Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τελευταία ευκαιρία για την κυβέρνηση Τσίπρα – Βγαίνει στις αγορές ή διαψεύδεται και συντρίβεται

Τελευταία ευκαιρία για την κυβέρνηση Τσίπρα – Βγαίνει στις αγορές ή διαψεύδεται και συντρίβεται
Από τα τέλη Ιουλίου και για τους επόμενους μήνες η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης θα ενταθεί…
Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να βάζει τον πήχη ψηλά όσον αφορά τις προσδοκίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, υποστήριξε πως η Ελλάδα σε έναν χρόνο από σήμερα και πριν από το τέλος του προγράμματος, θα έχει βγει στις αγορές με τις δικές της δυνάμεις.
Και αυτό, όπως είπε, θα το επιτύχει χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης, την οποία χαρακτήρισε «συγκεκαλυμμένο μνημόνιο».
Και βασίζει την αισιοδοξία του αυτή και στην ισχυρή δέσμευση των εταίρων ότι θα πράξουν ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να λήξουν οριστικά τα προγράμματα στήριξης.
Με λίγα λόγια ο κ.Τσίπρας πιστεύει ότι το ερχόμενο καλοκαίρι η Ελλάδα θα αποχαιρετήσει οριστικά και «καθαρά» τα μνημόνια.
Δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη, η αισιοδοξία αυτή είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση.
Μια και είναι η μοναδική που κρατά ζωντανό το κυβερνητικό αφήγημα.
Διότι όλα τα υπόλοιπα μηνύματα είναι εξαιρετικά αρνητικά.
Δεν χωρά αμφιβολία ότι η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης απέναντι στην κυβέρνηση θα ενταθεί τους επόμενους μήνες.
Μια και από τα τέλη Ιουλίου έως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2018 οι πολίτες θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν και να ανταποκρίνονται σε μια σειρά από φόρους και εισφορές που ξεπερνούν κάθε όριο λογικής και αντοχής.
Και που παράλληλα εξαντλούν και κάθε περιθώριο υπομονής και ανοχής έχει τυχόν απομείνει στους πολίτες απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση.
Εάν η κυβέρνηση Τσίπρα δεν «τρέξει» πραγματικά με εντατικούς και κυρίως αποτελεσματικούς ρυθμούς τόσο όσα προβλέπουν οι συμφωνίες της με τους εταίρους όσο και όλα εκείνα που μπορούν να φέρουν και να εδραιώσουν μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη με απτά δείγματα γραφής, όπως π.χ. προσέλκυση επενδύσεων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, βελτίωση της καθημερινότητας, τότε είναι προφανές πως οι ημέρες της θα είναι μετρημένες.
Το έχει αντιληφθεί πλήρως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος άλλωστε διεμήνυσε από το συνέδριο του Economist ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει να ολοκληρώσει ταχύτατα, χωρίς καθυστερήσεις και αμφιταλαντεύσεις, το τρέχον πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση καλείται να δείξει ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που είχε ως σήμερα.
Καλείται να αποδείξει ότι το αφήγημα της για το τέλος των μνημονίων, για την έξοδο στις αγορές, για την επιστροφή στην κανονικότητα και στην ανάπτυξη βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και δεν είναι λόγια του αέρα.
Εάν διαψευστεί η αισιοδοξία του πρωθυπουργού, εάν η κυβέρνηση ξαναπεράσει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που καλλιέργησε, το «χτύπημα» για αυτήν θα είναι βαρύ, αν όχι καίριο.
Η κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει στην κυριολεξία αποδομηθεί, και εν ολίγοις δεν θα μπορεί να σταθεί άλλο στην εξουσία.
Το χειρότερο όμως για αυτήν θα είναι η κάθετη πτώση των ποσοστών της, η απαξίωση της στην κοινή γνώμη και πιθανότατα το «κλείδωμα» της αυτοδυναμίας της ΝΔ.
Είναι προφανές ότι κυβέρνηση και πρωθυπουργός διαχειρίζονται την τελευταία τους ευκαιρία.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης