Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δ.Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Συνεχίζεται η συσσώρευση στο ΧΑ

tags :
Δ.Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Συνεχίζεται η συσσώρευση στο ΧΑ
Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο στο τέλος του α΄ 6μήνου 2017 καταδεικνύουν ότι η υπερφορολόγηση έχει ήδη οδηγήσει μεγάλο αριθμό φυσικών και νομικών προσώπων στην επιλογή της μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους
Αυγουστιάτικων ημερών συνέχεια και το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να κινείται με χαμηλούς τζίρους, μικρή μεταβλητότητα και χωρίς σημαντικούς καταλύτες που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δρώμενά του, σημειώνει στο σχόλιό του ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλο Χρηματιστηριακής, Δημήτρης Τζάνας.
Έτσι, έχοντας επιβεβαιώσει τα επίπεδα αντίστασης των 860 μονάδων στις 17/7/17 αλλά και τα επίπεδα στήριξης των 810 στις 31/7, κινείται σε μια ενδιάμεση ζώνη γύρω από τις 830 μονάδες πραγματοποιώντας κινήσεις συσσώρευσης και προσβλέποντας στο αισιόδοξο σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι νέοι καταλύτες θα το ωθήσουν ψηλότερα, προς τις 900 μονάδες.
Χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί και το απαισιόδοξο σενάριο, όπου τη θέση των «λευκών κύκνων» παίρνουν οι «μαύροι» με τη μορφή εξωγενών διαταραχών ή νέου κύκλου ατερμόνων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές για τα προαπαιτούμενα της επόμενης αξιολόγησης, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 800 μονάδες.
Στο μεταξύ, θετικά καταγράφεται ο αριθμός των ενδιαφερομένων για τη ΔΕΣΦΑ στο 1ο στάδιο με την προσδοκία για θετική εξέλιξη και στο 2ο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών να είναι βάσιμη, στο βαθμό που τα τιμήματα θα είναι ψηλότερα εκείνου της προηγούμενης διαδικασίας.
Τα εξαμηναία αποτελέσματα είναι σε εξέλιξη καθώς μόνο ο ΟΤΕ έχει γνωστοποιήσει τις αρκετά ικανοποιητικές επιδόσεις του.
Ακόμη, στις τράπεζες συνεχίζονται οι κινήσεις που αποσκοπούν στην αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους (πώληση θυγατρικής στη Σερβία από την Εθνική, της Avis από την Πειραιώς) καθώς επιταχύνουν τις σχετικές κινήσεις ενόψει των stress tests του 2018 που θα γίνουν με τα στοιχεία του 9μήνου 2017, σημειώνει ο κ.Τζάνας.
Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο στο τέλος του α΄ 6μήνου 2017 (+5,4 δις. στο εξάμηνο, 95,6 δις. αθροιστικά) καταδεικνύουν ότι η υπερφορολόγηση έχει ήδη οδηγήσει μεγάλο αριθμό φυσικών και νομικών προσώπων στην επιλογή της μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους, ακόμη και εκεί όπου οι ποινές (εφόσον εφαρμοστούν) είναι πιο σκληρές από άλλους φορείς (τράπεζες, ταμεία, ΔΕΚΟ).
Γίνεται επομένως σαφές ότι η διαμόρφωση και εφαρμογή ενός «άλλου αφηγήματος» για την οικονομία που, μεταξύ άλλων, θα αμβλύνει την υπερφορολόγηση είναι κατεπείγουσας σημασίας αν επιθυμούμε να προσβλέπουμε σε ουσιαστική αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης (+1,7% για φέτος βλέπει η ΤτΕ), τονίζει με νόημα ο κ.Τζάνας.
Επί του παρόντος, η θετική πορεία του τουρισμού δημιουργεί σημαντικό αριθμό εποχικού χαρακτήρα θέσεων απασχόλησης στους τουριστικούς προορισμούς κυρίως, εξέλιξη με ευεργετικές συνέπειες για την οικονομία, παρά το γεγονός ότι η κατά κεφαλή δαπάνη των επισκεπτών δεν αυξάνεται.
Στο εξωτερικό, οι αγορές καταγράφουν περαιτέρω άνοδο σε συνέχεια των θετικών στοιχείων της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, των ικανοποιητικών εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και της δυναμικής της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ωστόσο, η ισχυροποίηση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο συνιστά πλέον ένα νέο πονοκέφαλο για την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς η συνέχιση μιας τέτοιας πορείας (ήδη περί 1.18 δολάρια) θα υπονομεύσει τις εξαγωγικές επιδόσεις των χωρών της.
Ο Μάριο Ντράγκι πάντως δεν φαίνεται να επιθυμεί να συμβάλει με κινήσεις ανόδου των επιτοκίων του ευρώ στο εγγύς μέλλον, ενόσω ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός είναι μόλις 1,3% ακόμη, καταλήγει ο γνωστός χρηματιστής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης