Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το στοίχημα και η νίκη Trump έναντι της ΕΕ στο πεδίο της ενέργειας - Πάνω από 60% οι εξαγωγές άνθρακα στην ΕΕ

tags :
Το στοίχημα και η νίκη Trump έναντι της ΕΕ στο πεδίο της ενέργειας - Πάνω από 60% οι εξαγωγές άνθρακα στην ΕΕ
Οι εξαγωγές άνθρακα στην Βρετανία αυξήθηκαν κατά 175% ενώ η Γαλλία διπλασίασε το ποσοστό της
Ένα μεγάλο στοίχημα, αυτό της ενέργειας, φαίνεται ότι κερδίζει πανηγυρικά μέσα στο 2017 ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump.
Την ώρα που η ΕΕ έχει κάνει σημαία της την διατήρηση της Συνθήκης για το Κλίμα, με ισχυρότερους υποστηρικτές τη γερμανίδα καγκελάριο A. Merkel και τον γάλλο πρόεδρο Em Macron, οι αμερικανικές εξαγωγές άνθρακα στην Ευρώπη και την Ασία αυξήθηκαν κατά 60% το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Κι αυτό, γιατί η ΕΕ εμφανίζεται απροετοίμαστη απέναντι στο θέμα της ενέργειας καθώς δεν έχει γίνει ακόμη ενεργειακά αυτάρκης.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αύξησαν σημαντικά τις εισαγωγές άνθρακα από τις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2017, με το Ηνωμένο Βασίλειο να φτάνει το 175% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι ενώ και η Γαλλία διπλασίασε το ποσοστό της, εξαιτίας των διακοπών των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούσε και τις γειτονικές της χώρες.
«Αν η Ευρώπη θέλει να ηγηθεί της Συνθήκης για το Κλίμα, τότε τα κράτη μέλη της ΕΕ χρειάζονται μεταβατικά σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση του ρυπογόνου άνθρακα» δήλωσε η Laurence Watson, επιστημονική συνεργάτης του ανεξάρτητου Think Tank για τον άνθρακα, Carbon Tracker Initiative, στο Λονδίνο.
Από την πλευρά της η Nicole Bockstaller, εκπρόσωπος του τμήματος Ενέργειας και Κλιματικής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε πως «οι εισαγωγές άνθρακα στην ΕΕ έχουν γενικά φθίνουσα τάση από το 2006 έως σήμερα, αν και κατά εποχές παρατηρούνται διακυμάνσεις όπως η υψηλή ζήτηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα».
Τα επίσημα στοιχεία πάντως από την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ΕΕ εξαρτάται ακόμη και σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα.
Οι συνολικές εξαγωγές προς τα ευρωπαϊκά έθνη ανήλθαν σε 16 εκατ. τόνους το πρώτο πεντάμηνο του 2017, από 10,5 εκατ. τόνους την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ανοδικά κυμάνθηκαν και οι εξαγωγές προς την Ασία που ανήλθαν το 2017 σε 12,3 εκ. τόνους, διπλάσια από το 2016 που έφτασαν τα 6,2 εκ. τόνους.

Το στοίχημα Trump για τον άνθρακα

Ο Donald Trump, από τη πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής του είχε κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή του να υποστηρίξει τις αμερικανικές εξορύξεις άνθρακα, οι οποίες πέρυσι έφτασαν σε χαμηλό ρεκόρ από το 1978.
Η αμερικανική βιομηχανία είχε ήδη πληγεί από την στροφή προς το φυσικό αέριο και τις άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας αλλά και από τους νόμους εναντίων της εξόρυξης άνθρακα που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση Obama.
Ο πρόεδρος Trump, ακύρωσε πολλούς από αυτούς του κανονισμούς, λέγοντας ότι «απειλούν τις βιομηχανίες εξόρυξης άνθρακα» απαγορεύοντας την χορήγηση νέων αδειών για εξορύξεις στις αμερικανικές Πολιτείες.
Όταν ο αμερικανός πρόεδρος έλεγε «πρώτα η Αμερική» είχε σίγουρα στο μυαλό του τις βιομηχανίες άνθρακα ατμού, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μεταλλουργικού άνθρακα, που χρησιμοποιούνται στη βαριά βιομηχανία.
Από τον Ιανουάριο έως το Μάιο του 2017 οι εξαγωγές σε παγκόσμιο επίπεδο ανήλθαν σε 36,79 εκατ. τόνους, αυξημένες κατά 60,3% από 22,94 εκατ. τόνους την ίδια περίοδο του 2016.
Αν και τα στοιχεία αυτά δείχνουν μια σημαντική αύξηση είναι κατά πολύ χαμηλότερη από τις εξαγωγές που καταγράφηκαν σε ισοδύναμες περιόδους κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια
«Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν σαφώς ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης Trump συμβάλλουν καθοριστικά στην αναβίωση μιας βιομηχανίας που επλήγη από τις υπερβολικές ρύθμισης της Ουάσινγκτον για πάρα πολύ καιρό στο όνομα του Κλίματος» δήλωσε η Shaylyn Hynes, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας.
Όμως, σημαντικές είναι και οι αλλαγές που έχουν γίνει στην αμερικανική αγορά άνθρακα μετά από μια σειρά πτωχεύσεων και συγχωνεύσεως εταιρειών.
Ο αναλυτής της US Energy Information Administration, Elias Johnson, υποστηρίζει ότι «η αμερικανική βιομηχανία άνθρακα είναι πλέον πιο προετοιμασμένη να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες παγκοσμίως καθώς οι μισθοί των ανθρακωρύχων μειώθηκαν σημαντικά μετά τις πτωχεύσεις.
«Η πιθανότητα οι Η.Π.Α. να γίνουν πρωταγωνιστές στην παγκόσμια αγορά εμπορίου άνθρακα είναι μεγάλες αν και κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει την διατήρηση της αυξανόμενης ζήτησης η οποία μπορεί να είναι προσωρινή» ανέφερε.
Ωστόσο το κόστος παραγωγής και μεταφοράς άνθρακα από τις ΗΠΑ παραμένει κατά πολύ υψηλότερο από αυτό της Ινδονησίας ακόμη και της Αυστραλίας.

Γιούλα Ζαχιώτη  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης