Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Όταν ο «πόλεμος» της May κατά της τρομοκρατίας σκοντάφτει στη Σ. Αραβία

Όταν ο «πόλεμος» της May κατά της τρομοκρατίας σκοντάφτει στη Σ. Αραβία
Η May κρύβει το πόρισμα για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων στη Βρετανία 
Η τρίτη τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία τους τελευταίους τρείς μήνες (έξω από το Κοινοβούλιο, στο Μάντσεστερ και στο Λονδίνο) βρίσκει τη Theresa May σε απόγνωση και εν μέσω σκληρών επικρίσεων για το εάν είναι πραγματική η μάχη που έχει κηρύξει κατά της τρομοκρατίας.
Την ώρα που ένα ολόκληρο έθνος βρίσκεται σε πανικό και στο στόχαστρο μιας ανελέητης τρομοκρατικής απειλής, τα λόγια της βρετανίδας πρωθυπουργού ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό με την τρομοκρατία» δίνοντας εντολή στις Μυστικές Υπηρεσίες (MI5) να «εξοντώσουν τους τρομοκράτες» δεν πείθουν.
Ο επικεφαλής των Εργατικών Jeremy Corbyn και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Tim Farron, κατηγόρησαν ανοικτά τη May ότι καθυστερεί να ολοκληρώσει και να δημοσιοποιήσει την έρευνα, που ξεκίνησε ο David Cameron για την χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν μέσα στης Βρετανία.

Theresa May has been challenged by Liberal Democrat leader Tim Farron and Labour leader Jeremy Corbyn.

Πρόκειται για μια έρευνα σχετικά με τα τεράστια ξένα κεφάλαια που χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις, ακόμη και παρακλάδια του ISIS μέσα στη Βρετανία, και έχουν ως αφετηρία τη Σαουδική Αραβία.
Τον μεγαλύτερο δηλαδή, αγοραστή βρετανικών οπλικών συστημάτων αεροσκαφών F15 στον αραβικό κόσμο και τον ισχυρότερο εμπορικό εταίρο της Βρετανίας από το 2015 έως σήμερα με εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών αξίας που ξεπερνούν τα 8 δις δολάρια ετησίως.

F-15 jets at a Saudi airbase. Whitehall is concerned it does not have data on how the pilots decide when to use their weapons.

Η έρευνα ξεκίνησε επί πρωθυπουργίας Cameron στο πλαίσιο μιας «συμφωνίας» μεταξύ συντηρητικών και Φιλελεύθερων που συγκατοικούσαν στην κυβέρνηση, με αντάλλαγμα να ψηφίσουν οι Φιλελεύθεροι τη συμμετοχή της Βρετανίας στις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία.
Η έρευνα ξεκίνησε το 2015 και τον Ιανουάριο του 2017, η Ειδική Υπηρεσία του Υπουργείου εσωτερικών για την τρομοκρατία, άρχισε να ερευνά εκτός Βρετανίας την προέλευση των τεράστιων ποσών που κατέληγαν στη χώρα και στα χέρια θρησκευτικών ηγετών, που είχαν ως στόχο να δημιουργήσουν θρησκευτικά σχολεία και ακραίους ισλαμικούς τρομοκρατικούς πυρήνες στη Βρετανία.
Πρόκειται για τη λεγόμενη «στρατηγική μακροχρόνιας επιρροής» όπως χαρακτηρίζεται από εδικούς αναλυτές.
Δεκαοκτώ μήνες μετά, τα αποτελέσματα του πορίσματος παραμένουν στα συρτάρια του Βρετανικού υπουργείου εσωτερικών εκπρόσωπος του οποίου παραδέχθηκε λίγες μόλις ώρες μετά τη τρομοκρατική επίθεση του Σαββάτου (2/6) στο Λονδίνο ότι «η έρευνα δεν θα βγει ποτέ στη δημοσιότητα γιατί περιέχει ευαίσθητα συμπεράσματα» Μάλιστα, το πολυσέλιδο πόρισμα, που παρουσίασε ο Guardian, εμφανίζεται λογοκριμένο στο μεγαλύτερο μέρος του.

Η May κλείνει συμφωνία δις με τη Σαουδική Αραβία

Η απάντηση στην «εξαφάνιση» του πορίσματος βρίσκεται στην επίσημη επίσκεψη της βρετανίδας πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία στις 4 Απριλίου του 2017 (σ.σ πριν από αυτή του Donald Trump –που επίσης μάχεται κατά της τρομοκρατίας).

Theresa May with crown prince Muhammad bin Nayef during her visit to Saudi Arabia in April

Η May, ενόψει της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, έναν ισχυρό εμπορικό σύμμαχο της τα τελευταία 44 χρόνια, αναζητά νέες αγορές για τις βρετανικές εταιρείες με τη Σαουδική Αραβία να είναι πρώτη στη λίστα της.
Άλλωστε οι δύο χώρες διατηρούν μια ισχυρή εμπορική συμφωνία βάση της οποίας η Βρετανία πουλά ολικά συστήματα στη Σαουδική Αραβία με αντάλλαγμα φτηνό πετρέλαιο.
Έκθεση της Greenpeace EnergyDesk έδειιξε ότι το 2015 το 83% των εξαγωγών οπλικών συστημάτων της Βρετανίας έγιναν προς τη Σαουδική Αραβία, ποσό που αντιστοιχεί σε 900 εκατομμύρια λίρες. Την ίδια χρονιά, η Μεγάλη Βρετανία έκανε εισαγωγές 900 εκατομμυρίων λιρών σε πετρέλαιο από την εν λόγο χώρα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Βρετανικής Επιτροπής Ενάντια στο Εμπόριο Όπλων CAAT (Campaign Against Arms Trade), το Λονδίνο πούλησε το 2011, με το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης, όπλα και στρατιωτικά οχήματα αξίας 82 εκατομμυρίων λιρών στις χώρες αυτές.
Στην πενταετία που ακολούθησε, οι πωλήσεις αυξήθηκαν στις 152 εκατομμύρια λίρες ετησίως ενώ οι πωλήσεις στα Αραβικά Εμιράτα εκτοξεύτηκαν από τα 18,3 εκ. λίρες στις 93,2 εκ, λίρες, στο Κατάρ από 2,3 εκ. λίρες στα 33,4 εκ λίρες και στην Αίγυπτο από 2,5 εκ λίρες στα 34,7 εκ λίρες.

Παρέμβαση της βρετανικής Δικαιοσύνης

Η εμπορική συμφωνία ωστόσο Βρετανίας – Σαουδικής Αραβίας γνωστή και ως «Όπλα αντί Πετρελαίου» προκάλεσε την παρέμβαση της ίδιας της βρετανικής Δικαιοσύνης η οποία το Φεβρουάριο του 2017, μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής Ενάντια στο Εμπόριο Όπλων CAAT (Campaign Against Arms Trade) έλαβε νομική δράση.
Η CAAT, κατηγορούσε τη βρετανική κυβέρνηση για καταπάτηση Κοινοτικής νομοθεσίας περί πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά των Χούθης στην Υεμένη οι οποίοι εξοπλίζονται από το Ιράν.
Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Βρετανία, ενόψει του Brexit, καθώς οι πωλήσεις «αμυντικών συστημάτων» της παγκοσμίως πρόκειται να συρρικνωθούν στο 20%.
Για το λόγο αυτό η Theresa May, στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων αγορών, έκλεισε το Μάιο συμφωνία με την Τουρκία για την πώληση στρατιωτικών απλικών συστημάτων αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών από την Βρετανική BAE.
Με λίγα λόγια, η Theresa May μπορεί δημοσίως να διατείνεται ότι «ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται» ενόψει μάλιστα και των κρίσιμων εκλογών της Πέμπτης 8 Ιουνίου, στην πράξη όμως οι ισορροπίες είναι καθαρά οικονομικές.
Κι αυτό γιατί οι συνέπειες του Brexit, που με τόσο πάθος στήριξε η βρετανίδα πρωθυπουργός, πρέπει να καλυφθούν ακόμη κι αν το κόστος είναι η «υπόθαλψη» της εσωτερικής τρομοκρατίας.

Γιούλα Ζαχιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης