Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Θα καεί και το τελευταίο χαρτί Τσίπρα; - Δύσκολα διαχειρίσιμη η επόμενη ημέρα χωρίς καθαρή λύση στις 15/6

Θα καεί και το τελευταίο χαρτί Τσίπρα; - Δύσκολα διαχειρίσιμη η επόμενη ημέρα χωρίς καθαρή λύση στις 15/6

Διογκώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια για τα κυβερνητικά πεπραγμένα
Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι σε δυσχερή θέση. Και η θέση της θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο εάν το αποτέλεσμα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν επιβεβαιώσει το θετικό κυβερνητικό αφήγημα που είχε καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα.
Εάν δηλαδή στις 15/6 δεν προκύψει μια καθαρή λύση, μια λύση που πραγματικά να ανοίγει μια νέα σελίδα για την χώρα, μια λύση που να δίνει την προοπτική εξόδου από την κρίση, την επιτροπεία και τα μνημόνια, τότε το πολιτικό αδιέξοδο της κυβέρνησης θα διογκωθεί.
Διότι αυτό το «μονοπάτι» - προσδιορισμός μέτρων για το χρέος, ένταξη στο QE, έξοδος στις αγορές, επιστροφή στην κανονικότητα και οικονομική ανάπτυξη – ήταν και το τελευταίο «χαρτί» της κυβέρνησης για να καταφέρει να αντιστρέψει το αρνητικό εις βάρος της κλίμα.
Κλίμα το οποίο αποτυπώνουν ξεκάθαρα και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις της Pulse (για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action 24) και της Marc για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα.
Η ΝΔ, η οποία δεν έχει παρουσιάσει ακόμα μια συγκροτημένη, πειστική πρόταση, διατηρεί μια μεγάλη διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που κυμαίνεται από 14 έως 16,6 ποσοστιαίες μονάδες (33% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την Pulse, 32,3% έναντι 15,7% του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη Marc).
Οι ΑΝΕΛ με 2% μένουν εκτός Βουλής.
Σύμφωνα με την Pulse ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται με 15 μονάδες διαφορές του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ενώ στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 64% έναντι 17% του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή, το 76% των πολιτών κρίνει αρνητικά τη συμφωνία με τα μέτρα και τα αντίμετρα.
Το 73% χαρακτηρίζει τη συμφωνία τέταρτο μνημόνιο που ούτε την έξοδο από τα μνημόνια φέρνει ούτε το τέλος της κρίσης.
Μάλιστα, το 55% θεωρεί ότι τα αντίμετρα δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, ενώ σύμφωνα με την μέτρηση της Marc το 82,4% των πολιτών αξιολογεί αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης.
Η απόρριψη της έως σήμερα κυβερνητικής πολιτικής είναι ξεκάθαρη.
Όπως ξεκάθαρη είναι και η έκφραση της λαϊκής και κοινωνικής δυσαρέσκειας κατά των κυβερνώντων.
Εάν λοιπόν στις 15/6 η λύση που θα δοθεί δεν είναι τέτοια που να δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να επιστρέψει στην κανονικότητα, τότε το πρόβλημα για τον κ.Τσίπρα θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμο.
Δεν θα είναι μόνο το τέλος των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί από την ίδια την κυβέρνηση.
Δεν θα είναι μόνο το τέλος του έως σήμερα κυβερνητικού αφηγήματος.
Θα είναι κυρίως η διαπίστωση ότι η έως σήμερα διαπραγματευτική γραμμή και στάση της κυβέρνησης απέτυχε παταγωδώς.
Καθώς αντί για συνολική συμφωνία και λύση, το μόνο που έφερε τελικά ήταν νέα, βαριά μέτρα.
Αλλά κυρίως θα είναι η αναίρεση της προοπτικής και της ελπίδας για αλλαγή σελίδας, ότι δηλαδή ύστερα από 8 χρόνια ύφεσης, λιτότητας και κρίσης, τα χειρότερα είναι πίσω και τα καλύτερα έρχονται.
Εάν στις 15/6 δεν υπάρξει καθαρή λύση, η έως σήμερα διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης θα έχει αποτύχει και το θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα να θα καταρρεύσει.
Η κυβέρνηση Τσίπρα θα μείνει μετέωρη, χωρίς προσανατολισμό.
Και υπό αυτά τα δεδομένα, θα είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα καταφέρει να ξεπεράσει τη νέα πολιτική κρίση που εκτιμάται πως θα προκληθεί.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης