Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δυσαρέσκεια στο εσωτερικό, θετικά μηνύματα από το εξωτερικό – Το στοίχημα Τσίπρα για την επόμενη ημέρα

Δυσαρέσκεια στο εσωτερικό, θετικά μηνύματα από το εξωτερικό – Το στοίχημα Τσίπρα για την επόμενη ημέρα
Πιθανή επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα αποτελέσει το έναυσμα για την πολιτική αντεπίθεση της κυβέρνησης
Η κατάσταση παραμένει δύσκολη (και θα παραμείνει και τους επόμενους μήνες) για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Το επιβεβαιώνουν άλλωστε όλες οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι εξαιρετικά απαισιόδοξη για τη μελλοντική οικονομική της κατάσταση την ώρα που περίπου 8 στους 10 υποστηρίζουν πως δυσκολεύονται πολύ να τα βγάλουν πέρα.
Το επιβεβαιώνει και η πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ, βάσει της οποίας μόλις το 13% των πολιτών δηλώνει ότι εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση.
Ποσοστά δυσαρέσκειας και δυσπιστίας που δεν αποκλείεται να διατηρηθούν, ενδεχομένως και να ενισχυθούν τους επόμενους μήνες και έως τα τέλη του έτους, περίοδο κατά την οποία οι πολίτες θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Δυσαρέσκεια που έχει ως αποτέλεσμα η ΝΔ να προηγείται με διψήφια ποσοστά διαφοράς έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βλέπει τα ποσοστά του να συρρικνώνονται ακόμα και στα επίπεδα του 15%.
Και όμως τα μηνύματα που έρχονται απέξω είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, το οποίο εν πολλοίς ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει η οικονομική κρίση και ότι αυτή έφερε και φέρνει εδώ και οκτώ χρόνια.
Στο τελευταίο Eurogroup το θέμα της Ελλάδας ήταν εκτός της ατζέντας των συνομιλιών.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker υποστήριξε ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα.
Ο επίτροπος Moscovici ανέφερε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση πιο δυνατή και πιο μεταρρυθμισμένη, ότι η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο αξιόπιστη.
Ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling εξέφρασε την αισιοδοξία του για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενδεχομένως από τα μέσα του 2018 να μπορεί να ανταπεξέλθει χωρίς πρόγραμμα του ESM, στέλνοντας το σήμα ότι είναι δυνατή η έξοδος της Ελλάδας από τα προγράμματα τον Αύγουστο του 2018.
Και όλα αυτά την ώρα που φουντώνει η σεναριολογία και η πιθανότητα η Ελλάδα να βγει – ακόμα και εντός της εβδομάδας – στις αγορές, με τους περισσότερους να εκτιμούν πως η έξοδος αυτή θα είναι επιτυχημένη.
Είναι προφανές πως αν αυτά τα θετικά μηνύματα γίνουν πραγματικότητα, τότε η κυβέρνηση Τσίπρα όχι μόνο θα πάρει μια πολύτιμη ανάσα και ψήφο εμπιστοσύνης από τους μέχρι πρότινος «κακούς» - δανειστές, αγορές – αλλά θα ενισχύσει και το αφήγημα της ότι πράγματι τα χειρότερα πέρασαν και ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, τη λιτότητα και την επιτροπεία.
Αφήγημα ιδιαίτερης πολιτικής και επικοινωνιακής σημασίας.
Καθώς όχι μόνο θα τονώσει την βαθιά πληγείσα εικόνα της κυβέρνησης και θα ενισχύσει το ηθικό της, αλλά θα αποτελέσει και το έναυσμα για την πολιτική αντεπίθεση της.
Στο επίκεντρο της οποίας θα είναι οι πολίτες με απώτερο στόχο την αντιστροφή του αρνητικού εις βάρος της κλίματος.
Και εκεί πλέον θα εστιάσει το στοίχημα της.
Να περάσει δηλαδή την αισιοδοξία που έρχεται από το εξωτερικό στο εσωτερικό της χώρας.
Εάν καταφέρει να αλλάξει την ψυχολογία των πολιτών και το κλίμα στο μέτωπο της οικονομίας, η κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει κάνει ένα πρώτο μα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για να καλύψει το χαμένο έδαφος των δύο πρώτων χρόνων της διακυβέρνησης της.
Και θα έχει την ευκαιρία να ξαναμπεί δυναμικά στην εγχώρια πολιτική σκηνή, «παίζοντας» δυνατά ακόμα και για την ανατροπή των σημερινών πολιτικών δεδομένων και συσχετισμών.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης