Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Απορρίπτουν τις αυταπάτες Τσίπρα, Μητσοτάκη οι πολίτες – Ζητούμενο οι ρεαλιστικές προτάσεις και οι λύσεις

Απορρίπτουν τις αυταπάτες Τσίπρα, Μητσοτάκη οι πολίτες – Ζητούμενο οι ρεαλιστικές προτάσεις και οι λύσεις
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ετοιμάζονται για ακόμα μια σύγκρουση εντυπώσεων σήμερα στη Βουλή…
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του παρά τις πιέσεις που δέχθηκε έχει να επιδείξει θετικό έργο.
Και υποστήριξε ότι τώρα που βγαίνουμε από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις και η οικονομία γυρίζει σελίδα, η κυβέρνηση μπορεί να περιγράψει με μεγαλύτερη σαφήνεια το δρόμο του διεξόδου.
Θετικό έργο που πάντως δεν βλέπουν περισσότεροι από 9 στους 10 πολίτες, ενώ εξίσου δυσδιάκριτο είναι για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και το ευοίωνο μέλλον που περιγράφει η κυβέρνηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Λακωνία επανέλαβε τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα του ότι μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα προχωρήσει στη μείωση της φορολογίας μέσω μιας λελογισμένης και στοχευμένης μείωσης των κρατικών δαπανών (στελέχη της ΝΔ διαβεβαίωναν κατηγορηματικά ότι δεν γίνεται λόγος για απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων).
Και υποστήριξε ότι μια φερέγγυα και αξιόπιστη κυβέρνηση όπως θα είναι η δική του, η οποία θα προτείνει ένα συνεκτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, θα καταφέρει να πείσει τους δανειστές έτσι ώστε να επιτύχει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η οποία επί της ουσίας θα είναι και αυτή που θα του επιτρέψει να μειώσει την φορολογία.
Αισιοδοξία αβάσιμη, αν κρίνει κανείς από το τι συμβαίνει εδώ και 8 χρόνια στην Ελλάδα.
Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς ότι ο κ.Μητσοτάκης μάλλον τρέφει αυταπάτες.
Όμως αυτοί που δεν τρέφουν αυταπάτες είναι οι πολίτες.
Σε αυτό βοηθούν – ενίοτε – και οι αριθμοί.
Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας, την περίοδο 2009 -2014 τα ελληνικά νοικοκυριά είδαν να μειώνονται τα εισοδήματα τους κατά 26%, οι καταθέσεις τους κατά 48,5% και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους κατά 37%.
Ήταν την ίδια περίοδο που η ανεργία εκτοξεύτηκε από το 9,6% στο 26,5%, που γιγαντώθηκαν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας και ανασφάλειας.
Ήταν η περίοδος που η φτωχοποίηση – όπως αναφέρει η μελέτη – χτύπησε ακόμα και την κατανάλωση τροφίμων καθώς οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 27%.
Και είναι τόσο δύσκολη, αν όχι απελπιστική, η κατάσταση που ακόμα και σήμερα το 33% των ανέργων (από 11% που ήταν το 2015) δηλώνει ότι αναζητά δουλειά στο εξωτερικό.
Είναι λογικό υπό αυτά τα δεδομένα, η δυσπιστία των πολιτών απέναντι στα κόμματα εξουσίας να γιγαντώνεται
Αλλά είναι ευθύνη – πρωτίστως - τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάμψουν αυτή τη δυσπιστία τόσο με τα λόγια όσο και με τις πράξεις τους.
Τακτικές πολιτικού εντυπωσιασμού και επικοινωνιακά τερτίπια εύκολα αναγνωρίζονται πλέον από το σύνολο της κοινωνίας.
Και εξίσου εύκολα απορρίπτονται.
Η κοινωνία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή που περιμένει ρεαλιστικές προτάσεις και κυρίως λύσεις στα προβλήματα της.
Που περιμένει σχέδια που θα βελτιώσουν ή που τουλάχιστον θα δρομολογήσουν την βελτίωση της καθημερινότητας της.
Και που δεν μπορεί να ανεχθεί άλλες ανούσιες «κοκορομαχίες».
Όπως αυτή που συνόδευσε το non paper της κυβέρνησης μετά το υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης.
Όπως αυτή που αναμένεται σήμερα στη Βουλή, όπου συζητείται το αίτημα της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Π. Καμμένου με τον ισοβίτη Μ. Γιαννουσάκη για την υπόθεση του Noor 1.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης