Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι Κινέζικες τράπεζες ή οι Έλληνες καταθέτες θα στηρίξουν το χρέος;

Οι Κινέζικες  τράπεζες ή οι Έλληνες καταθέτες θα στηρίξουν το χρέος;

Στις  172 μονάδες βάσης υποχώρησε το spreads στα ομόλογα λόγω σεναρίων που κυκλοφορούν στην αγορά ότι κινέζικες τράπεζες θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο των δημοπρασιών που θα πραγματοποιηθούν το 2010 και θα ανέλθουν στα 50 δις ευρώ.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι μα οι κινέζικες τράπεζες δεν μπορούν να αγοράσουν ελληνικό χρέος;
Σημειώνεται ότι με βάση εκτιμήσεις η συνολική έκθεση των Κινεζικών τραπεζών στα ομόλογα μόλις που φθάνει τα 300 με 400 εκατ ευρώ.
Η δεύτερη παράμετρος που είναι και η πιο σημαντική είναι αν όντως οι κινέζικες τράπεζες ενδιαφέρονται να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα , τι θα κερδίσουν πέραν από τις αποδόσεις;
Σημειώνεται ότι οι κινέζικες τράπεζες έχουν αγοράσει μεγάλο μέρος του αμερικανικού χρέους καθώς οι περισσότερες αμερικανικές εταιρίες παράγουν στην Κίνα και επενεπενδύουν τα κέρδη, υπάρχει δηλαδή εξάρτηση.
Οι κινέζικες τράπεζες πέραν του λιμένα Πειραιώς όπου υπάρχει ένα ζήτημα δεν έχουν μεγάλες συναλλαγές με την Ελλάδα.
Οι κινέζικες τράπεζες αν αγοράσουν 5 δις ευρώ δεν θα αλλάξουν σημαντικά την κατάσταση του χρέους.
Σημειώνεται ότι το 55% του χρέους της Ελλάδος ελέγχεται από ξένους επενδυτές.

Παράγοντες τη αγοράς θεωρούν ότι θα πρέπει η χρηματοδότηση του χρέους να πραγματοποιηθεί και με εσωτερικό δανεισμό δηλαδή να χρησιμοποιηθούν οι καταθέσεις που αγγίζουν τα 236 δις ευρώ ως εργαλείο κάλυψης των δανειακών αναγκών του δημοσίου.
Το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να  εκδώσει ομόλογα τα οποία θα απευθύνονται στους καταθέτες , να  υπάρχουν ειδικά προνόμια και να  είναι διάρκειας 2 με 3 ετών οι τίτλοι που θα εκδοθούν. 
Ταυτόχρονα το κράτος θα υλοποιεί δημοπρασίες ομολόγων μεσομακροπρόθεσμης διάρκειας.

Πέτρος Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης