Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο κίνδυνος «ευρωσκεπτικιστικής καμπάνιας» στην Ελλάδα - Γιατί τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου προκαλούν ανησυχία

tags :
Ο κίνδυνος «ευρωσκεπτικιστικής καμπάνιας» στην Ελλάδα - Γιατί τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου προκαλούν ανησυχία
Ο ανώτατος οικονομολόγος της ING δεν θεωρεί ότι το πολιτικό ρίσκο στην ευρωζώνη έχει εξαφανιστεί
Αν κάποιος διαβάσει πιο προσεκτικά τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου -ειδικά αυτά που αφορούν στην Ελλάδα- μόνο ανακούφιση δεν μπορεί να νιώσει.
Οι Έλληνες εμφανίζονται ιδιαιτέρως απαισιόδοξοι για την οικονομία και την πορεία της, ενώ πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό της εμπιστοσύνης τους προς την κυβέρνηση, αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλιστα, οι Έλληνες κατέχουν την τελευταία θέση και σε σχέση με το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι έχουν ξεκάθαρα θετική γνώμη για την Ε.Ε., καθώς φτάνει μόλις στο 18%, έναντι 40% μέσου όρου για το σύνολο των «28».
Παράλογο;
Πως μπορεί κάποιος να απαντήσει «όχι» με σιγουριά έπειτα από επτά χρόνια λιτότητας και μνημονίων και χωρίς καμία θετική προοπτική για το μέλλον;
Είναι χαρακτηριστικό ότι η JP Morgan προειδοποίησε για τον κίνδυνο τέταρτου μνημονίου, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσεγγίσει την αγορά ακόμη 2-3 φορές μέχρι τον Αύγουστο του 2018, οπότε και θα πρέπει να επιχειρήσει μια καθαρή έξοδο.
Ταυτόχρονα όμως με τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, θα πρέπει να παραμείνει πιστή στις μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος του QE.
Είναι εμφανές ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, πόσο μάλλον εάν αναλογιστεί κανείς ότι η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα έχει χτυπήσει κόκκινο, ενώ την ίδια στιγμή η σύγκρουση του με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς καθημερινά παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Και σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι (οι οποίοι όπως προαναφέρθηκε θα πρέπει να συμφωνήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους) έχουν αρχίσει να ξαναβάζουν την Ελλάδα στο μικροσκόπιο με αφορμή την καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.
Η δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες είναι έκδηλη, ενώ όπως όλα δείχνουν το θέμα θα εξεταστεί στο επόμενο Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, δήλωσε «Είναι σημαντικό η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και των ανθρώπων που κάνουν τη δουλειά τους να προστατεύονται σύμφωνα με τον νόμο.
Παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις με ανησυχία».
Εξάλλου, οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι ο κ. Γεωργίου διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της φήμης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων που είχαν καταστραφεί από την επανειλημμένη υποτίμηση του ελλείμματος από την Αθήνα στα χρόνια πριν από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα το 2009.

Ο φόβος των κοινωνικών αντιδράσεων

Πάντως, ο ανώτατος οικονομολόγος της ING, Bert Colijn, είναι ξεκάθαρος.
Όπως αναφέρει στην ανάλυση του (σχετικά με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου), το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι τελευταία όσον αφορά στην εμπιστοσύνη στην ΕΕ αλλά και στο μέλλον της οικονομίας, «υποδηλώνει ότι η διάθεση για ευρωσκεπτικιστική καμπάνια υπάρχει ακόμα σε σημαντικές χώρες και ότι το πολιτικό ρίσκο στην Ευρωζώνη μπορεί να έχει κάνει ένα… διάλειμμα αλλά δεν έχει εξαφανιστεί».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης