάρισμα στην καταστροφολογία δεν αποδίδει.
Αντιθέτως ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγει να παίξει με πιο «σίγουρα χαρτιά».
Και έχει αρκετά στην φαρέτρα του.
Πρώτα από όλα είναι η αξιοποίηση προς όφελος του της κοινωνικής δυσαρέσκειας από τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση Τσίπρα.
Μέτρα, τα οποία πλήττουν βάναυσα κοινωνικές ομάδες (ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, αγρότες) που δεν αντέχουν άλλο την πίεση και το βάρος από την κυβερνητική πολική.
Σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες ο κ.Μητσοτάκης θα απευθυνθεί με ακόμα μεγαλύτερη συχνότητα, μένοντας όχι μόνο στην κριτική απέναντι στην κυβέρνηση αλλά παρουσιάζοντας και τις δικές του προτάσεις.
Οι οποίες εστιάζονται στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.
Ο στόχος του είναι προφανής, να κάνει «ανοίγματα» στην κοινωνία και να διαμορφώσει, αν όχι εδραιώσει, συμμαχίες προκειμένου να ενισχύσει το πολιτικό του κεφάλαιο.
Δεύτερον, διαμηνύει πως το πρόγραμμα της κυβέρνησης Τσίπρα δεν «βγαίνει».
Και προς επίρρωση αυτού του ισχυρισμού ο κ.Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι ο κ.Τσίπρας και η κυβέρνηση του δεν είναι ούτε ικανοί ούτε πρόθυμοι να προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Μεταρρυθμίσεις, που όπως όλοι παραδέχονται, προβάλλουν ως μονόδρομος για να έρθουν οι επενδύσεις, να ανακάμψει η οικονομία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Ποντάρει δηλαδή ο κ.Μητσοτάκης στο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα παραμείνει εγκλωβισμένη στις αντιφάσεις της και δεν θα καταφέρει να «τρέξει» με τον δέοντα ρυθμό.
Και πάνω σε αυτό «πατάει» για να διατρανώσει ότι εκείνος είναι αποφασισμένος, ότι έχει γνώση και ότι πάνω από όλα είναι έτοιμος να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο δυναμικά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Οι οποίες όπως υποστηρίζει, θα του δώσουν όλα εκείνα τα «εχέγγυα» προκειμένου να πείσει τους δανειστές ότι πρέπει να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής υπερφορολόγησης για να ανασάνει και να ανακάμψει η οικονομία.
Πρόκειται για μια πολιτική στρατηγική που έχει «βάση», που έχει αρχή, μέση και τέλος.
Και που την αντιλαμβάνονται και οι πολίτες.
Ο κ.Μητσοτάκης δεν λέει πως θα σκίσει τα μνημόνια, λέει πως θα διεκδικήσει να τα βελτιώσει.
Και ποντάρει σε δύο βασικές παραδοχές.
Στη δυσαρέσκεια πολλών επαγγελματικών ομάδων και κοινωνικών στρωμάτων για την λανθασμένη ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική αλλά και στην αδυναμία της κυβέρνησης (τουλάχιστον όπως έχει φανεί έως σήμερα) να φέρει εις πέρας το μεταρρυθμιστικό έργο που έχει μπροστά της.
Πρόκειται για μια «γραμμή», η οποία κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Διότι μπορεί να εξαρτάται και πάλι από τα κυβερνητικά πεπραγμένα, αλλά αυτήν την φορά προτάσσει με πιο ενδιαφέροντα τρόπο τον αντιπολιτευτικό της ρόλο.
Που δεν είναι άλλος από την επισήμανση όλων των κακώς κειμένων του κυβερνητικού έργου με ταυτόχρονη ανάδειξη της δικής της πρότασης, της δικής της εναλλακτικής.
Αναμφίβολα πρόκειται για μια στρατηγική πιο θετική και πιο δυναμική σε σχέση με το «ποντάρισμα» στις πρόωρες εκλογές και στην καταστροφολογία.
Η οποία μπορεί να γίνει και πιο πειστική.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης