Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σε λειτουργία η… πλατφόρμα οφειλών και «σωτηρίας» για χιλιάδες επιχειρήσεις

Σε λειτουργία η… πλατφόρμα οφειλών και «σωτηρίας» για χιλιάδες επιχειρήσεις
Πρόκειται για το τελευταίο κομμάτι στο παζλ του θεσμικού πλαισίου που στόχο έχει την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, «κληρονομιάς» της εποχής των μνημονίων
Σήμερα (3/8) στις 08:30 το πρωί ανοίγει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης.
Πρόκειται για το τελευταίο κομμάτι στο παζλ του θεσμικού πλαισίου που στόχο έχει την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, «κληρονομιάς» της εποχής των μνημονίων.
Με άλλα λόγια η φιλόδοξη αρχή στον εξωδικαστικό βάζει το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων στην πληγή των υποχρεωμένων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με στρατηγικό προσανατολισμό να παραμείνουν ζωντανές και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 400.000 αιτήσεις αναμένεται να υποβληθούν στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών που θα αρχίζει να τρέχει από τις 3 Αυγούστου 2017.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης εκτιμάται ότι οι 150.000 αιτήσεις θα επιδιώξουν να ρυθμίσουν τα δάνεια που έχουν στις τράπεζες και οι υπόλοιπες 250.000 θα αφορούν κυρίως χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και την εφορία.
Οι οφειλές, δε, ανέρχονται προς τις ΔΟΥ στα 100 δισ., τα ασφαλιστικά ταμεία στα 35 δισεκ περίπου ενώ τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες τα 105 δισ. ευρώ.  
Η προσδοκία είναι μεγάλη από την ολοκλήρωση κι εφαρμογή του σχετικού νομικού πλαισίου για των εξωδικαστικό συμβιβασμό, αλλά και των παράπλευρων ρυθμίσεων, όπως για τη δικαστική προστασία δημοσίων λειτουργών και τραπεζικών στελεχών.
«Μένει να φανεί στην πράξη» τονίζει στέλεχος της αγοράς αφήνοντας μια χαραμάδα προβληματισμού για ενδεχόμενα νομικά ζητήματα που ίσως προκύψουν στην πορεία ειδικά σε ό,τι αφορά την προστασία για όσους «κουρέψουν» οφειλές.
Μείζον ζήτημα που αναμένεται να προκύψει κι αφορά τη διαφάνεια της αγοράς έχει να κάνει με την καταγραφή των οφειλών προς τρίτους όσων επιχειρήσεων μπουν στη διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού.
Σήμερα, όπως αναφέρεται, κανείς δεν ξέρει τον όγκο χρεών σε προμηθευτές κτλ., που είναι ένα μείζον πρόβλημα που «καθίζει» την αγορά. Με  την ένταξη εταιριών στη διαδικασία, αναμένεται να βγει στη φόρα το τι χρωστά σε τρίτους, πέρα βέβαια από τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και τράπεζες.
Έτσι όπως εκτιμάται θα αρχίσει να μπαίνει μία τάξη στο κομμάτι χρέους που είναι άδηλο, έχει ανακυκλωθεί και απειλεί με  χρεωκοπία  πολλές επιχειρήσεις

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης