Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Απορρίπτονται το αφήγημα Τσίπρα και οι πρόωρες εκλογές του Μητσοτάκη – Όλα ρευστά, έως τις επόμενες εκλογές…

Απορρίπτονται το αφήγημα Τσίπρα και οι πρόωρες εκλογές του Μητσοτάκη – Όλα ρευστά, έως τις επόμενες εκλογές…
Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουν για να πείσουν
Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις (Prorata για Εφημερίδα των Συντακτών και Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής) σκιαγραφούν το αδιέξοδο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός υποστηρίζουν πως με τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου επιτυγχάνεται η έξοδος της χώρας στις αγορές τον Αύγουστο του 2018, εξέλιξη που αν μη τι άλλο συνιστά την αρχή για το τέλος της κρίσης, των μνημονίων και της επιτροπείας.
Και όμως το 67% των πολιτών χαρακτηρίζει κακή ή μάλλον κακή τη συμφωνία του Eurogroup, άποψη την οποία συμμερίζεται και το 55% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ερώτηση μάλιστα τι σας προκαλεί η συμφωνία αυτή το 35% αναφέρει απογοήτευση, το 16% αδιαφορία, το 15% άγχος και το 12% θυμό.
Άρα, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης αποτιμά αρνητικά τη συμφωνία.
Και δεν συμμερίζεται την αισιόδοξη «ματιά» του πρωθυπουργού.
Αισιόδοξος όμως δεν μπορεί να είναι ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακόμα και αν οι δύο αυτές δημοσκοπήσεις δίνουν στη ΝΔ σαφές και ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Διότι η ΝΔ εξακολουθεί να μην μπορεί να φτάσει σε ποσοστά αυτοδυναμίας και να διασφαλίσει ότι θα είναι εκείνη η πολιτική δύναμη που θα αποτελέσει τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης.
Το πιο σημαντικό όμως «εύρημα» της έρευνας της Κάπα Research είναι ότι οι πολίτες απορρίπτουν το βασικό αίτημα της ΝΔ, το οποίο δεν είναι άλλο από την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή και πρόωρες εκλογές, μια και υποστηρίζουν πως αυτό που επιθυμούν είναι πολιτική σταθερότητα, ανάπτυξη και δουλειές.
Συνεπώς, η κύρια πολιτική επιδίωξη της ΝΔ απορρίπτεται κατηγορηματικά από την κοινωνία.
Αλλά τα νέα δεν είναι ευχάριστα ούτε για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία εμφανίζεται ως η μοναδική πολιτική δύναμη που θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με το ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ μια και όλοι οι υπόλοιποι πιθανοί σύμμαχοι εμφανίζουν ποσοστά πολιτικής «εξαφάνισης» (ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων κοντά στο 2,5%, Ποτάμι κάτω από το 2%, Λαϊκή Ενότητα και Πλεύση Ελευθερίας κάτω και από το 1,5%).
Και μπορεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη να δηλώνει ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε αδύναμες κυβερνήσεις, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς Τσίπρα και Μητσοτάκη για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, αλλά η δυναμική της είναι εξαιρετικά εύθραυστη και περιορισμένη καθώς δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το 5,5% με 6,5%.
Είναι προφανές πως είναι εξαιρετικά νωρίς για να βγάλει κανείς πολιτικά συμπεράσματα ή για να προεξοφλήσει το νικητή των επόμενων εκλογών.
Και ας δηλώνει βέβαιος ο κ.Μητσοτάκης.
Αυτό που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι πως η χώρα θα πορευθεί – εκτός δραματικού απροόπτου – χωρίς πολιτικές εξελίξεις έως το τέλος της θητείας της σημερινής κυβέρνησης.
Ο κ.Τσίπρας, ο οποίος είναι και αυτός που θα αποφασίσει εάν θα εξαντλήσει τη θητεία του ή θα προκηρύξει πρόωρα εκλογές, χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει η πολιτική του.
Χρειάζεται χρόνο για να ενισχυθεί η οικονομία, για να κάνει τις απαιτούμενες παρεμβάσεις που θα του επιτρέψουν να αντιστρέψει το εις βάρος του αρνητικό κλίμα.
Σε αυτό το διάστημα Μητσοτάκης και ΝΔ, Γεννηματά και ΔΗΣΥ δεν έχουν άλλο δρόμο παρά να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν.
Είναι σαφές πως όλα τα σενάρια για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση παραμένουν πιθανά και ανοιχτά.
Όπως είναι σαφές ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι καθοριστικό για την «τύχη» των κύριων διεκδικητών της εξουσίας.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης