Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ληξιπρόθεσμες και εκκρεμείς συντάξεις «τσουρουφλίζουν» την κυβέρνηση - Οι στόχοι που έχουν θέσει Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ

tags :
Ληξιπρόθεσμες και εκκρεμείς συντάξεις «τσουρουφλίζουν» την κυβέρνηση - Οι στόχοι που έχουν θέσει Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ
Στα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών είναι να καταφέρει εντός του Σεπτεμβρίου να αποπληρώσει υποχρεώσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν πλέον φτάσει τα 5 δισ. ευρώ
Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταφέρει να καλύψει μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2017 μια σειρά από υποχρεώσεις μεταξύ των οποίων η καταβολή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των εκκρεμών συντάξεων ώστε να κινηθεί έστω και στον ελάχιστο δυνατό βαθμό η αγορά.  
Στα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών είναι να καταφέρει εντός του Σεπτεμβρίου να αποπληρώσει υποχρεώσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν πλέον φτάσει τα 5 δισ. ευρώ.
Επιπλέον ο απαράβατος όρος που έχουν θέσει οι δανειστές για να εκταμιεύσουν την υπόδεση των 800 εκατομμυρίων για την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες και προμηθευτές προκαλεί πονοκέφαλο στο Μαξίμου.
Το κουαρτέτο των θεσμών έχει ξεκαθαρίσει ότι πρώτα το ελληνικό δημόσιο θα βάλει από τη δική του «τσέπη» 400 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα τα κατευθύνει σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και μετά θα  εκταμιεύσει τα πολυπόθητα 800 εκατ. της υποδόσης.
Εάν η κυβέρνηση καταφέρει τον ομολογουμένως πολύ δύσκολο αυτό στόχο τότε 1,2 δισ. ευρώ θα «λιπάνουν» τα γρανάζια της αγοράς η οποία έχει κυριολεκτικά στεγνώσει.  
Την ίδια ώρα το υπουργείο οικονομικών δρομολογεί μια σειρά από κινήσεις προκειμένου να «αποφορτίσει» το κλίμα στην κοινωνία αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε σημείο «βρασμού».
Ήδη δρομολογείται η απόδοση μεγάλου τμήματος των επιστροφών ΦΠΑ που δεν έχουν αποδοθεί με την κυβέρνηση να έχει περάσει πρόσφατα διάταξη με την οποία δίδεται η δυνατότητα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να επιστρέφει ποσά έως και 10.000 ευρώ χωρίς να απαιτείται η διενέργεια ελέγχου.   
Στις άμεσες κινήσεις ανατάσσεται η επιστροφή φόρων εντός του Αυγούστου με το μέγαρο Μαξίμου και του ΥΠ.ΟΙΚ. να σχεδιάζουν την καταβολή στους δικαίους συνολικά 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το 90% των νομικών προσώπων που δικαιούνται επιστροφή φόρου είναι για ποσά έως 10.000 ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι 2.500 επιχειρήσεις θα πάρουν άμεσα «ανάσα».
Τέλος, η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο και την εκκαθάριση ενός σημαντικού αριθμού συντάξεων οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την καταβολή 63.000 νέων συντάξεων με το κράτος να πρέπει να καταβάλει συνολικά 1,2 δισ. μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους (2018). 
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι υπολογίζεται πως οι συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ξεπερνούν τις 130.000 .
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφή εντολή στο οικονομικό επιτελείο να εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των στόχων που έχουν τεθεί καθώς γνωρίζει ότι στη ΔΕΘ θα εμφανιστεί ενώπιον των παραγωγικών φορές και θα κριθεί κυρίως για την απόδοση των αριθμών και της πραγματικής οικονομίας.   

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης