Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γιατί θυμήθηκε ο Τσίπρας τον Σημίτη - Η μάχη για την Κεντροαριστερά και το «όπλο» του ΣΥΡΙΖΑ

Γιατί θυμήθηκε ο Τσίπρας τον Σημίτη  - Η μάχη για την Κεντροαριστερά και το «όπλο» του ΣΥΡΙΖΑ
Στόχος του Τσίπρα να περιορίσει τις διαρροές του και να διατηρήσει τα ποσοστά που έλαβε στις εκλογές του 2015
Στην παρέμβαση του στη συζήτηση στη Βουλή επί του πορίσματος της ειδικής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Γιάννο Παπαντωνίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αφιέρωσε αρκετό χρόνο, βάλλοντας κατά της «χρυσής εποχής» του Κ. Σημίτη και στρέφοντας τα βέλη του κατά της Φώφης Γεννηματά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Δεν είπατε ότι επιστρέψατε;
Πού είστε για να υπερασπιστείτε το ΠΑΣΟΚ της χρυσής περιόδου;
Βεβαίως μπορεί να είναι επιλογή σας να θέλετε να ξαναστήσετε την παράταξή σας.
Αν είναι επιλογή σας, τουλάχιστον μην το βάζετε στα πόδια.
Να είστε εδώ να υπερασπιστείτε την πολιτική τους» τόνισε ο κ.Τσίπρας αναφερόμενος στην απουσία της κας.Γεννηματά από τη συζήτηση.
Η επίθεση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαίτερη ένταση και το επόμενο διάστημα.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά και η ΔΗΣΥ φιλοδοξούν να ξανακτίσουν μια μεγάλη σοσιαλδημοκρατική, κεντροαριστερή παράταξη, ευελπιστώντας στην εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και στην «κατάληψη» της δεύτερης θέσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βλέπει τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης κατά της κυβέρνησης του να γιγαντώνεται, γνωρίζει ότι δεν έχει άλλα περιθώρια για διαρροές (μόλις στο 49,3% η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για τον Ιούνιο του 2017).
Και βασική επιδίωξη του είναι να διατηρήσει – όσο αυτό είναι δυνατόν - τις δυνάμεις εκείνες που τον έφεραν στην εξουσία τόσο στις εκλογές του Ιανουαρίου όσο και του Σεπτεμβρίου του 2015.
Πράγματι, τα «κουκιά» πάνω – κάτω είναι μοιρασμένα.
Αυτοί που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΔΗΣΥ στις προηγούμενες εκλογές θα ξαναψηφίσουν.
Δεν πρόκειται να αμφιταλαντευτούν ότι και αν συμβεί.
Άρα το «στοίχημα» για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον Τσίπρα είναι να διατηρήσει σε γενικές γραμμές τα ποσοστά (έστω και με μια ελεγχόμενη μείωση) που έλαβε στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015.
Εάν το καταφέρει αυτό, καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πολιτικών του αντιπάλων που κινούνται στα κεντροαριστερά του.
Και καλύτερο «όπλο» από το βεβαρημένο πολιτικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ ο κ.Τσίπρας δεν θα μπορούσε να βρει.
Διότι αν το εγχείρημα για το νέο πολιτικό φορέα στην Κεντροαριστερά δεν αναγεννηθεί και δεν απαλλαχθεί από πολιτικά πρόσωπα του παρελθόντος, αν δεν αποκοπεί από ότι τον συνδέει με το βαρύ πολιτικό φορτίο του παρελθόντος, είναι προφανές πως τα περιθώρια για επιτυχία, για ένα δυναμικό comeback είναι περιορισμένα.
Αν όχι ανύπαρκτα.
Σε αυτήν την περίπτωση, ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα μπορούν να κλονιστούν από τη θέση τους στο «δίπολο» με τη ΝΔ.
Θέση, η οποία θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο εάν στις επόμενες εκλογές η ΝΔ βγει πρώτη αλλά δεν καταφέρει να πάρει την αυτοδυναμία (αυτό άλλωστε προδιαγράφουν και οι δημοσκοπήσεις).
Διότι τότε η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα δεχθεί σφοδρότατες πιέσεις για να κάνει αυτό που είχε κάνει πριν μερικά χρόνια.
Να κυβερνήσει μαζί με τη ΝΔ.
Γεγονός που όχι μόνο θα καταστήσει τη ΔΗΣΥ «συμπλήρωμα», αλλά θα σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια της να ξαναβρεί την όποια δυναμική της.
Γεγονός που με τη σειρά του θα διατηρήσει τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίαρχους στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Όσο λοιπόν ο Τσίπρας δίνει τη μάχη της κάθαρσης, τη μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής και φέρνει αποτελέσματα, αποκαλύπτοντας όλα τα κακώς κείμενα και το «πάρτι καταχρήσεων» του παρελθόντος, τόσο πιο πολύ θα εδραιώνει τη θέση του στο πολιτικό σύστημα, και ιδίως στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης