Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δυναμική επιστροφή ή πολιτικό περιθώριο; - Το στοίχημα για την κυβέρνηση Τσίπρα μόλις αρχίζει…

Δυναμική επιστροφή ή πολιτικό περιθώριο; - Το στοίχημα για την κυβέρνηση Τσίπρα μόλις αρχίζει…
Η τελευταία ευκαιρία της κυβέρνησης να γυρίσει το αρνητικό κλίμα εις βάρος της
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός υποστηρίζουν πως από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου πήραν αυτό που ήθελαν.
Διαμηνύουν μάλιστα πως σε έναν χρόνο από σήμερα η Ελλάδα θα μπορέσει να βάλει τέλος στην κρίση, στα μνημόνια και στην επιτροπεία.
Και όταν της ασκείται κριτική από την αντιπολίτευση ότι όχι μόνο δεν πήρε αυτά που ήθελε (π.χ. ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους) αλλά αντίθετα εγκλώβισε την χώρα σε λιτότητα πολλών δεκαετιών, η κυβέρνηση κάνει λόγο για καταστροφολογία, κινδυνολογία και μιζέρια.
Για να καταφέρει όμως η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να πείσουν ότι η δική τους «ανάγνωση» είναι η σωστή και ότι η αντιπολίτευση επιδίδεται αμήχανη στην καταστροφολογία για πολιτικούς «πόντους», πρέπει και αυτοί να «ψηλώσουν» πολιτικά.
Πρέπει δηλαδή να αρχίσουν να παράγουν έργο, το οποίο θα δείξει ότι όντως δρομολογούνται θετικές αποφάσεις, ότι πράγματι κάτι κινείται και αλλάζει.
Έχει έρθει πλέον η ώρα εκείνη που το κυβερνητικό έργο θα πρέπει να αποδώσει «καρπούς» τόσο για την ανάκαμψη όσο και για την επόμενη βιώσιμη ημέρα της οικονομίας.
Εφόσον ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως όλα πήγαν καλά ή βάσει σχεδίου στο Eurogroup, είναι προφανές πως άλλες δικαιολογίες στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις δεν υπάρχουν.
Όπως δεν υπάρχουν άλλα μπρος – πίσω, παρά μόνο ένας δρόμος, μια πορεία.
Το διάστημα που απομένει έως τις επόμενες εκλογές – είτε αυτές γίνουν τον Σεπτέμβρη του 2019 είτε κάποια στιγμή πριν ή μετά το καλοκαίρι του 2018 – είναι το πλέον κρίσιμο για τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα όλοι οι συσχετισμοί στο επίπεδο της κοινωνίας είναι κατά της κυβέρνησης.
Οι πολίτες σε συντριπτικά ποσοστά δηλώνουν δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι από το έργο της κυβέρνησης, δηλώνουν ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για τα οικονομικά τους και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν άνεργοι, ενώ το «βαρύ κλίμα» επιβεβαιώνει και η γενικότερη εκτίμηση που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει να προσφέρει τίποτα περισσότερο για να αλλάξει αυτή η αφόρητη πραγματικότητα.
Είναι προφανές λοιπόν πως από τον τρόπο που θα επιλέξει να κινηθεί στο εξής η κυβέρνηση, θα φανεί και το εάν μπορεί να αντιστρέψει αυτό το εξόχως αρνητικό κλίμα σε βάρος της.
Είναι η στιγμή που η κυβέρνηση καλείται να δείξει αφενός ότι η συμφωνία του Eurogroup είναι προς τη θετική κατεύθυνση και αφετέρου ότι το σχέδιο της μπορεί να αποδώσει έτσι ώστε πράγματι η ελληνική οικονομία και κοινωνία να δουν φως στο τούνελ.
Οι θεωρίες και οι κάθε είδους δικαιολογίες τελείωσαν.
Πλέον η κυβέρνηση, στον χρόνο που της απομένει, πρέπει να αποδώσει.
Το διάστημα που ακολουθεί είναι και η τελευταία της ευκαιρία.
Και θα έχει πραγματικό ενδιαφέρον να φανεί εάν η κυβέρνηση μπορεί να ανταποκριθεί ή όχι.
Εάν τα καταφέρει, θα ξαναμπεί δυναμικά στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Εάν διαψευστούν οι κυβερνητικές προσδοκίες και επιχειρήματα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας κινδυνεύουν να μπουν στο πολιτικό περιθώριο.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης