Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πως η May θα κερδίσει τις σημερινές (8/6) εκλογές στη Βρετανία, αλλά θα χάσει στα σημεία...

Πως η May θα κερδίσει τις σημερινές (8/6) εκλογές στη Βρετανία, αλλά θα χάσει στα σημεία...
Χάνει την ιστορική σύγκριση με τη Thatcher και κινδυνεύει να κερδίσει οριακά τις εκλογές
Στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βρετανία, αλλά και την κρίση στις χώρες του Κόλπου, που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό οικονομικό ντόμινο και στην Ευρώπη, η Βρετανία πάει σήμερα (8/6) στις κάλπες.
Μια κρίσιμη δοκιμασία για την βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May, η οποία επέλεξε να χρησιμοποιήσει το «χαρτί του αιφνιδιασμού» ανακοινώνοντας πρόωρες εκλογές, για να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και να διαπραγματευτεί από μια πιο ισχυρή θέση, την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.
Όμως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα τις τελευταίες 6 βδομάδες, όσο περίπου και ο προεκλογικός χρόνος, δεν φαίνεται να ευνοούν τη May καθώς δημοσκοπικά η δύναμή της έχει συρρικνωθεί από 12 έως μόλις 1 μονάδα από τους Εργατικούς, από 20 μονάδες που ήταν όταν ανακοίνωσε τις πρόωρες εκλογές.


Οι Εργατικοί «χτυπούν» τη May στο ζήτημα της ασφάλειας

Το ζήτημα της ασφάλειας και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας εκτοξεύτηκαν στην κορυφή του προεκλογικού ενδιαφέροντος, κάτι που δεν είχε προβλέψει το προεκλογικό επιτελείο της Theresa Μay, που είχε στρέψει το ενδιαφέρον στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για μια ευνοϊκή, για τη Βρετανία έξοδο.
«Δώστε μου την ψήφο σας για να γλιτώσουμε μια οικονομική κατρακύλα 2,5 τρις . λιρών από μια λανθασμένη διαπραγμάτευση με την ΕΕ» ήταν το βασικό σύνθημα της προεκλογικής της καμπάνιας.
Ο ακίνδυνος μέχρι τότε ηγέτης των Εργατικών Jeremy Corbyn, έγινε ξαφνικά σημαντικός πολιτικός αντίπαλος, χτυπώντας την May σε ευαίσθητα ζητήματα ασφάλειας κατηγορώντας την ότι «επί των ημερών της στο υπουργείο Εσωτερικών μειώθηκε ο αριθμός των αστυνομικών» αφήνοντας σαφή υπονοούμενα ότι η May δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των Βρετανών.
Μάλιστα ο Corbyn αρνήθηκε κατηγορηματικά να στηρίξει το «πρόχειρο» σχέδιο της May για άρση της νομοθεσίας που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περίπτωση που εμποδίζει το έργο κατά της τρομοκρατίας.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η ψαλίδα ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς άρχισε να κλείνει με τον Corbyn να διανύει πλέον μια επιτυχημένη προεκλογική περίοδο.

Δημοσκοπήσεις: Η May χάνει την ιστορική σύγκριση με τη Thatcher

Η τελευταία δημοσκόπηση του YouGov δίνει μόλις 4 μονάδες προβάδισμα στου Τόρρις από τους Εργατικούς, ενώ η δημοσκόπηση της ICM εκτιμά τη διαφορά στις 11 μονάδες μετά και την εμφάνιση του Jeremy Corbyn στο τηλεοπτικό Debate των πολιτικών αρχηγών, στο οποίο αρνήθηκε να εμφανιστεί η May.
Κι ενώ, οι τελευταίες μετρήσεις εκτιμούν ότι η May θα κερδίσει τις εκλογές με 38 έως 64 έδρες διαφορά από τους πολιτικούς της αντιπάλους, πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο των εκπλήξεων.



Εάν η May δεν ξεπεράσει τις 12 έδρες που είχε ο προκάτοχος της David Cameron στις εκλογές του 2015, τότε το χαρτί των πρόωρων εκλογών που «έπαιξε» θα τις προκαλέσει τεράστια εσωκομματικά προβλήματα. Παράλληλα, θα τορπιλίσει τις φιλοδοξίες της για καλή συμφωνία με την ΕΕ.
Όταν η Teresa May, ανακοίνωσε τις πρόωρες εκλογές στις 18 Απριλίου, η δημοτικότητα της ήταν στα απλησίαστα για πολλούς βρετανούς πολιτικούς, της Margaret Thatcher στις εκλογές του 1983.
Τότε η Margaret Thatcher κέρδισε τη απόλυτη πλειοψηφία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο με 144 έδρες μπροστά από τους Εργατικούς κάνοντας το κόμμα της πανίσχυρο Κοινοβουλευτικά.

Η Βρετανία μόνη απέναντι στην τρομοκρατία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που ωστόσο πρόκειται να αντιμετωπίσει σε αυτές τις εκλογές η May, είναι η ενίσχυση της δυσπιστίας των Βρετανών απέναντι στο Brexit.
Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Βρετανία έκαναν πολλούς ψηφοφόρους να ξανασκεφτούν την αποχώρηση από την ΕΕ αφαιρώντας από το Brexit την αίγλη της "ισχυρής Βρετανίας που επανακτά τον εθνικό της έλεγχο".
Η απομόνωση της Βρετανίας, από μια ΕΕ που στρέφεται ενωμένη (ή τουλάχιστον προσπαθεί να ενωθεί προς την κατεύθυνση αυτή) απέναντι στην τρομοκρατία, δημιουργεί ανασφάλεια στους Βρετανούς που καλούνται να αντιμετωπίσουν χωρίς βοήθεια την τρομερή απειλή.
Μετά μάλιστα και από τη διατάραξη των διπλωματικών σχέσεων της με την κυβέρνηση Trump, για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την τρομοκρατία, η Βρετανία μένει επικίνδυνα μόνη!
Σε μια περίοδο, που η διεθνής τρομοκρατία έχει ισχυρές ρίζες εντός και εκτός Βρετανίας, όπου αποδεδειγμένα πλέον αποτελεί το φυτώριο νέων τρομοκρατικών πυρήνων.

Γιούλα Ζαχιώτη
(Πρώτηγ ενημέρωση 13:13, 7 Ιουνίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης