Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Νέες συμμαχίες ενόψει της Συνόδου των G20 6-7/7 - Ισχυροποιημένη η Merkel, αποδυναμωμένος ο Trump

Νέες συμμαχίες ενόψει της Συνόδου των G20 6-7/7 - Ισχυροποιημένη η Merkel, αποδυναμωμένος ο Trump
Ο πρόεδρος Trump θα επισκεφθεί την Πολωνία πριν το Αμβούργο, μοναδικό του σύμμαχο στην ΕΕ
Με νέες συμμαχίας και συσχετισμούς που έχουν ήδη διαμορφωθεί ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, στις 6 και 7 Ιουλίου, στο Αμβούργο της Γερμανίας η Σύνοδο των G20.
Ωστόσο, δεν αναμένονται εκπλήξεις παρά τις προσπάθειες της γερμανίδας καγκελαρίου A. Merkel, να γεφυρώσει τις διαφορές στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, του προστατευτισμού, του ελευθερου εμπορίου, της τρομοκρατίας, του μεταναστευτικού αλλά και του ρωσικού αγωγού Nord Streem2.
Ο Donald Trump είναι ο ηγέτης που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες «αντιπάθειες» μεταξύ των 20 ισχυρών ηγετών του πλανήτη, η οικονομία των οποίων αντιπροσωπεύει το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ,

The landing station of the Baltic Sea pipeline Nord Stream in Lubmin near Greifswald, Germany

G20 εναντίον Trump
Η εμμονή του για την απομάκρυνση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για τη κλιματική αλλαγή θα τον φέρει αντιμέτωπο με τη Γερμανίδα καγκελάριο A. Merkel, τον Γάλλο πρόεδρο Em.Macron και την ΕΕ στο σύνολό της οι οποίοι έχουν χαρακτηρίσει καταστροφική για τον πλανήτη μια τέτοια απόφαση.
Απέναντί του ωστόσο για το ίδιο ζήτημα, ο αμερικανός πρόεδρος Trump θα βρει τους ηγέτες της Αργεντινής, του Καναδά, της Αυστραλίας αλλά και τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres.
Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών μάλιστα προειδοποίησε τον αμερικανό πρόεδρο ότι «εάν διαφοροποιήσει τη θέση του σε πολλά ζητήματα στη Σύνοδο των G20 απέναντι στην διεθνή κοινότητα, δεν θα είναι πλέον ένας παγκόσμιος ηγέτης».

From left: Donald Tusk, Justin Trudeau, Angela Merkel and Donald Trump at the G7 summit in May

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις της καναδής υπουργού Εξωτερικών Chrystia Freeland, η οποία δήλωσε στο Καναδικό Κοινοβούλιο ότι «είναι υπό αμφισβήτηση πλέον ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ» υπονοώντας ότι ο Καναδάς αλλά και άλλες χώρες θα πρέπει να φύγουν από τη σκιά της Ουάσιγκτον.
Η A. Merkel ωστόσο, προσπαθεί να «σώσει» τη συμφωνία για το Κλίμα εξασφαλίζοντας την παραμονή σε αυτήν του προέδρου της Κίνας Li Keqiang και του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi οι χώρες των οποίων αποτελούν μαζί με τις ΗΠΑ τις 3 πιο ρυπογόνες χώρες του πλανήτη.
Η συνεργασία της Γερμανίας με την Κίνα σε εμπορικό επίπεδο, που επισφραγίστηκε με την επίσκεψη Merkel στο Πεκίνο τον περασμένο Μάρτιο, φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει την στήριξη του Πεκίνου στη συμφωνία.

Οι σύμμαχοι του Trump
Όμως ο αμερικανός πρόεδρος έχει κι ένα σύμμαχο, το παραδοσιακά κακό παδί της Ευρώπης, την Πολωνία και μια από τις πιο ρυπογόνες χώρες στην ΕΕ.
Δεν είναι τυχαίο ότι καθοδόν προς το Αμβούργο ο πρόεδρος Trump θα επισκεφθεί τη Βαρσοβία, μοναδικό σταθμό του σε αυτό του το ταξίδι.
Στο πρόσωπο της Πολωνής πρωθυπουργού Beata Szydło ο αμερικανός πρόεδρος έχει βρει έναν σύμμαχο στο καυτό για τη Γερμανία ζήτημα του ρωσικού αγωγού Nord Streem2 καθώς και οι δύο αντιτίθεται στον διπλασιασμό της ποσότητας του φυσικού αερίου που θα μεταφέρεται από τη Ρωσία προς τη Γερμανία.
Το ζήτημα αυτό είναι τόσο σημαντικό για την A. Merkel που έχει εξαιρεθεί από τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει από το 2014 η ΕΕ προς τη Ρωσία για την εισβολή της στην Κριμαία.
Όλα τα βλέμματα ωστόσο, αυτές τις δυο ημέρες της Συνόδου, θα είναι στραμμένα στην πρώτη συνάντηση του Donald Trump με τον Vladimir Putin.
Παρότι οι σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας θεωρούνται τεταμένες αυτή την περίοδο με βασικό το ζήτημα της παρέμβασης της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές, οι
δύο άνδρες είναι γνωστό ότι διατηρούν άριστες προσωπικές σχέσεις.
Ωστόσο το Συριακό παραμένει ένα ζήτημα αντιπαραθέσεις μεταξύ τους καθώς ο Putin θεωρεί απαραίτητη την παραμονή του Σύρου προέδρου Basar al Assad στην εξουσία, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία.
Άλλωστε οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικούς συμμάχους στην περιοχή με τη Σαουδική Αραβία, σύμμαχο των ΗΠΑ και μέλος των G20, να επιβάλλει τον ηγετικό της ρόλο.

Στην ατζέντα Merkel και η Αφρική - Φοβάτα μεταναστευτικό κύμα
Σύμφωνα πάντως με τον βρετανικό Guardian η A. Merkel θα προσπαθήσει στη Σύνοδο των G20 να θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών και το ζήτημα της ενίσχυσης των χωρών της Αφρικής
Στόχος της είναι η δημιουργία προγράμματος για την προώθησε οικονομικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Αφρικής με τη βοήθεια ξένων επενδυτών οι οποίοι θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις στις αφρικανικές χώρες..
Επικαλούμενος υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ ο Guardian υποστηρίζει ότι η γερμανίδα καγκελάριος, πρόκειται να ηγηθεί μιας τέτοιας πρωτοβουλίας φοβούμενη νέο κύμα μεταναστών από την Αφρική, λόγω της συνεχιζόμενης φτώχιας και της διαφθοράς, για το οποίο η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη.

Γιούλα Ζαχιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης